Nfluence of extruding compound feed for rainbow trout using pea flour on its biological value and structural-mechanical properties
Abstract
The article examines the effect of extruding feed for rainbow trout on its biological value and structural and mechanical properties. It has been established that with an increase in the diameter of the die hole and temperature, the productivity of the extruder increases. An increase in extrusion temperature leads to an increase in the hardness of the feed for a die hole diameter of 2 mm by 34.3% and for 8 mm by 48.0%. Mechanical impact on the test feed pellets showed that with increasing extrusion temperature they have higher strength. All feedstuffs that were produced at extrusion temperatures of 100 and 120 °C correspond to the standard crumbability value. It has been established that with an increase in the extrusion temperature of compound feed, its swelling increases by 61.0%, and with an increase in the size of the matrix opening it decreases. The maximum relative increase to the initial weight and the lowest feed coefficient were obtained when feeding trout with compound feed, the extrusion temperature of which was 90 °C.
About the Authors
E. E. RybkinaBelarus
Rybkina Evgeniya Evgenievna, Junior Researcher, Feed Laboratory
22 Stebeneva St., 220024 Minsk
Zh. V. Koshak
Belarus
Koshak Zhanna Viktorovna, PhD (Technical) candidate of technical sciences, associate professor, head of the feed laboratory
22 Stebeneva St., 220024 Minsk
References
1. Остроумова, И. Н. Биологические основы кормления рыб / И. Н. Остроумова. — СПб: Изд-во «Лема», 2012. — 564 с.
2. Singh, S. K. Effect of feed moisture, extrusion temperature and screw speed on properties of soy white flakes based aquafeed: a response surface analysis / S. K. Singh, K. Muthukumarappan // Journal of the Science of Food and Agriculture. — 2015. — Vol. 96. — No. 6. — P. 2220–2229.
3. Щербина, М.А. Кормление рыб в пресноводной аквакультуре/М.А.Щербина, Е.А.Гамыгин.- Москва: Сельскохозяйственные технологии, 2016.- 304 с.
4. Японцев, А.Э. Технологические особенности производства экструдированных кормов для рыб // Изв. Санкт-Питербурского гос.аграрн. ун-та. — 2008. — №11. — С. 105-107.
5. Комник, Г. Путь к повышению рентабельности производства // Комбикорма. — 2007. — №6. — С.41-42.
6. Брылин, А. Передовые технологии обеззараживания кормов // Комбикорма. — 2008. — №4 — С. 81-82.
7. Шаршунов, В.А. Технология и оборудование для производства комбикормов / В.А. Шаршунов, Л.В. Рукшан, Ю.А. Пономаренко, А.В. Червяков: пособие в двух частях. Часть 2. Технологическое оборудование комбикормовых предприятий. — Минск: Мисанта, 2014. — 815 с.
8. Использование экструдеров «Инста-Про» // Комбикорма. — 2009. — №6. — С.16-18.
9. Пономарев, С.В. Индустриальное рыбоводство/ С.В. Пономарев, Ю.Н. Грозеску, А.А. Бахарева/ Учебник. 2-е изд., испр. И доп. — СПб.: Издательство «Лань», 2013.- 416 с.
10. Японцев, А.Э. Технологические особенности производства экструдированных комбинированных кормов для рыб // Изв. Санкт-Петербурскогогосюаграрн. ун-та. — 2008. — №11. — С.105-107.
11. Комник, Г. Путь к повышению рентабельности производства // Комбикорма. — 2007. — №6. — С.41-42.
12. Брилин, А. Передовые технологии обеззараживания кормов // Комбикорма. — 2008. — №4. — С. 81-82.
13. Чеботарев, О.Н. Технология муки, крупы и комбикормов/ О.Н. Чеботарев, А.Ю. Шаззо, Я.Ф. Мартыненко/ Издательский «Март», Москва — Ростов-на-Дону, 2004 г. — 687 с.
14. Fu M.W., Chan W.L. A review on the state of the art microforming technologies // Internatinal Journal of Advanced Manufacturing Technology. 2013; 67 (9): 2411 — 2437.
15. Остриков, А. Экструдирование комбикормов: новые подходы и перспективы / А. Остриков, В. Василенко // Комбикорма. — 2011. — №8. — С. 39–42.
16. Семенов, С. Экструдированные корма для свиней // Комбикорма. 2006. №6. С. 65-66.
17. Кисла, Н.А. Кормовые бобы в рационе цыплят-бройлеров / Н.А. Кисла, А.В. Малец // Сельское хозяйство — проблемы и перспективы: сб. науч. тр. УО «ГГАУ». — Гродно, 2020.- Т. 49 (Зоотехния). — С. 65-72.
18. Экструдированное и гранулированное зерно люпина узколистного в кормлении молодняка крупного рогатого скота: монография/ В.Ф. Радчиков [и др.]; РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по животноводству». — Жодино, 2024.- 108 с.
19. Сравнительная оценка применения сухих полнорационных комбикормов европейского производства при выращивании осетровых рыб / В.Г. Чипинов [и др.] // Вестник Астраханского государственного технического университета. Сер. «Рыбное хозяйство». 2012. № 2. С. 99–104.
20. Singh, S.K. Muthukumarappan K. Effect of feed moisture, extrusion temperature and screw speed on properties of soy white flakes based aquafeed: a response surface analysis // Journal of the Science of Food and Agriculture. 2015. Vol. 96. №. 6. P 2220–2229.
21. Rokey, G.J., Plattner B., Souza E.M. Feed extrusion process description // RevistaBrasileira de Zootecnia. 2010. Vol. 39. P. 510–518.
22. Брагинец, С.В. Экструдирование кормов для аквакультуры / С.В. Брагинец, О.Н. Бахчевников, В.Ф. Хлыстунов // Таврический вестник аграрной науки. 2021. № 1 (25). С. 38–49.
23. Правдин, П.Ф. Руководство по изучению рыб (преимущественно пресноводных)/ П.Ф. Правдин — Москва: Пищевая промышленность, 1966.- 250 с.
24. Комбикорма для рыб. Общие технические условия: ГОСТ 10385 — 2014. — Введ. 30.07.14 (с отменой на территории РБ ГОСТ 10385-88). — Минск : Белорус. гос. ин-т стандартизации и сертификации, 2020. — 11 с.
Review
For citations:
Rybkina E.E., Koshak Zh.V. Nfluence of extruding compound feed for rainbow trout using pea flour on its biological value and structural-mechanical properties. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(2):66-74. (In Russ.)