Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Prospective directions of development of wine processing enterprises in the conditions of cooperation between Belarus and China

Abstract

The article presents an overview of the prospects for Belarusian-Chinese cooperation in the field of processing fruits and berries for winemaking. The relevance of the topic is due to the need to introduce innovative technologies, rational use of raw materials and waste minimization in the agro-industrial sector. Particular attention is paid to the need to use the raw material base of Belarus and China, as well as to conduct joint research. The main results of the work include: a comparative analysis of raw materials: in Belarus, the main raw materials are apples (up to 97%), in China — grapes, while China is the leader in fruit production (20% of the world market); promising areas of cooperation (study of indigenous strains of microorganisms for fermentation, development of waste-free technologies for waste processing (marc) and their use in fertilizer production). It is noted that joint projects of Belarus and China will allow creating innovative winemaking technologies, strengthening scientific and industrial ties and bringing to the market unique products with national identity.

About the Authors

V. Yudzenka
Scientific-Practical Center for Foodstuffs NAS of Belarus, RUE
Belarus

Yudzenka Volha Nikolaevna, PhD (Engineering), head of winemaking technology department

29, Kozlova str., Minsk, 220037



Sun Xiangyu
College of Enology, Northwest Agriculture and Forestry University
China

Dr. Xiangyu Sun, Professor, Doctoral Supervisor

No. 22 Xinong Road, Yangling Demonstration Zone, Shaanxi, 712100



Kumar Awasthi Mukesh
College of Natural Resources and Environment, Northwest A&F University
China

Dr. Mukesh Kumar Awasthi, Post-Doctorate, Associate Professor

Taicheng Road 3#, Yangling, Shaanxi 712100



N. Kamarova
Scientific-Practical Center for Foodstuffs NAS of Belarus, RUE
Belarus

Kamarova Natallya Victorovna, PhD (Engineering), Associate Professor, Deputy General Director for Research and Standardization

29, Kozlova str., Minsk, 220037



A. Sidarenka
Institute of Microbiology of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Sidarenka Anastasia Vyacheslavovna, PhD (Biology), Associate Professor, Head of the laboratory «Collection of Microorganisms»

2, Kuprevicha st., 220084, Minsk



A. Zubkouskaya
Scientific-Practical Center for Foodstuffs NAS of Belarus, RUE
Belarus

Zubkovskaya Oksana Leonidovna, senior research fellow of winemaking technology department

29, Kozlova str., Minsk, 220037



N. Rabchonak
Scientific-Practical Center for Foodstuffs NAS of Belarus, RUE
Belarus

Rabchonak Natallya Rostislavovna, chief specialist of winemaking technology department

29, Kozlova str., Minsk, 220037



M. Ursul
Belarusian State University
Belarus

Minsk



References

1. Potential opportunities of thinned clusters in viticulture: a mini review / Gastón Gutiérrez-Gamboa [et al.] // Journal of the Science of Food and Agriculture. — 2021. — Vol. 101, Iss. 11. — P. 4435 — 4443. — Режим доступа: https://doi.org/10.1002/jsfa.11170.

2. Biomass estimation and characterization of the nutrient components of thinned unripe grapes in China and the global grape industries / Mengyuan Wei [et al.] // Food Chemistry: X. — 2022. — Vol. 15. — Режим доступа: https://doi.org/10.1016/j.fochx.2022.100363.

3. Nanotechnology: recent advances in viticulture and enology / Teresa Garde-Cerdán [et al.] // Journal of the Science of Food and Agriculture. — 2021. — Vol. 101, Iss. 15. — P. 6156-6166. — Режим доступа: https://doi.org/10.1002/jsfa.11406.

4. Технология производства винодельческой продукции с использованием вторичных продуктов / О. Н. Шелудько, [и др.] // Передовые исследования Кубани: сборник материалов Ежегодной отчетной конференции грантодержателей Кубанского научного фонда, Сочи, 15–17 мая 2023 года. — Краснодар: Кубанский научный фонд, 2023. — С. 119-123.

5. Стратегия развития алкогольной отрасли Республики Беларусь на 2025 — 2034 гг., утвержденная председателем концерна Белгоспищепром 12.12.2024. — С. 51.

6. Современные направления развития виноделия Республики Беларусь на основе широкого ассорти­мента фруктового сырья / О. Н. Урсул [и др.] // Магарач. Виноградарство и виноделие. — 2018. — Т. 20, № 3(105). — С. 89-91.

7. STATE OF THE WORLD VINE AND WINE SECTOR IN 2023. Режим доступа: https://www.oiv.int/sites/default/files/documents/OIV_STATE_OF_THE_WORLD_VINE_AND_WINE_SECTOR_IN_2023_1.pdf/ (Дата доступа: 15.01.2025).

8. China’s request for OIV membership accepted 14 Nov 2024. Режим доступа: https://www.oiv.int/ru/press/chinas-request-oiv-membership-accepted / (Дата доступа: 15.01.2025).

9. Analysis of the global fresh fruit market in 2020-2024, forecast for 2025-2029. Режим доступа: https://businesstat.ru/catalog/id8322/ (Дата доступа: 15.01.2025).

10. Зубковская, О. Л. Влияние дрожжей на формирование сортовых особенностей яблочных натуральных вин / О. Л. Зубковская, О. Н. Юденко, Н. Р. Рабчонок // Наука, питание и здоровье: сборник научных трудов, Минск, 17 июня 2021 года. Том Часть 2. — Минск: Республиканское унитарное предприятие «Издательский дом «Белорусская наука», 2021. — С. 104-114.

11. Зубковская, О. Л. Сравнительный анализ сортовых особенностей яблочного сырья при производстве фруктовых вин / О. Л. Зубковская, О. Н. Урсул, Н. Р. Рабчонок // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2017. — № 4(38). — С. 47-54.

12. Разработать и внедрить технологию производства выдержанных кальвадосных спиртов и кальвадосов: отчет о НИР (заключ.): 663.3 / РУП «НПЦ НАН Беларуси по продовольствию»; рук. Т. М. Тананайко; исполн.: К.А. Алексанян [и др.]. — Минск, 2010. — С. 420. — № ГР 20100035.

13. Разработать и внедрить технологию выдержки кальвадосных дистиллятов и производства белорусских кальвадосов: отчет о НИОТР (заключ.): 663.241 / РУП «НПЦ НАН Беларуси по продовольствию»; рук. О. Н. Урсул; исполн.: К. А. Алексанян [и др.]. — Минск, 2014. — С. 429. — № ГР 20130865.

14. Разработать и внедрить на ОАО «Минск Кристалл» технологию производства фруктовых дистиллятов из местного плодово-ягодного сырья и крепких алкогольных напитков на их основе, соответствующих международным требованиям: отчет о НИОТР (заключ.): 663.241 / РУП «НПЦ НАН Беларуси по продовольствию»; рук. Т. М. Тананайко; исполн.: О. Н. Урсул [и др.]. — Минск, 2014. — С. 670. — № ГР 20121897.

15. Разработать и внедрить комплексную технологию производства фруктовых дистиллятов и алкоголь­ных напитков путем глубокой переработки вторичных сырьевых ресурсов: отчет о НИОТР (заключ.): 65.49.91, 65.49 / РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продо­вольствию»; рук. А. А. Пушкарь; исполн.: О. Н. Урсул (Юденко) [и др.]. — Минск, 2020. — С. 425. — № ГР 20181028.

16. Совершенствование технологии производства фруктовых дистиллятов путем переработки вторичных сырьевых ресурсов / О. Н. Урсул [и др.] // Пища. Экология. Качество: Сборник материалов XVI Меж­дународной научно-практической конференции. В двух томах, Барнаул, 24–26 июня 2019 года / Отв. за выпуск: О. К. Мотовилов, О. А. Высоцкая, К. Н. Нициевская, Л. П. Хлебова. Том 2. — Барнаул: Алтайский государственный университет, 2019. — С. 290-295.

17. Кулагова (Балбуцкая), Е. П. Совершенствование винодельческого производства за счет комплексной переработки вторичных сырьевых ресурсов / Е. П. Кулагова (Балбуцкая), О. Н. Юденко // Молодежь в науке — 2023: тез. докл. XХ Междунар. научной конференции молодых ученых, 20–22 сентября 2023 г., Минск / Нац. акад. наук Беларуси, Совет молодых ученых; редкол.: В. Г. Гусаков (гл. ред.) [и др.]. — Минск: Беларуская навука, 2023. — С 43 — 44.

18. Кулагова, Е. П. Оценка перспектив вторичного использования побочных продуктов фракционной перегонки в технологии производства фруктовых дистиллятов / Е. П. Кулагова, А. А. Пушкарь, О. Н. Юденко // Наука, питание и здоровье: сборник научных трудов, Минск, 17 июня 2021 года. Том Часть 2. — Минск: Республиканское унитарное предприятие «Издательский дом «Белорусская наука», 2021. — С. 130-138.

19. Fungal dynamic during apricot wine spontaneous fermentation and aromatic characteristics of Pichia kudriavzevii for potential as starter / Yu Chen [et al.] // Food Chemistry: X. — 2023. — Vol. 19. — 100862. Режим доступа: https://doi.org/10.1016/j.fochx.2023.100862.

20. Microbial diversity on grape epidermis and wine volatile aroma in spontaneous fermentation comprehensively driven by geography, subregion, and variety / Yu Chen [et al.] // International Journal of Food Microbiology. — 2023. — Vol. 404. — 110315. Режим доступа: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2023.110315.

21. Exploring the ecological characteristics of natural microbial communities along the continuum from grape berries to winemaking / Yinting Ding [et al.] // Food Research International. — 2023. — Vol. 167. — 112718. Режим доступа: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.112718.

22. Correlations between microbiota with physicochemical properties and volatile compounds during the spontaneous fermentation of Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) wine / Ru-teng Wei [et al.] // LWT. — 2022. — Vol. 163. — 113529. Режим доступа: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113529.

23. Diversity and dynamics of microbial communities during spontaneous fermentation of Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) from different regions of China and their relationship with the volatile components in the wine / Ru-teng Wei [et al.] // Food Research International. — 2022. — Vol. 156. — 111372. Режим доступа: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111372.

24. Yeast Diversity during Spontaneous Fermentations and Oenological Characterisation of Indigenous Saccharomyces cerevisiae for Potential as Wine Starter Cultures / Yu Chen [et al.] // Food Microbiology. — 2022. — Vol. 10 (7). — 1455. Режим доступа: https://doi.org/10.3390/microorganisms10071455.

25. Fruit and VegeT a b l e Waste: Bioactive Compounds, Their Extraction, and Possible Utilization / Narashans Alok Sagar [et al.] // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. — 2018. — Vol. 17, Iss. 3. — P. 512 — 531.

26. Potential Functional Byproducts from Guava Purée Processing / Si Yi Lim [et al.] // J. of Food Science. — 2018. — Vol. 83, Iss. 6. — P. 1522 — 1532.

27. Ибрагимова, Л. Р. Использование вторичных продуктов переработки виноградо-винодельческой от­расли / Л. Р. Ибрагимова, К. Р. Гаммацаев // Матер. I Межд. Науч.-практич. конф. «Инновационные технологии в производстве продуктов виноградо-винодельческой отрасли и других алкогольных на­питков», 5 июня 2015 г. — Краснодар: КубГТУ, 2015. — С. 75 — 77. — Режим доступа: http://kubstu.ru/data/celist/CE1799.pdf.

28. Тихонова А. Н. Исследование химического состава виноградных выжимок с целью получения пище­вых волокон [Электронный ресурс] / А. Н. Тихонова, Н. М. Агеева, А. П. Бирюков // Современные проблемы науки и образования. — 2016. — № 2 — 3. — С. 52. — Режим доступа: http://www. scienceeducation.ru/ru/article/view?id=23881.

29. Гладченко, М. А. Разработка биотехнологических способов утилизации отходов виноделия: дис. … канд. техн. наук: 03.00.23, 05.18.07 / М. А. Гладченко. — Москва, 2001. — С. 192.

30. Применение отходов виноделия в качестве вторичного сырья при изготовлении слабоалкогольных напитков / О. Л. Зубковская [и др.] // Пищевая промышленность: наука и технологии. –2024. — Том 17. — № 1 (63). — С. 66 — 73.

31. Basic constituents, bioactive compounds and health-promoting benefits of wine skin pomace / He Z [et al.] // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. — 2024. — Vol. 64, Iss. 22. — P. 8073-8090. — Режим доступа: https://doi:10.1080/10408398.2023.2195495.

32. Phenolic composition of grape pomace and its metabolism / Chenlu Yang [et al.] // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. — 2024. — Vol. 64, Iss. 158. — P. 4865-4881. — Режим доступа: https://doi:10.1080/10408398.2022.2146048.

33. Научное обоснование глубокой переработки и направленного использования отходов производства фруктовых дистиллятов в качестве вторичного сырья: отчет о НИР (заключ.): 65.49.91, 65.09 / РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»; рук. А. А. Шепшелев; исполн.: О. Л. Зубковская [и др.]. — Минск, 2023. — С. 397. — № ГР 20211092.


Review

For citations:


Yudzenka V., Xiangyu S., Mukesh K., Kamarova N., Sidarenka A., Zubkouskaya A., Rabchonak N., Ursul M. Prospective directions of development of wine processing enterprises in the conditions of cooperation between Belarus and China. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(2):40-47. (In Russ.)

Views: 13


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)