Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

INFLUENCE OF OZONE ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF STARCH FOR MOLDING

Abstract

The article presents data on the effects of ozone on the technological and microbiological properties of the molding starch. Studies have shown that the technological parameters of quality maize starch: organoleptic, relative humidity, acidity, ash content, the mass fraction of the protein remained at the same level, the mass fraction of sulfur dioxide decreased to zero; microbiological confirmed the disappearance of colonies of fungi.

About the Authors

T. P. Trotskaye
УО «Гродненский государственный аграрный университет»
Belarus


A. T. Hushcha
УО «Гродненский государственный университет имени Янки Купалы»
Belarus


References

1. ГОСТ 7697-82 «Крахмал кукурузный. Технические условия».

2. Литвяк, В. В. Получение окисленных крахмалов с использованием неспецифического газообразного окислителя и исследование их свойств / В.В. Литвяк [и др.] // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2007. - № 3. - С. 42 - 45.

3. Ловкис, З.В. Применение озона в пищевой промышленности и сельском хозяйстве / З.В. Ловкис [и др.] // Минск: РУП «НПЦ НАН РБ по продовольствию». - 2007. - С. 36.

4. Лурье, И.С. Технохимический контроль сырья в кондитерском производстве / И.С. Лурье, А.И. Шаров. - М.: Колос. - 2001. - С. 350.

5. Санитарные нормы, правила и гигиенические нормативы «Гигиенические требования к качеству и безопасности продовольственного сырья и пищевых продуктов».

6. Соколовский, А.Л. Справочник кондитера. Сырьё и технология кондитерского производства / А.Л. Соколовский. - Москва: Пищепромиздат. - 1958. - С. 395.

7. Троцкая, Т.П. Дослiдження властивостей крохмалю, обробленого озоном / Т.П. Троцкая [и др.] // Навуково-практичний галузевий журнал «Цукор Украiни». - 2006. - №6(49). - С. 35.


Review

For citations:


Trotskaye T.P., Hushcha A.T. INFLUENCE OF OZONE ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF STARCH FOR MOLDING. Food Industry: Science and Technology. 2013;(2):28-34. (In Russ.)

Views: 122


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)