Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

FEATURES OF THE FORMATION OF TASTE SENSATIONS

Abstract

As a result of research of features of formation of taste sensations found that the formation of taste sensations great importance belongs to the geometry of the taste buds of the tongue and the geometry of the analyzed objects of taste, which is founded on the principle of complementarity. Gustatory analyzers language and analyze the objects of taste are universal in size and have a fractal structure. The smallest indivisible fractal unit is electron. Fractal structure of gustatory analyzers, continuous, and analyzed objects of taste is intermittent and depends on the degree of purity of the object. Among carbohydrates crystalline structure have glucose, fructose, sucrose, maltose, lactose, rhamnose, amorphous-crystalline structure of native starch and amorphous structure - maltodextrins. The smell and taste is one of the types of the role of chemoreception, so the features of the formation of senses of smell similar to the formation of taste sensations.

About the Author

V. V. Litvyak
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


References

1. Гайворонский, И.В. Нормальная анатомия человека. Учебник для мед. вузов. 2-е изд., испр. и доп. / И.В. Гайворонский. - Т.1. - СПб. : СпецЛит., 2001. - Т.1. -560 с. / Т.2. - 424 с.

2. Привес, М.Г. Анатомия человека / М.Г. Привес, Н.К. Лысенков, В.И. Бушкович. - М. : Медицина, 1985. - 657 с.

3. Ким, А.М. Органическая химия: учеб. пособие для вузов. 4-е изд., испр. и доп. / А.М. Ким. - Новосибирск : Сиб. унив. изд-во, 2004. - 844 с.

4. Акоста, В. Основы современной физики / В. Акоста, К. Кован, Б. Грэм; Пер. с англ. В.В. Толмачева, В.Ф. Трифонова; Под ред. А.Н. Матвеева. - М.: Просвещение, 1981. - 495 с.

5. Ловкис, З.В. Технология крахмала и крахмалопродуктов: Учеб. пособ. / З.В. Ловкис, В.В. Литвяк, Н.Н. Петюшев. - Минск : Асобный, 2007. - 178 с.

6. Мандельброт Бенуа. Фрактальная геометрия природы / Бенуа Мандельброт. - Минск : Книжный дом, 2001. - 656 с.

7. Резник, С. Как устроен мир (гипотеза профессора С.Берковича) / С. Резник // Химия и жизнь. - № 9. - 1993. - С. 14-21.

8. Информационный ресурс Интернет: Материал из Википедии - свободной энциклопедии: Вкус // https://ru.wikipedia.org/wiki/%C2%EA%F3%F1. - Дата доступа 14.05.2015 г.

9. Информационный ресурс Интернет: Материал из Википедии - свободной энциклопедии: G-белки // https://ru.wikipedia.org/wiki/G-белки. - Дата доступа 14.05.2015 г.

10. Информационный ресурс Интернет: The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1994: Alfred G. Gilman - Biographical // http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1994/gilman-bio.html. - Дата доступа 14.05.2015 г.

11. Информационный ресурс Интернет: The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1994: Martin Rodbell - Biographical // http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1994/rodbell-bio.html. - Дата доступа 14.05.2015 г.


Review

For citations:


Litvyak V.V. FEATURES OF THE FORMATION OF TASTE SENSATIONS. Food Industry: Science and Technology. 2015;(4):33-41. (In Russ.)

Views: 169


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)