Development of prescription formulations of low-alcohol beverages with the use of wine-making waste as secondary raw material
Abstract
The basis for the development of the agro-industrial complex of the Republic of Belarus is the rational use of natural resources and measures for their renewal. Natural resources (agricultural raw materials) are subsequently processed to produce products, including food. Modem trends in the world development of the agro-industrial sector are the reduction of waste at all stages of production, resource conservation, which provides for the maximum use of the properties of the resources used, energy conservation, and the production of products with the lowest possible risk to public health. The purpose of the work is to develop prescription compositions of low-alcohol drinks using winemaking waste as a secondary raw material. Promising types of winemaking waste have been identified that have a technological potential for use as secondary raw materials in the manufacture of low-alcohol drinks. A technological scheme for the production of fruit diffusion juices has been developed. 14 prescription compositions of low-alcohol drinks with the use of winemaking waste have been developed. The prescription composition of all low-alcohol drinks provides for the use of two or more types of winemaking waste as secondary raw materials and does not provide for the use of drinking water.
About the Authors
O. L. ZubkouskayaBelarus
Zubkovskaya Oksana Leonidovna, Senior researcher of the group for the wine and beer and non-alcoholic industries of the Department of Technologies of alcoholic and non-alcoholic products
29, Kozlova str., 220037, Minsk
A. A. Shepshelev
Belarus
Shepshelev Alexander Anatolevich, PhD (Engineering), Associate Professor, director
2, acad. V.F. Kuprevich str., 220084, Minsk
N. R. Rabchonak
Belarus
Rabchonok Natalya Rostislavovna, chief specialist of the group for the wine and beer and non-alcoholic industries of the Department of Technologies of alcoholic and non-alcoholic products
29, Kozlova str., 220037, Minsk
H. N. Matsiyeuskaya
Belarus
Matievskaya Anna Nikolaevna, process engineer of the group for the wine and beer and non-alcoholic industries of the Department of Technologies of alcoholic and non-alcoholic products
29, Kozlova str., 220037, Minsk
K. P. Balbutskaya
Belarus
Balbuckaya Ekaterina Petrovna, PhD (Technical), researcher of the laboratory of microbiological research of the Republican control and testing complex for the quality and safety of food
29, Kozlova str., 220037, Minsk
References
1. Общегосударственный классификатор Республики Беларусь ОКРБ 021-2019 «Классификатор отходов, образующихся в Республике Беларусь», утв. Постановлением Министерства природных ресурсов и охраны окружающей среды Республики Беларусь от 9 сентября 2019 г. №3-т.
2. Химический состав и биологически активные вещества красных листьев винограда / Л.А. Оганесянц [и др.] // Технологии и инновации. — 2012. — № 10. — С. 63-65.
3. Экстракты красных листьев винограда — природный источник биологически активных соединений / Л.А. Оганесянц [и др.] //Пищевая промышленность. — 2013. — №3. — С. 40-42.
4. Разуваев, Н. И. Комплексная переработка вторичных продуктов виноделия / Н.И. Разуваев. — М.: Пищевая промышленность, 1975. — 168 с.
5. ГОСТ 13192-73 Вина, виноматериалы и коньяки. Метод определения сахаров.
6. СТБ 1931-2009 Винодельческая продукция и винодельческое сырье. Методы определения массовой концентрации титруемых кислот.
7. ГОСТ 33409-2015 Продукция алкогольная и соковая. Определение содержания углеводов и глицерина методом высокоэффективной жидкостной хроматографии.
8. ГОСТ 33410-2015 Продукция безалкогольная, слабоалкогольная, винодельческая и соковая. Определение содержания органических кислот методом высокоэффективной жидкостной хроматографии.
9. СТБ 1929-2009 (ГОСТ Р 51653-2000) Винодельческая продукция и винодельческое сырье. Метод определения объемной доли этилового спирта.
10. СТБ ГОСТ Р 51698-2001 Водка и спирт этиловый из пищевого сырья. Газохроматографический метод определения содержания токсичных микропримесей.
11. СТБ 1930-2009 (ГОСТ Р 51654-2000) Винодельческая продукция и винодельческое сырье.
12. ИК 190239501.3.497-2021 Инструкция по санитарно-микробиологическому контролю производства винодельческой продукции.
13. ГОСТ 28561-90 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ или влаги.
14. ГОСТ 1БО 750-2013 Продукты переработки фруктов и овощей. Определение титруемой кислотности.
Review
For citations:
Zubkouskaya O.L., Shepshelev A.A., Rabchonak N.R., Matsiyeuskaya H.N., Balbutskaya K.P. Development of prescription formulations of low-alcohol beverages with the use of wine-making waste as secondary raw material. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(1):66-73. (In Russ.)