Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Economy is a Key Condition for the Further Development of the Country’s Food Program

Abstract

The article présents data on the development of the food market, production, export and import substitution of food products. The économie conditions for ensuring and improving the quahty and competitiveness of the production of healthy food products in conditions of achieved food security, guaranteed by adopted documents, are given.

About the Authors

L. K. Lovkis
Educational institution «Belarusian State Agrarian Technical University»
Belarus

Lovkis Lilia Konstantinovna, Senior Lecturer

99 Nezavisimosti Ave., 220012, Minsk



G. V. Khatkevich
Educational institution «Belarusian State Agrarian Technical University»
Belarus

Khatkevich Galina Vladimirovna, Senior Lecturer

99 Nezavisimosti Ave., 220012, Minsk



References

1. Доктрина национальной продовольственной безопасности Республики Беларусь до 2030 года: утв. Постановлением Совета Министров Республики Беларусь 15 декабря 2017 г. №962 [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://pravo.by/document/?guid=12551&pO=C21700962&p=l&p5 —Дата доступа: 18.11.2023.

2. Продовольственная безопасность Республики Беларусь в современных условиях: материалы Первого Всебелорусского форума, Минск, 12 октября 2016 г. / под ред.: В.Г. Гусакова, А.П. Шпака. — Минск: Институт системных исследований в АПК НАН Беларуси, 2016. — 313 с.

3. Ловкие, З.В. Стратегия повышения качества и безопасности пищевой продукции в Республике Беларусь до 2030года /З.В. Ловкие, Е.М. Моргунова, Е.З.Ловкис // Пищевая промышленность: наука и технологии — 2017. — №1(35). — С.2-3.

4. Ловкие, 3. В. Инновационная система национальной производственной конкурентоустойчивости: теория, методология и практики / 3. В. Ловкие, Ф. И. Субоч // Научно-практический центр НАН Беларуси по продовольствию. — Минск: ИВЦ Минфина, 2021. — 383 с.

5. Киреенко, Н. В. Внутренняя продовольственная помощь как механизм регулирования национальной продовольственной безопасности / Н. В. Киреенко, И. А. Войтко, М. А. Арнатович // Белорусский экономический журнал. — 2023. — № 1. — С. 75-92.

6. Киреенко, Н. В. Система доступа сельскохозяйственных товаров на рынки государств — членов Евразийского экономического союза / Н. В. Киреенко // Агропанорама. — 2023. — №2. — С. 43-48.

7. Экономика организаций (предприятий) агропромышленного комплекса: учебно-методическое пособие / сост.: Л.К. Ловкие, О.А. Карабань, Т.Г. Горустович. — Минск: БГАТУ, 2021. — 312 с.

8. Национальный статистический комитет Республики Беларусь. Сельское хознйство Республики Бепарусь [Элентронный ресурс]. - Режим доступа: https:ffwww.belstat.gov.by/ofitsialnaya-statistika/publications/izdaniafpublic_ bulletiofindex _79718/?sphrasc_id=1976087. - Дата доступа: 18.11.2023.


Review

For citations:


Lovkis L.K., Khatkevich G.V. Economy is a Key Condition for the Further Development of the Country’s Food Program. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(4):25-29. (In Russ.)

Views: 124


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)