The use of bean, cereal and nut raw materials in the technology of dietary products for allergic disease prevention and treatment
Abstract
Food Allergy is a widespread pathology caused by the immune response of the body to the introduction of allergens into the diet and expressed in an inflammatory reaction in the organs and systems of the body, which leads to disruption of its work and the development of various diseases. The study of allergen-specific antibodies to the proteins of vegetable and animal origin revealed reduced sensitizing activity of proteins of soy, almond, chickpea (not more than 9-10 %) and increased sensitizing activity for cow milk (20-25 %), chicken, turkey (25-30 %) and fish (20-25 %). The purpose of research conducted in the Research Institute of Fats is to develop the theoretical foundations and principles of food technology for the prevention and treatment of socially significant diseases — cardiovascular, cancer, allergies, disorders of the gastrointestinal tract and metabolism. For complex processing of oil, legume and nut raw materials, the technology and the equipment providing reception of two foodstuff — an emulsion (basis) and the insoluble residue (mass) are developed. Bean and nut based represent emulsion containing oil, protein, carbohydrate (including oligosaccharides), mineral substances, vitamins, etc. connection. In VNIIFATs it is developed a number of formulas and technologies for bean and nut based products for treatment and prevention of allergic diseases. Among them there are drinks, including fermented and juice; protein products such as tofu and cottage cheese, including with fillers; gluten-free lactose- free porridge; dry mixes — substitutes for cow and human milk, including formulas for children under 1 year, pregnant and lactating women; gluten free desserts; gluten-free muesli bars etc. It is developed regulation documentation for all products. Most of them underwent medical and biological testing.
About the Authors
L. V. GaponovaRussian Federation
St. Petersburg
T. A. Polezhaeva
Russian Federation
St. Petersburg
G. A. Matveeva
Russian Federation
St. Petersburg
References
1. Казначеева, Л.Ф. Гастроинтестинальная форма пищевой аллергии у детей: учебное пособие для студентов, педиатров, аллергологов, гастроэнтерологов / Л.Ф. Казначеева. — Новосибирск, 2010. — 48 с.
2. Балаболкин, И.И. Пищевая аллергия / И.И. Балаболкин, С.Н. Денисова, Н.В. Юхтина. — Москва, 2012. — 52 с.
3. Национальные рекомендации по диагностике и лечению целиакии взрослых / Л.Б Лазебник [и др.]; под общ. ред. Л.Б. Лазебник. — СПб. : Инфо Ол, 2016. — 23 с.
4. Концентраты на основе злаковых для лечебного питания детей и взрослых, страдающих непереносимостью коровьего молока / Л.В.Гапонова [и др.] // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. — 2006. — №1-2, С. М31.
5. Использование пробиотиков в функциональных продуктах на растительной и комбинированной основе / Л.В.Гапонова [и др.] // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. — 2009. — №4. — С. М9.
6. Соево-молочный концентрат — использование в качестве белкового обогатителя / Л.В. Гапонова [и др.] // Молочная промышленность. — 2013. — № 10. — С. 62–63.
7. Функциональные продукты на комбинированной зернобобовой и кедрово-соевой основе как оптимальное решение в питании людей, страдающих целиакией и непереносимостью компонентов коровьего молока / Л.В. Гапонова [и др.] // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. — 2011. — № 4. — С. М6.
8. Каши быстрого приготовления на соево-злаковой основе для питания больных целиакией и непереносимостью компонентов коровьего молока / Л.В. Гапонова [и др.] // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. — 2012. — №2-3. — С. М17.
9. Напитки на соево-кедровой основе в лечебно-профилактическом питании людей, страдающих заболеваниями желудочно-кишечного тракта / Л.В. Гапонова [и др.] // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. — 2013. — № 1. — С. М6.
10. Батончики мюсли на соево-злаковой основе в лечебно-профилактическом питании людей с непереносимостью глиадинина и компонентов коровьего молока / Л.В. Гапонова [и др.] // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. — 2013. — № 2. — С. М7.
11. Безлактозные безглютеновые продукты на зернобобовой основе для питания людей с целиакией и лактазной недостаточностью / Л.В. Гапонова [и др.] // Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. — 2014. — № 5. — С. 47–48.
12. Десерты на зернобобовой основе в питании больных с непереносимостью компонентов коровьего молока и целиакией / Л.В. Гапонова [и др.] // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. — 2017. — № 1. — С. 72.
Review
For citations:
Gaponova L.V., Polezhaeva T.A., Matveeva G.A. The use of bean, cereal and nut raw materials in the technology of dietary products for allergic disease prevention and treatment. Food Industry: Science and Technology. 2019;12(3):49-55. (In Russ.)