Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

A retrospective view on non-alcoholic beer production technologies

Abstract

The production technology of non-alcoholic beer in the context of new economic and social realities requires an innovative approach to the development of an improved range of domestic formulations. Despite the general economic challenges, the non-alcoholic beer segment of the Republic continues to gain popularity. The growing popularity of non-alcoholic beer reflects a shift in consumer preferences towards a healthier lifestyle and responsible drinking habits. With the growing awareness of health, beer consumers prefer the finished product. Modern technologies allow preserving the usual organoleptic profile of the foamy drink without the effect of excess alcohol on the body.

About the Authors

V. V. Solovyov
RUE «Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus»
Belarus

Solovyov Vitaliy Vladimirovich, PhD (Technical), Head of the technology department of alcoholic and non-alcoholic beer products 

29, Kozlova str., 220037, Minsk



O. V. Vyshnikova
RUE «Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus»
Belarus

Vyshnikova Olga Vladimirovna, PhD student, Head of the pilot production laboratory

29, Kozlova str., 220037, Minsk



Yu. A. Shymanouskaya
RUE «Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus»
Belarus

Shymanouskaya Yulia Aleksandrovna, Researcher at the department of technologies of the alcohol and non-alcoholic beer products

29, Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Развитие инфраструктуры рынка в Республике Беларусь (на примере пивоваренной продукции) / Д.А. Ананьев // Вестник Белорусского Государственного экономического университета: навуко­ва-практычны часопiс / гл. ред. Г.А. Короленок. — 2010. — № 4. — с.73-79

2. Колпакчи А.П. и др. Достижения в технологии солода и пива. Интенсификация производства. М.-Пра­га Пищевая промышленность — СНТЛ — 1980, — С. 9

3. История безалкогольного пива [Электронный ресурс] — Режим доступа: https://smart-drinking. abinbevefes.ru/articles/istoriya-bezalkogolnogo-piva. Дата доступа: 07.02.2024.

4. Blocker А. American Temperance Movements: Cycles of Reform. New York, 1954. . — P. 2.

5. Г. Гвичия, О. Иванова.»Мы сохранили для вас вкус пива. Истории о Российских пивоварх» Санкт-Пе­тербург, Лисов-АВС, М.: Иван Федоров, 2017, — С. 198

6. Хэмпсон. Т. Все лучшее. Пиво /. HAMPSON & DORLING KINDERS- М.: АСТ, 2019. — С. 28-32

7. Иванова Л. A. Разработка и обоснование способов совершенствования биотехнологии н повышения качества светлого пива: Автореф. дис. докт. техн. наук. М., 1999. — С. 49-53

8. Хорунжина, С. И. Биохимические и физико-химические основы технологии солода и пива/ С.И. Хо­рунжина. — М.: Колос, 1999 — С. 312-324

9. Национальный статистический комитет Республики Беларусь. [Электронный ресурс]. — Режим до­ступа: https://www.belstat.gov.by/ Дата доступа: 07.02.2024.

10. Нарцисс Л. Краткий курс пивоварения. СПб.: Профессия, 2007. — С. 640-651

11. Неверова О. А., Гореликова Г. А., Позняковский В. М. Пищевая биотехнология продуктов из сырья растительного происхождения: учебник. Новосибирск: Сибирск. унив. изд-во, 2007, — С. 415

12. Лысюк В. М., Шаненко Е. Ф., Гернет М. В. и др. Практические аспекты применения активации фер­ментных препаратов при получении пивного сусла // Пиво и напитки. 2010. №2, — С. 4

13. Калакуток, М. Н. Технологические способы получения безалкогольного пива / -2014. № 16 (75). — С. 397

14. Меледина Т. В., Дарков Г. В., Тишин В. Б., Смирнова М. В. Культивирование пивных дрожжей низо­вого брожения в кожухотрубном струйно-инжекционном абсорбере // Brauwelt «Мир пива». 2002. № 1. — С. 36-38

15. Меледина Т. В. Гл 7. Пивные дрожжи / Сырье и вспомогательные материалы. — СПб.: Профессия, 2003 — С. 28

16. Ежов И. С., Павлович Ю. Н., Боллоев Т. К., Меледина Т. В., Калашникова А. М. Сб. тр. НИЛ Санкт-Пе­тербургского комбината пивоваренной и безалкогольной промышленности им. С. Разина. — СПб. 1994. — С. 28

17. Калунянц, К. А. Химия солода и пива : [Учеб. пособие для вузов по спец. «Технология бродильных производств и виноделие»] / К. А. Калунянц. — М. : Агропромиздат, 1990 — С. 175

18. Suihko M.-L. VTT microbikokoelman panimopintahiivat Eripainos Mallas ja Olut. № 3. H / № 4. Р. 69-77.

19. Siebert K.J.: Effect of protein-polyphenol interactions on beverage haxe, stabilization and analyses. J. Agric. Food Chem. 47, 1999 — Р. 353.

20. Пиво. Общие технические условия: СТБ 395-2017. — Взамен СТБ 395-2005 ; Введ. 29.06.20217. — М: Госстандарт, 2017 — С. 3


Review

For citations:


Solovyov V.V., Vyshnikova O.V., Shymanouskaya Yu.A. A retrospective view on non-alcoholic beer production technologies. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(2):30-39. (In Russ.)

Views: 4


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)