Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Study of the effect of low-toxic antimicrobial agents on bacterial activity and technological quality of diffusion juice

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-80-87

Abstract

An overview of the main groups of disinfectants used in the food industry is presented in article. The opportunity of their using to suppress the microbiological infection during extraction in sugar production is evaluated. The results of laboratory studies of the effects of low-toxic antimicrobial agents (polyhexamethylene guanidine hydrochloride (PGMG) and sodium dimethyldithiocarbamate (SDK)) on the bacterial activity of the juice-beet chips mixture, diffusion juice, beet juice and on the main indicators of the technological quality of diffusion juice are also presented.

About the Authors

O. V. Koloskova
RUE “Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Koloskova Olga Vladimirovna — PhD (Engineering), Senior Researcher

29 Kozlova str., 220037, Minsk



O. K. Nikulina
RUE “Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Nikulina Oksana Konstantinovna — PhD (Engineering), Head of Research Laboratory of Sugar Production

29 Kozlova str., 220037, Minsk



M. R. Yakovleva
RUE “Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Yakovleva Maria Romanovna — Process Engineer

29 Kozlova str., 220037, Minsk



K. I. Zhakova
RUE “Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Zhakova Kristina Ivanovna — PhD (Engineering), Scientific Secretary 

29 Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Бугаенко, И. Ф. Повышение эффективности сахарного производства. Часть II. Извлечение сахара из стружки / И.Ф. Бугаенко. — Москва, 2000. — 70 с.

2. Бугаенко, И. Ф. Общая технология отрасли: Научные основы технологии сахара: Учебник для студентов вузов / И.Ф. Бугаенко, В.И. Тужилкин. Ч.1. — СПб.: ГИОРД, 2007. — 512 с.

3. Сапронов, А. Р. Технология сахарного производства / А.Р. Сапронов. — Москва : Колос, 1999. — 494 с.

4. Применение дезинфицирующих средств при извлечении сахара. — Режим доступа: http://agroportal24.ru/tehnologiya-sahara/6814-primenenie-dezinficiruyuschih-sredstv-pri-izvlechenii-sahara.html. — Дата доступа: 4.02.2022 г.

5. Никулина, О. К. Исследование фунгицидного и фунгитоксического действия препарата Гембар на возбудителей кагатной гнили сахарной свеклы / О.К. Никулина, Л.И. Чернявская // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2016. — № 3(33). — С. 68–77.

6. Никулина, О. К. Влияние обработки биологически активными препаратами на технологические показатели качества корнеплодов при хранении сахарной свеклы / О.К. Никулина, Л.И. Чернявская // Пищевая технология. — 2021. — № 4(382). — С. 36–40.

7. Стародубцева, А. М. Предупреждение микробиологических процессов при хранении и переработке сахарной свеклы [Электронный ресурс]. 2020. — Режим доступа: https://scienceforum.ru/2014/article/2014006892. — Дата доступа: 4.02.2022 г.

8. Спичак, В. В. «Биопаг» для обработки диффузионного сока / В.В. Спичак // Сахар. — 2012. — № 2. — С. 38 — 40.

9. Силин, П. М. Химический контроль свеклосахарного производства / П. М. Силин, Н. П. Силина.– Москва : Пищевая промышленность. — 1977. — 240 с.

10. Инструкция по химико-техническому контролю и учету сахарного производства: Утв. М-вом пищ. Пром-ти СССР 27.07.81. — К.: Издана ВНИИ сахарной пром-ти, 1983. — 476 с.

11. Сборник методик определения эффективности процессов в сахарном производстве. — Минск : РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию», 2014. — 128 с.


Review

For citations:


Koloskova O.V., Nikulina O.K., Yakovleva M.R., Zhakova K.I. Study of the effect of low-toxic antimicrobial agents on bacterial activity and technological quality of diffusion juice. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(1):80-87. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-80-87

Views: 182


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)