Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Secondary products as a source of increasing the feed value of granulated feed

Abstract

Modern animal husbandry is faced with the need to ensure physiologically sound and cost-effective animal feeding. With limited access to traditional feed resources, the use of agricultural by-products such as raw beer dregs, beet pulp, and post-alcohol by-products is becoming increasingly important. These products, which were previously limited in use or disposed of, have high nutritional value and can significantly improve the efficiency of feed production.
   The article discusses possible ways to use the aforementioned waste in animal feed formulations, which not only helps to dispose of organic waste with minimal environmental impact, but also reduces the cost of animal feed. The article also emphasizes the improvement of animal digestion and nutrient absorption due to the high content of fiber, protein, and yeast components.

About the Authors

V. V. Solovyov
RUE «Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus»
Belarus

Solovyov Vitaliy Vladimirovich, Ph.D. (Technical), Head of the Department of Alcohol and Beer Beverage Technology
29, Kozlova str., 220037, Minsk



A. I. Kozinets
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry»
Belarus

Kozinets Alexander Iosifovich, Ph.D. (Technical), Associate Professor, Head of the Experimental and Experimental Research and Production Laboratory of Feed Additives and Bioproducts
11, Frunze Street, 222160, Zhodino, Minsk Region



Yu. A. Shymanouskaya
RUE «Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus»
Belarus

Shymanouskaya Yulia Aleksandrovna, Researcher at the Department of Alcohol and Beer Beverage Technology
29, Kozlova str., 220037, Minsk



Yu. S. Shustikova
RUE «Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus»
Belarus

Shustikova Yulia Sergeevna, Senior Researcher at the Department of Alcohol and Beer Beverage Technology
29, Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Соловьева Е. В., Мартыненко Я. Ф. Использование вторичных ресурсов как базы в кормопроизводстве // Известия вузов. Пищевая технология. 1992. № 5-6.

2. Костомахин, Н. М. Пивная дробина — перспективное сырье для производства кормов / Н. М. Костомахин, И. Е. Иванова, А. А. Казак // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. — 2023. — № 5(214). — С. 42-49.

3. Перспективные направления использования отходов сахарного производства / М. В. Протасова, С. Ю. Миронов, О. В. Лукьянчикова, Л. А. Бабкина // Auditorium. — 2016. — № 2(10). — С. 32-41.

4. Использование отходов перерабатывающих отраслей в животноводстве: науч. аналит. обзор. — М.: ФГБНУ «Росинформагротех», 2011 — 96 с.

5. Шурбина, М. Ю. Переработка отходов сахарного производства / М. Ю. Шурбина, Р. Т. Валеева, Д. В. Тунцев // Актуальная биотехнология. — 2023. — № 4. — С. 50.

6. Эффективность использования кормовых смесей на основе свекловичного жома в рационах крупного рогатого скота / Е. А. Добрук, А. М. Тарас, О. В. Вертинская, А. Е. Ярош // Сельское хозяйство — проблемы и перспективы : Сборник научных трудов / Под редакцией В. К. Пестиса. Том 37. — Гродно : Гродненский государственный аграрный университет, 2017. — С. 24-36.

7. Кузьминчук, В. И. Проблемы утилизации отходов спиртовых производств Республики Беларусь / В. И. Кузьминчук // Устойчивое развитие: региональные аспекты : сборник материалов Х Международной научно-практической конференции молодых ученых, Брест, 25 апреля 2018 г. / Брестский государственный университет им. А. С. Пушкина, Брестский государственный технический университет ; редкол.: И. В. Абрамова, М. А. Богдасаров, Т. А. Шелест. — Брест : БрГУ , 2018. — С. 185-187.

8. Кормление сельскохозяйственных животных. Кормовые средства (характеристика и использование) : учеб-метод. пособие для студентов по специальности «Ветеринарная медицина» / В. С. Токарев, Л. И. Лисунова. — Витебск : ВГАВМ, 2023 — 195 с.

9. Бурак, Л. Ч. Использования отходов пивоваренной отрасли. Обзор / Л. Ч. Бурак // The Scientific Heritage. — 2022. — № 86-1(86). — С. 9-20.

10. Орлов, А. И. Применение отходов пивоварения в ресурсосберегающих технологиях / А. И. Орлов, И. Ю. Резниченко // Ползуновский вестник. — 2021. — № 2. — С. 146-152.

11. Бешимов, Ю. С. Эффективность использования отходов пивоваренного производства для кормовых целей / Ю. С. Бешимов, Н. М. Бахриддинова, Л. Н. Хайдар-Заде // Вестник Алматинского технологического университета. — 2018. — № 2. — С. 22-26.

12. Березина, Н. А. Анализ современного состояния применения вторичного растительного сырья пищевой промышленности: обзор предметного поля / Н. А. Березина, Е. В. Хмелева // Хлебопечение России. — 2023. — Т. 67, № 1. — С. 17-33.

13. Орлов, А. И. Применение отходов пивоварения в ресурсосберегающих технологиях / А. И. Орлов, И. Ю. Резниченко // Ползуновский вестник. — 2021. — № 2. — С. 146-152.

14. Николаев, В. Н. Технология обезвоживания пивной дробины для приготовления высококонцентрированного корма / В. Н. Николаев, М. С. Ахметвалиев, А. В. Литаш // АПК России. — 2021. — Т. 28, № 5. — С. 653-657.

15. Разработка синбиотика для кормовых добавок на основе отходов пивоваренной и спиртовой промышленности / А. В. Чижаева, Г. Н. Дудикова, М. Т. Велямов [и др.] // Новости науки Казахстана. — 2019. — № 1(139). — С. 173-189.

16. Жетписбаева Х. Ш., Чернигов Ю. В. Гранулированная пивная дробина в кормлении молодняка крупного рогатого скота // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. — 2018. –№ 4. — С. 29-37.

17. Киреева К. В., Владимиров Н.И. Эффективность использования гранулированной смеси на основе сухой пивной дробины в рационах лактирующих коров // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. — 2019. — № 5 (175). — С. 92-95.

18. Гурский, В. Г. Сухой свекловичный жом в летних рационах дойных коров и его влияние на показатели рубцового пищеварения и на продуктивность / В. Г. Гурский, В. Н. Сурмач // Ученые записки учреждения образования «Витебская ордена «Знак Почета» государственная академия ветеринарной медицины» : научно-практический журнал. — Витебск, 2013. — Т. 49, вып. 2, ч. 1. — С. 186-189.

19. Балашов, О. Ю. Особенности получения прессованных кормов из побочных продуктов пивоваренного производства / О. Ю. Балашов, В. В. Утолин, Н. Е. Лузгин // Аграрный вестник Верхневолжья. — 2018. — № 1(22). — С. 50-54.


Review

For citations:


Solovyov V.V., Kozinets A.I., Shymanouskaya Yu.A., Shustikova Yu.S. Secondary products as a source of increasing the feed value of granulated feed. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(3):53-59. (In Russ.)

Views: 4


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)