Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Investigation of Barrier Properties of Packaging Materials, Determination of Fat Permeability

Abstract

The article presents the results of studies to determine the grease permeability of packaging materials. Two test methods are described. Grease-resistant packaging materials have been identified: biaxially oriented polypropylene film, cellophane film, parchment, foil and a prototype of a biodegradable film based on polylactic acid.

About the Authors

Z. V. Lovkis
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Lovkis Zenon Valentinovich, Honored Science Worker of the Republic of Belarus, Academician of the National Academy of Sciences of Belarus, Doctor of Engineering sciences, Professor, Chief Researcher 

29 Kozlova str., 220037, Minsk



S. I. Korzan
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Korzan Sergey Ivanovich, PhD (Engineering), Senior Researcher of the Department of New Technologies and Technology

29 Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Любешкина, Е. Г. Полимерные материалы для упаковки пищевых продуктов: требования и принципы выбора / Е. Г. Любешкина // Полимерные материалы. Изделия. Оборудование. Технологии. — 2009. — №4, —С. 4-10.

2. Thailand supermarket ditches plastic pack-aging for banana leaves [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.forbes.com/sites/trevomace/2019/03/25/thailand-supermarket-uses-banana-leaves- instead-of-plastic-packaging/?sh=426975b87102/. — Дата доступа: 02.10.2023.

3. Харитонов, В. Д. Влияние ультрафиолета на состав и свойства молока / В. Д. Харитонов, Е. А. Юрова // Молочная промышленность. — 2006. — №7. — С. 32-33.

4. Федотова, О. Б. О старении и сроке годности упаковки/ О. Б. Федотова // Молочная промышленность,—2019,—№6,—С. 12-13.

5. Мурявин, Я. Г. Применение полимерных и комбинированных материалов для упаковки пищевых продуктов / Я. Г. Мурявин, М. Н. Толмачева, А. М. Додонов. — М.: Агропромиздат, 1985. — 205 с.

6. Ловкие, 3. В. Минеральный состав специализированного энергетического продукта на основе свиного шпика / 3. В. Ловкие, И. В. Ксеневич // Наука, питание и здоровье : сб. научн. тр. / Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по продовольствию ; редкол.: 3. В. Ловкие [и др.]. — Минск: Белару- ская навука, 2022. — С. 259-261.

7. Погодаев, В. А. Химический состав и физико-химические свойства шпика свиней разной кровности по породам см1 и ландрас / В. А. Погодаев, И. Г. Рачков, Л. М. Смирнова // Сельскохозяйственный журнал. — 2016. —№9. — С. 78-84.

8. Гришкова, А. П. Химический состав и физико-химические свойства мяса и сала свиней чистогорской породы / А. П. Гришкова, Н. А. Чалова, А. А. Аришин // Достижения науки и техники АПК. — 2018. — Т. 32, №12, —С. 59-61.

9. Козликин, А. В. Анализ физико-химических свойств мяса и шпика чистопородных и помесных свиней / А. В. Козликин // Научный журнал КубГАУ. — 2011. — №73. — С. 218-227.

10. Бумага. Методы определения жиропроницаемости: ГОСТ 13525.13-69. —Введ.: 01.01.1970. — Минск: Госстандарт, 2011. — 8 с.

11. Бумага и картон. Определение жиростойкости. Часть 2. Определение отталкивающей способности поверхности : ГОСТ ISO 16532-2-2016. — Введ.: 01.01.2019. — Минск: Госстандарт, 2019. — 12 с.

12. Методы определения барьерных свойств пищевых пленок (обзор) / В. И. Жаркевич [и др.] // Полимерный материалы и технологии. — 2021. — Т. 7, №2. — С. 6-29.

13. Гуль, В. Е. Пленочные полимерные материалы для упаковки пищевых продуктов / В. Е. Гуль, О. Н. Бе- ляцкая. — М.: Пищевая промышленность, 1968. — 280 с.

14. Бумага, картон и целлюлоза. Стандартная атмосфера для кондиционирования и испытаний, и методика контроля за атмосферой и условиями кондиционирования образцов : ISO 187:2022. — Введ.: 18.10.2022. — Минск: Госстандарт, 2022. — 12 с.

15. Федотова, О. Б. Исследование жиростойкости каптированной фольги / О. Б. Федотова, Д. М. Мялен- ко, А. С. Сироткина // Пищевая промышленность. — 2009. — №6. — С. 19 — 21.

16. Фролова, Ю. В. Методы оценки защитных полимерных покрытий, предназначенных для контакта с пищевыми продуктами / Ю. В. Фролова // Health, Food & Biotechnology.—2020.—Т. 2, № 1.—С. 98-111.


Review

For citations:


Lovkis Z.V., Korzan S.I. Investigation of Barrier Properties of Packaging Materials, Determination of Fat Permeability. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(4):69-75. (In Russ.)

Views: 106


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)