Potential of underused berry crops growing in the territory of the Republic of Belarus in the prevention of cardiovascular diseases
Abstract
In the structure of causes of mortality in the population of the Republic of Belarus, cardiovascular diseases (CVD) account for 52.6%. There is a close correlation between the nutritional structure of the population, on the one hand, and morbidity and mortality from cardiovascular diseases, on the other. Indisputable importance in the treatment and prevention of these diseases and the main risk factors for their occurrence is given to specialized food products, which include dietary (preventive) and functional products. The article describes the most significant elements that affect the functioning of the cardiovascular system, which include potassium, calcium, magnesium and a number of other nutrients. The purpose of the work is to study the potential of little-used berry raw materials growing on the territory of the Republic of Belarus. The work presents an analysis of the content of macro- and microelements and vitamins important for the prevention of CVD in such berries as: actinidia, honeysuckle, hawthorn, viburnum, rose hips, sea buckthorn, black elderberry, garden ash, chokeberry and serviceberry. The presented analysis of the vitamin and mineral composition of little-used berries growing in the Republic of Belarus allows us to recommend them as raw materials for the creation of functional products for the prevention of cardiovascular diseases.
About the Authors
N. V. KomarovaBelarus
Komarova Natalya Viktorovna, PhD (Engineering), Deputy Director General for Scientific Work and Standardization
29, Kozlova str., 22037, Minsk
K. S. Ryabova
Belarus
Ryabova Kristina Svyatoslavna, PhD (Engineering), Head of the Republican Control and Testing Complex for Food Quality and Safety
29, Kozlova str., 22037, Minsk
I. M. Pochickaya
Belarus
Pochitskaya Irina Mikhailovna, Doctor of Technical Sciences, Chief Researcher - Head of the Research Group of the Republican Control and Testing Complex for the Quality and Safety of Food Products
29, Kozlova str., 22037, Minsk
M. S. Alekseenko
Belarus
Alekseenko Margarita Sergeevna, PhD (Engineering), Head of the GMO determination group of the Republican Control and Testing Complex for the Quality and Safety of Food Products
29, Kozlova str., 22037, Minsk
References
1. Сордонова, Е. В. Трофологическая регуляция микроэлементного состава пищевых продуктов / E. В. Сордонова, С. Д. Жамсаранова. // Биотехнология и общество в XXI в. / Алт. гос. ун-т.- Барнаул, 2015, — С. 400-404.
2. Глущенко, В. А. Сердечно-сосудистая заболеваемость — одна из важнейших проблем / В. А. Глущенко, Е. К. Иркленко // Медицина и организация здравоохранения. — 2019. -Т. 4. — № 1. — С. 56-63.
3. Погожева, А. В. Значение биологически активных добавок к пище в профилактике сердечно-сосудистых заболеваний / А. В. Погожева // Consilium Medicum. 2016. — № 18 (12). — С. 55-59.
4. Сердечно-сосудистые заболевания. Основные факты [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds) — дата доступа: 14.05.2023.
5. Нагорная, Н. В. Особенности содержания микро- и макроэлементов при заболеваниях сердечно-сосудистой системы / Н. В. Нагорная, А. В. Дубовая, Е. В. Бордюгов, А. П. Коваль // Здоровье. — 2012. — № 4(39). — С. 129-135.
6. Перова, Н. В. Новые рекомендации по профилактике и лечению сердечно-сосудистых заболеваний / Н. В. Перова // Доказательная кардиология. — 2003 - 32. — С. 34—36.
7. Погожева, А. В. Роль калия и магния в профилактике и лечении сердечно-сосудистых заболеваний / А. В. Погожева // Consilium Medicum. 2020; 22 (10). — С.76-79.
8. Тутельян, В. А. Биологически активные компоненты питания кардиологических больных / В. А. Тутельян, А. В. Погожева, А. К. Батурин. М .: СвР — АРГУС, 2012. — 380 с.
9. Научные основы здорового питания / В.А. Тутельян [и др.]. М.: Издательский дом “Панорама”, 2010, — 816 с.
10. Comin—Colet, J. Iron deficiency is a key determinant of health-related quality of life in patients with chronic heart failure regardless of anaemia status / J. Comin-Colet [et. al.]. -Eur J Heart Fail. 2013. — 15(10) — P. 1164-1172.
11. Dong, F. Chromium (D-phenylalanine)3 improves obesityinduced cardiac contractile defect in ob/ob mice / F. Dong [et al.] I I Obesity (Silver Spring). — 2007. — Vol. 15, № 11. — P. 2699-2711.
12. Пищевая продукция в части маркировки: Технический Регламент Таможенного Союза: ТР ТС 022/2011 — Введ. 01.07.2013. — Минск: БелГИСС: Белорус, гос. ин-т стандартизации и сертификации, 2012. — 18 с.
13. Санитарные нормы и правила «Требования к питанию населения: нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Республики Беларусь», утв. постановлением Министерства здравоохранения Республики Беларусь от 20.11.2012 № 180. — Минск: Минздрав РБ, 2012. — 21 с.
14. Полосьянц О. Б. Витамины-антиоксиданты в профилактике и лечении сердечно-сосудистых заболеваний / О. Б. Полосьянц, Л. А. Алексанян. РМЖ. — 2005. — № 11. — 780 с.
15. Levy А. Р The Effect of Vitamin Therapy on the Progression of Coronary Artery Atherosclerosis Varies by Haptoglobin Type in Postmenopausal Women / A. P. Levy [et at.] // Diabetes Care. — 2004. — Vol. 27. — P. 925-930.
16. Zhang, P. Y. Cardiovascular disease: oxidative damage and antioxidant protection /Р. Y Zhang, X. Xu, X. C. Li // Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. — 2014. — Vol. 18(20). — P. 3091-3096.
17. Блинникова, О. M. Характеристика функциональной активности разных ботанических сортов ягод актинидии коломикта / О. М. Блинникова // Инновационные достижения науки и техники АПК. — 2018, — С. 345-348.
18. Богданова, Ю. С. Жимолость — перспективное сырье для получения продуктов функционального назначения / Ю. С. Богданова, С. И. Данилин // Приоритетные направления развития садоводства (I Потаповские чтения). — 2019. — С. 145-149.
19. Кароматов, И. Д. Химический состав и лечебные свойства боярышника / И. Д. Кароматов, И. А. Жалилов // Биология и интегративная медицина. — 2019. — № 1 (29). — С. 109-126.
20. Изучение элементного состава плодов калины обыкновенной и рябины обыкновенной различными современными методами / В.Ю. Андреева, Н.В. Исайкина, Т.Н. Цыбукова, Е.В. Петрова // Химия растительного сырья. — 2016. — №1. С. 177-180.
21. Кокаева, Ф. Ф. Изучение химического состава плодов шиповника (Rosa Majalis) / Ф. Ф. Кокаева, Д. Н. Джатиева //Известия Горского государственного аграрного университета. — 2018. — Т. 55. — N 1, — С. 120-124.
22. Гуленкова, Г. С. Особенности биохимического состава плодов облепихи / Г. С. Гуленкова // Вестник Красноярского государственного аграрного университета. — 2013. — № 11. — С. 262-265.
23. Бурак Л. 4. Исследование химического состава ягод бузины, произрастающей на территории Республики Беларусь / Л. Ч. Бурак, А. П. Завалей // Вестник Могилевского государственного университета продовольствия. Могилев. — 2012. — N1. — С. 3-7.
24. Сафонова, И. А. Изучение элементного состава наземной части рябины обыкновенной (Sorbus aucuparia L.) / И. А. Сафонова, В. Я. Яцюк, Н. В. Костебелов // Актуальные проблемы медицины. — 2011, — Т. 16,— № 22(117). — С. 173-175.
25. Тимофеева, В. И. Продукты переработки рябины садовой и аронии черноплодной // В. И. Тимофеева, И. В. Саманкова // Пищевая промышленность. — 2009. — № 11. — С. 54-56.
26. Лаксаева, Е. А. Плоды растений рода ирги (Amelanchier Medic) как источник биологически активных веществ и минералов / Е. А. Лаксаева // Российский медико-биологический вестник имени академика И.П. Павлова. — 2018. — Т. 26. — № 2. — С. 296-304.
27. Исследование минерального состава сырья облепихи крушиновидной (Hippophae rhamnoides L.) / Л. С. Науменко [и др] // Norwegian Journal of Development of the International Science. — 2020. — № 38-1, — C. 46—49.
28. Максимов, M. Л. Витаминотерапия и витаминопрофилакгика сердечно-сосудистых заболеваний / М. Л. Максимов, Л. Ю. Кулагина, Э. Р. Кадысева // Scienses of Europe. — 2020. — N 58. — С. 34-46.
Review
For citations:
Komarova N.V., Ryabova K.S., Pochickaya I.M., Alekseenko M.S. Potential of underused berry crops growing in the territory of the Republic of Belarus in the prevention of cardiovascular diseases. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(1):22-31. (In Russ.)