Macro-element imbalance in nutrition of children of adolescent
Abstract
Insufficient consumption of macro- and micronutrients leads to lag of children in physical, neuropsychic development, increased morbidity. In the study, based on a hygienic assessment of actual nutrition, 1 200 students of 10-12 years old (620 boys and 580 girls) studying in 9 schools and 9 gymnasiums of Minsk, using theoretical and laboratory methods studied the intake of macronutrients with food. A reduced, in relation to physiological needs, average daily calcium intake was found in 53.5% of students. Half of the examined children with a diet receive a greater amount of magnesium and phosphorus compared to their physiological need, which adversely affects the ratio of calcium, phosphorus and magnesium and can be an unfavorable factor contributing to a decrease in the level of calcium absorption. An excess of potassium and sodium intake in Minsk students was found in 92.7 and 100.0% of diets. The actual intake of sodium with the diet is two times higher than similar estimates.
About the Authors
E. О. GuzikRussian Federation
Minsk
A. G. Koleda
Russian Federation
Minsk
References
1. Косенко, И.М. Микронутриенты и здоровье детей / И.М. Косенко // Вопр. соврем. педиатрии. — 2011. — Т. 10, № 6. — С. 179–185.
2. Тутельян, В.А. Оптимальное питание: новая медицинская технология оздоровления населения (постановка проблемы) / В.А. Тутельян, А.К. Батурин, Б.П. Суханов // Весцi Нац. акад. навук Беларусi. Сер. мед. навук. — 2006. — № 2. — С. 7–12.
3. Изучение фактического питания на основе метода анализа частоты потребления пищевых продуктов : инструкция по применению № 017-1211, утв. Главным гос. санитар. врачом Респ. Беларусь 15.12.2011. — Минск, 2011.
4. Требования к питанию населения: нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Республики Беларусь : санитар. нормы и правила : утв. постановлением М-ва здравоохранения Респ. Беларусь 20 нояб. 2012 г. № 180. — Минск, 2012. — 21 с.
5. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации : метод. рекомендации 2.3.1.2432-08 : утв. Руководителем Федер. службы по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека, Гл. гос. санитар. врачом Рос. Федерации 18.12.2008 / Науч.-исслед. ин-т питания [и др.] — 36 с.
6. Boumans, P. W. J. M. Inductively coupled plasma emission spectrometry / P. W. J. M. Boumans. — New York, 1987. — Pt. 1 : Methodology, instrumentation, performance. — 375 р.
7. Скурихин, Н.М. Методы определения микроэлементов в пищевых продуктах СПб АН СССР. Проблемы аналитической химии / Н.М. Скурихин. — Т. VII. — М. : Наука, 1988. — 132 с.
Review
For citations:
Guzik E.О., Koleda A.G. Macro-element imbalance in nutrition of children of adolescent. Food Industry: Science and Technology. 2019;12(3):74-80. (In Russ.)