Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

OBTAINING OF BIOLOGICALLY ACTIVE ADDITIVE FROM MELONS CULTURES

Abstract

This article questions on processing of a melon and its seeds are considered. Their processing are resulted a flow sheet on. Results of researches of a chemical compound, is functional-technological properties, amino acid composition and fatly-acid contents of seeds of a melon are presented. The compounding of the enriched foodstuff is described.

About the Author

E. P. Franko
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


References

1. Гуцалюк, Т.Г. От арбузов до тыквы. - Алма-Ата: Кайнер, 1989. - 272 с.

2. Абезин, В. Г. Технология переработки бахчевых культур / В.Г. Абезин, В.А. Цепляев, А.Н. Цепляев, М.Н. Шапров // Достижения науки и техники АПК, 2005. - № 5. - С. 39 - 41.

3. Исабаев, И.Б. Разработка технологии получения нового вида пюре из обжаренной тыквы / И.Б. Исабаев, К.Х. Мажидов, Ф.Б. Ашуров// Сб. междунар. конф. «Вклад молодых ученых и специалистов пищевой промышленности в решении проблемы здорового питания в ХХI веке». - М.: ВНИИМП, 1999. - С. 183 - 184.

4. Химический состав российских пищевых продуктов: Справочник / Под ред. член-корр. МАИ, проф. И.М. Скурихина и академика РАМН, проф. В.А. Тутельяна. - ДеЛи принт, 2002. - 236 с.

5. Casimir, C. Akoh Fatty acid composition of melon seed oil lipids and phospholipids / Casimir C. Akoh and Chigozie V. Nwosu // Journ. of the American Oil Chemists' Society. - 2002. - Vol. 69. - № 5, - P. 314 - 316.

6. Abiodun, O.A. Comparative Studies on Nutritional Composition of Four Melon Seeds Varieties [Текст] / O.A. Abiodun and R.O. Adeleke // Pakistan Journal of Nutrition. - 2010. - № 9 (9). - Р. 905- 908.

7. Марри, Р. Биохимия человека в 2 томах [Текст] / Р. Мари, Д. Греннер, П. Мейес, В.М. Родуэлл //М.: Мир, Т,- 2004. - 384 с.

8. Hasegawa, Toshio Mesotherapy for Benign Symmetric Lipomatosis / Hasegawa, Toshio Tomoyuki Matsukura and Shigaku Ikeda // Aesthetic Plastic Surgery. - 2010. - № 34 (2). - Р.153- 156.

9. Rotunda, Adam M. Mesotherapy and Phosphatidylcholine Injections: Historical Clarification and Review / Rotunda Adam M., Michael S. Kolodney //Dermatologic Surgery. - 2006. - № 32 (4). - Р. 465-480.

10. Франко Е.П. Разработка технологии получения белково-липидного продукта из семян дыни и его использование в мясорастительных изделиях: Дис. … канд. техн. наук: 05.18.01, 05.18.04. Краснодар, 2011, 135 с.


Review

For citations:


Franko E.P. OBTAINING OF BIOLOGICALLY ACTIVE ADDITIVE FROM MELONS CULTURES. Food Industry: Science and Technology. 2013;(4):27-36. (In Russ.)

Views: 150


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)