Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

FEATURES OF DRY POTATO PULP

Abstract

In the article the theoretical analysis that explains the relationship of moisture in the material being dried and rational methods of heat drying solid materials of various shapes, sizes and textures. A method for the preparation of the pressed potato pulp to drying by mixing it with a portion of previously dried pulp. Grounded, and a mouth-lished the optimal value of the mass fraction of solids in the mixed pulp before the drying. An analytical dependence for establishing the amount of the multiplicity of the returned dry pulp per unit of the pressed pulp. Studies on mixed dried potato pulp. For the first time in order to determine the effect of surface evaporation in the mixed pulp in the drying rate indicator has been introduced in the specific volume of material to be dried, indirectly reflecting surface evaporation. Theoretically installed costs and heat dry air for 1 kg of moisture evaporated upon drying the potato mash to a single heating of the drying agent.

About the Authors

А. V. Kulikou
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


L. V. Yevtushevskaya
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


О. M. Kulikova
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


References

1. Куликов, А. В. К анализу вопроса отходообразования в крахмальном производстве / А.В. Куликов, М.П. Шабета // Пищевая промышленность: наука и технологии. - 2010. - № 2. - С. 39-44.

2. Картофельная клетчатка Potex. Режим доступа: http://biyami.by/products/category/8/.

3. Трегубов, Н. Н. Технология крахмала и крахмалопродуктов / Н.Н. Трегубов, Е.Я Жарова, А.И. Жушман. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. - 472 с.

4. Куликов, А. В. Об эффективности механического обезвоживания картофельной мезги / А.В. Куликов, М.П. Шабета // Инновационные технологии в пищевой промышленности: тез. докл. XI Междунар. науч.-практ. конф., 3-4 октября 2012 г. / РУП «НПЦ НАН Беларуси по продовольствию». - Минск, 2012. - С. 173-175.

5. Куликов, А. В. Технология производства сухой картофельной мезги / А. В. Куликов, М. П. Шабета, Н. Н. Петюшев, Ч. С. Дашкевич // Пищевая промышленность: наука и технологии. - 2013. - № 1.- С. 36-44.

6. Гинзбург, А. С. Основы теории и техники сушки пищевых продуктов / А.С. Гинзбург. - М.: Пищевая промышленность, 1973. - 528 с.

7. Способ получения сухой картофельной мезги: пат. №19432 BY, МПК А 23L 1/2165; З.В. Ловкис, Н.Н. Петюшев, А.В. Куликов, М.П. Шабета, М.И. Горегляд, А.Л. Волохович; заявитель РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию». - №а 20121473 заявл. 23.10.2012; опубл. 28.05.2015 // Афiц. бюлетэнь // Дзярж. пат. ведамства Рэсп. Беларусь. - 2015.

8. Атаназевич, В. И. Сушка пищевых продуктов: Справочное пособие / В. И. Атаназевич. - М.: ДеЛи, 2000 - 296 с.


Review

For citations:


Kulikou А.V., Yevtushevskaya L.V., Kulikova О.M. FEATURES OF DRY POTATO PULP. Food Industry: Science and Technology. 2017;(1):27-36. (In Russ.)

Views: 139


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)