1. Korhonen, H. Food-derived bioactive peptides - opportunities for designing future foods / H. Korhonen, A. M. Pihlanto // Curr. Pharm. Des. - 2003. - Vol. 9, № 16. - P. 1227-1230.
2. Doeven, M. K. Specificity and selectivity determinants of peptide transport in Lactococcus lactis and other microorganisms / M. K. Doeven, J. Kok, B. Poolman // Mol. Microbiol. - 2005. - Vol. 57. - P. 640-649.
3. Guedon, E. Pleiotropic transcriptional repressor CodY senses the intracellular pool of branched-chain amino acids in Lactococcus lactis / E. Guedon [et al.] // Mol. Microbiol. - 2001. - Vol. 40. - P. 1227-1239.
4. den Hengst, C. D. Probing direct interactions between CodY and the oppD promoter of Lactococcus lactis / den C. D. Hengst [et al.] // J. Bacteriol. - 2005. - Vol. 187. - P. 512-521.
5. Savijoki, K. Proteolytic systems of lactis acid bacteria / K. Savijoki, H. Ingmer, P. Armament // Appl. Microbiol. Biotechnol. - 2006. - Vol. 71. - P. 394-406.
6. The extracellular PI-type proteinase of Lactococcus lactis hydrolyzes β-casein into more than one hundred different oligopeptides / V. Juillard [et al.] // J. Bacteriol. - 1995. - Vol. 177. - P. 3472-3478.
7. Streptococcus thermophilus cell wall-anchored proteinase: release, purification, and biochemical and genetic characterization / M.D. Fernandez-Espla [et al.] // Appl. Environ. Microbiol. - 2000. - Vol. 66. - P. 4772-4778.
8. Evidence for proteolytic activity of lactobacilli isolated from kefir grains // P. Kabadjova-Hristova [et al.] // Biotechnol. Equip. - 2006. - Vol. 20. - P. 89-94.
9. Veloso, A. C. A. Separation and quantification of the major casein fractions by reverse-phase high-performance liquid chromatography and urea-polyacrylamide gel electrophoresis. Detection of milk adulterations / A.C.A. Veloso, N. Teixeira, I.M.P.L.V.O. Ferreira // J. Chromatography A. - 2002. - Vol. 967. - P. 209-218.
10. Лакин, Г. Ф. Биометрия. Учеб. пособие для биол. спец. вузов - 4-е изд., перераб. и доп. - М.: Высш. шк., 1990. - Гл. 5. - С. 106-108.
11. Головач, Т. Н. Закономерности расщепления белков молока протеолитическими системами мезофильных лактококков и термофильных стрептококков / Т.Н. Головач, Н.К. Жабанос, Н.Н. Фурик, В.П. Курченко // Труд. Белорусск. гос. ун-та. Сер.: Физиологические, биохимические и молекулярные основы функционирования биосистем. - 2011. - Т. 6, Ч. 2. - С. 66-74.