Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

RESEARCH GRAPE VARIETIES ZONED IN THE REPUBLIC OF BELARUS

Abstract

This paper presents the study of grape varieties Crystal, Bianca, Zilga and Marshall Foch, grown in the territory of the Republic of Belarus. It noted the good quality of selected varieties, differing in increased winter hardiness, high adaptability and stability of fruiting in the climatic conditions of Belarus. The analysis of its mineral and component composition, made up of aromatic profiles of each class by its basic compound. It is noted that the contents of macro- and microelements were within allowable concentrations compared to grapes grown in a number of countries. The main group of aromatic components, each of which generates a unique taste, an aromatic bouquet of certain varieties of grapes grown in the territory of the Republic of Belarus. Using the Belarusian varieties of grapes in the production of aromatic wines to expand and improve the range of products.

About the Authors

M. V. Silich
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


I. M. Pochitskay
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


V. L. Roslik
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


References

1. Ильина, З. М. Рынки сельскохозяйственного сырья и продовольствия: учеб. пособие для вузов / З. М. Ильина, И. В. Мирочицкая. - Минск: Белорус. гос. экон. ун-т, 2001. - 226 с.

2. Козловская, З. А. Интродукция винограда и перспективы его выращивания в Беларуси / З.А. Козловская, А. В. Бут-Гусаим, В. Н. Устинов // Веснiк Пaлескага дзяржаўнага ўнiверсiтэта. Серыя прыродазнаўчыx навук. - № 1. - 2009. - С. 37-43.

3. Аспапенко, Н. Виноград. О сортах и не только / Н. Астапенко, В. Астапенко // Хозяин. - 2010. - № 8.

4. лияние сортовых особенностей винограда на биохимические составляющие и качество вин / А. В. Дергунов [и др.] // Виноделие и виноградарство. - 2015. - № 3. - С. 16.

5. Олешук, Е. Н. Районированные и перспективные сорта винограда для Беларуси / Е. Н. Олешук, Е. Г. Попов // Наше сельское хозяйство. Агрономия. - 2013. - № 84. - С. 12.

6. Виноград в Беларуси. Сорта винограда [Электронный ресурс] Саженцы и цветы в Беларуси. - Режим доступа: http://polisadnik.com/sorta-vinograda.html?page=1,2. - Дата доступа: 09.02.2017.

7. Гугучкина, Т. И. Поиск маркеров для российских вин высшей категории качества / Т. И Гугучкина, М. Г. Марковский // Виноделие и виноградарство. - 2015. - № 3. - С. 12-13.

8. О натуральности и фальсификации виноградных вин / Г.Г. Валуйко [и др.]. - Виноградарство и виноделие, 1995. - № 2. - С.46-55.

9. Сборник международных методов анализа и оценки вин и сусел; перевод с франц. и общая ред. Н.А. Мехузла. - М: «Пищевая промышленность. - 1993. - 319 с.

10. Ткаченко, О. Б. Химия ароматов вина / О. Б Ткаченко, О. В. Тринкаль // Хiмiя харчових продуктiв i матерiалiв. Новi види сировини. - 2015. - № 1(30). - С. 46-47.


Review

For citations:


Silich M.V., Pochitskay I.M., Roslik V.L. RESEARCH GRAPE VARIETIES ZONED IN THE REPUBLIC OF BELARUS. Food Industry: Science and Technology. 2017;(1):75-81. (In Russ.)

Views: 193


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)