Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

CHANGE OF THE MAIN GRAIN PRODUCTS BIOPOLYMERS IN THE PROCESS OF THE TECHNOLOGICAL TREATMENT

Abstract

The studies concerning revealing of influence of the technological process of extrusion on the transformation of the main biopolymers of initial raw material of grain products, starch and protein, namely on their physical and chemical properties, fermentative ability of being attacked and other in dices of quality of the finished products, have been given in the article. On the basis of the given research, the conclusion has been made about the fact, that as a result of the technological treatment in the presence of the enriching additives, the fermentative hydrolysis of starch and protein intensifies, that consequently results in increase of the degree of the given biopolymers assimilation. The obtained regularities, characterizing the mechanism of structure forming and change of biopolymers during the technological treatment of the extruded grain products are the theoretical basis for forming the quality of the enriched grain products with increased food and biological value.

About the Author

M. R. Mardar
Одесская национальная академия пищевых технологий
Belarus


References

1. Мардар, М. Р. Маркетингові дослідження споживних мотивацій та переваг при виборі нових видів сухих сніданків / М. Р. Мардар, Л. О. Валевська, Е. І. Погонцева // Зб. наук. прац Одеської національної академії харчових технологій. - Вип. 36. - Т.1. - Одеса: ОНАХТ, 2009. - С. 242-247.

2. Формирование потребительских свойств комбинированных зерновых продуктов: монография / Г. В. Дейниченко [и др.]; Харьк.гос. ун-т питания и торговли. - Харьков: Факт, 2012. - 352 с.

3. Сердюк, Л. В. Научное обоснование формирования качества комбинированных зерновых продуктов повышенной пищевой ценности [Текст]: дис. … д-ра техн. наук: 05.18.15 / Л. В. Сердюк; ОДАХТ. - О., 2001. - 365 с.

4. Жушман, А. И. Современные достижения в технологии экструзионных крохмалопродуктов [Текст] / А. И. Жушман, Е. К. Коптелова, В. Г. Карпов. - М.: АгроНИИТЭИПП, 1989. - Вып. 4. - 24 с.

5. Тостогузов, В. Б. Новые формы белковой пищи [Текст] / В. Б. Тостогузов. - М.: Агропромиздат, 1987. - 303 с

6. Павлоцкая, Л. Ф. Пищевая, биологическая ценность и безопасность сырья и продуктов его переработки [Текст]: / Л. Ф. Павлоцкая, Н. В. Дуденко, В. В. Евлаш. - К.: Фирма «ИНКОС», 2007. - 287 с.


Review

For citations:


Mardar M.R. CHANGE OF THE MAIN GRAIN PRODUCTS BIOPOLYMERS IN THE PROCESS OF THE TECHNOLOGICAL TREATMENT. Food Industry: Science and Technology. 2013;(1):95-101. (In Russ.)

Views: 132


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)