Preparation of Technology for the Production of Energy Specialized Food Product
Abstract
The article describes the stages of preparing technology for the production of energy specialized food products. A classification of machines and apparatus for molding small-piece food products is given. Based on the research results, a list of technological operations and a design diagram of a machine for the production of specialized food products are given.
About the Authors
Z. V. LovkisBelarus
Lovkis Zenon Valentinovich, Honored Science Worker of the Repubhc of Belarus, Academician of the National Academy of Sciences of Belarus, Doctor of Engineering sciences, Professor, Chief Researcher
29 Kozlova sir., 220037, Minsk
L. V. Evtushevskaya
Belarus
Evtushevskaya Lyudmila Vladimirovna, PhD (Engineering), senior researcher of the department of technologies for products from root crops
29 Kozlova St., 220037, Minsk
S. S. Galgo
Belarus
Galgo Sergey Sergeevich, part-time postgraduate student
99, Independence Ave., 220012, Minsk
References
1. Санитарные нормы и правила «Требования к питанию населения: нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Республики Беларусь», утвержденные постановлением Министерства здравоохранения Республики Беларусь от 20.11.2012 г. № 180.
2. Технология производства продуктов из свинины, говядины и мяса птицы : учеб.-метод. пособие для студентов по специальности 1-74 03 04 «Ветеринарная санитария и экспертиза» и слушателей ФПК и ПК / В. Н. Подрез [и др.]. — Витебск: ВГАВМ, 2019. — 64 с.
3. Нугманов, А.Х.-Х. Изучение кинетики и анализ закономерности процесса формования штранга из рыбной фаршевой смеси / А.Х.-Х Нугманов, И. Алексанян // Индустрия питания - 2018. — Т. 3. — №3. — С. 46-51. DOI: 10.29141/2500-1922-2018-3-3-7.
4. Технология продуктов мясопереработки / С. А Артюхова [и др.]. — М.: Колос, 2007. — 490 с.
5. Гинзбург, А. С. Реологические характеристики пищевых продуктов: справ. / А. С. Гинзбург, М. А Громов, Г. И. Красовская. — М.: Агропромиздат, 2009. — 287 с.
6. Ериюв, А. М. Практикум по основам проектирования предприятий мясной промышленности / А. М. Ершов. — Мурманск: МГТУ, 2008. — 343 с.
7. Ершов, А. М. Современные методы расчета технологических процессов / А.М. Ершов, М.А. Ершов; МГТУ. — Мурманск, 2007. — 385 с.
Review
For citations:
Lovkis Z.V., Evtushevskaya L.V., Galgo S.S. Preparation of Technology for the Production of Energy Specialized Food Product. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(4):44-47. (In Russ.)