Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

PROSPECTS OF PROVIDING THE FOOD SAFETY OF REPUBLIC OF BELARUS IN THE CONTEXT ECONOMIC AVAILABILITY OF THE FOOD ALLOWANCE QUALITY

Abstract

In article tendencies and factors of economic availability of food to various social groups of the population of Republic of Belarus are investigated. The new methodical approach to an assessment of quality of food which is based on allocation of the most valuable and expensive products and research of dynamics of their specific weight in structure of a diet is developed and approved. Need of expansion of methodology of monitoring of food security and carrying out social researches in the direction of an assessment of food neediness of the population, formation of culture of food, identification of waste and losses is proved. Prospects of improvement of quality and culture of food of the population in the republic are defined.

About the Author

S. A. Kondratenko
РНУП «Институт системных исследований в АПК Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


References

1. Гусаков, В.Г. Стратегия развития сельского хозяйства и сельских регионов Беларуси на 2015-2020 годы / В.Г. Гусаков [и др.]. - Минск : Институт системных исследований в АПК НАН Беларуси, 2014. -55 с.

2. Гусаков, В.Г. Продовольственная безопасность Республики Беларусь. Мониторинг-2014: в контексте сбалансированности развития продуктовых рынков/ В.Г. Гусаков [и др.] - Минск Институт системных исследований в АПК НАН Беларуси, 2015. - 229 с.

3. Киреенко, Н.В. Продовольственная безопасность Республики Беларусь: глобальный и национальный аспекты обеспечения / Н.В. Киреенко, С.А. Кондратенко// Весцi Нацыянальнай акадэмii навук Беларусi. Сер. аграрных навук. - 2015. - № 4. - С. 5-16.

4. Основные направления повышения качества питания в соответствии с Римской Декларацией ООН, принятой на второй Международной конференции по вопросам питания, 19-21 ноября 2014 г.// Сайт ФАО [Электронный ресурс]. - 2015. - Режим доступа: www.fao.org/3/a-mn236r.pdf. - Дата доступа: 07.08.2015.


Review

For citations:


Kondratenko S.A. PROSPECTS OF PROVIDING THE FOOD SAFETY OF REPUBLIC OF BELARUS IN THE CONTEXT ECONOMIC AVAILABILITY OF THE FOOD ALLOWANCE QUALITY. Food Industry: Science and Technology. 2015;(4):26-33. (In Russ.)

Views: 145


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)