Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Science, nutrition and health

Abstract

Given the relevance of ensuring the further competitive development of the domestic food industry, saturation of the domestic consumer market with high-quality products available for all categories of the population, conceptual approaches have been developed to create, promote and evaluate competitive food technologies with improved consumer characteristics. New safety and quality techniques have been proposed and tested, including functional efficiency and wide assortment. The scientific approach provides the opportunity to develop a personalized nutrition methodology in relation to new generation food products, obtained through the use of modern knowledge in genomics, proteomics, nutritional metabolism and other sciences.

About the Author

Z. V. Lovkis
RUE “Scientific-Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus
Minsk


References

1. Ловкис, З.В. Гидравлика : учебное пособие / З.В. Ловкис, Б.А. Карташов, П.В. Лаврухин. — Ростов н/Д. : Феникс, 2019. — 383 с.

2. Ловкис, З.В. Реологические свойства послеспиртовой барды в условиях непрерывной деформации сдвига / З.В. Ловкис, А.А. Шепшелев, А.А. Арнаут [и др.] // Программа и материалы 26 симпозиума по реологии, Тверь, 10–15 г. / Институт нефтехимического синтеза им. А.В. Топчиева РАН ; редкол.: В.Г. Куличихин (отв. ред.) [и др.]. — Тверь, 2012. — С. 107–108.

3. Janson, L.-E. Plastics pipes for water supply and sewage disposal, 4 th edition, Borealis, Majornas Copy Print AB, Stockholm, 2003.

4. Жукова, Н.П. Методические рекомендации по организации питания обучающихся в учреждениях образования в 2017/2018 учебном году : метод. Рекомендации / Н.П. Жукова. — Минск : Министерство здравоохранения Республики Беларусь, 2017. — 14 с.

5. Demianov, A.Y. Introduction to the density functional method in hydrodynamics: учебное пособие (на англ, яз.) / A.Y. Demianov, O.Y. Dinariev, N.V. Eliseev. — М. : Физматлит, 2014. — 328 с.

6. Ловкис, 3.В. Научные достижения в пищевой промышленности: становление и развитие / З. В. Ловкие [и др.] ; под общ. ред. 3.В. Ловкиса. — Минск : ИВЦ Минфина, 2016. — 336 с.

7. Максимов, А.С. Реология пищевых продуктов. Лабораторный практикум / А.С. Максимов, В.Я. Черник. — СПб. : ГИОРД, 2006. — 176 с.

8. Harlet, R.W. Phase/State transitions of confectionery sweeteners: thermodynamic and kinetic aspects / R.W. Harlet, R. Ergun, S. Vogel // Comprehensive reviews in food science and food safety. — 2011. — Vol. 10. — P. 17–32.

9. Ловкис, 3.В. Технология крахмалов и крахмалопродуктов: учебное пособие / 3.В. Ловкие, В.В. Литвяк, Н.Н. Петюшев. — Минск : Асобный, 2007. — 178 с.

10. Полумбрик, М.О. Углеводы в пищевых продуктах / М.О. Полумбрик, В.В. Литвяк, 3.В. Ловкис, В.Н. Ковбаса. — Миснк : ИВЦ Минфина, 2016. — 592 с.

11. Rezzolla, L. Relativistic Hydrodynamics / L. Rezzolla, О. Zanotti. — Oxford University Press, 2013. — 735 p.

12. Ловкис, 3.В. Обоснование конструктивных параметров насадков струйного смесителя для аппарата гидродинамической обработки сред / 3.В. Ловкис, А.А. Садовский, А.А. Шепшелев // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2011. — № 3(13). — С. 81–88.

13. Ловкис, З.В. Исследование процесса перемешивания жидкотекучих пищевых сред / З.В. Ловкис, А.А. Садовский // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2015. — № 2(28). — С. 22–29.

14. Качество и безопасность пищевых продуктов: учебное пособие // 3.В. Ловкис [и др.]. — Минск : ИВЦ Минфина, 2011. — 395 с.

15. Гидроциклон: пат. № 13738 Респ. Беларусь, МПК9 В 04 С 5/00 / 3.В. Ловкис, А.В. Куликов, заявитель РУП «Научно-практический центр НАН Беларуси по продовольствию». — № а 20081031; заявл. 01.08.2008; опубл. 30.10.2010.

16. Инновационное развитее пищевой промышленности: аспекты теории и практики / З.В. Ловкис, Ф.И. Субоч, Е.З. Ловкис ; РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию». — Минск : ИВЦ Минфина, 2019. — 528 с.

17. Социальное положение и уровень жизни населения Республики Беларусь: статистический сборник / Национальный статистический комитет Республики Беларусь. — Минск : РУП «Информационно-вычислительный центр Национального статистического комитета Республики Беларусь, 2017. — 381 с.

18. Промышленность Республики Беларусь : статистический сборник / Национальный статистический комитет Республики Беларусь. — Минск : РУП «Информационно-вычислительный центр Национального статистического комитета Республики Беларусь, 2018. — 193 с.


Review

For citations:


Lovkis Z.V. Science, nutrition and health. Food Industry: Science and Technology. 2019;12(3):7-13. (In Russ.)

Views: 163


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)