Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

STUDY OF QUALITY CHARACTERISTICS OF WOOD SMOKE FRUIT TREES

Abstract

The results of research samples of smoke, obtained from different types of fruit trees for the maintenance of wood components, ensuring high quality and safety of the finished product. The content of basic compounds, the effect of providing a smoking slightly differs depending on the type of wood. Presented indicators of the chemical composition of samples smoking fume. It is found that the timber of smoke in cherries and plums specific content of phenolic compounds is greater than in the other samples, and the smoke obtained from apple and alder, leading the number of furan compounds. The possibility of using the wood of fruit trees to get good smoke fume.

About the Authors

Z. V. Lovkis
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


I. V. Bubyr
УО «Полесский государственный университет»
Belarus


References

1. Мезенова, О. Я.Производство копченых пищевых продуктов / О. Я. Мезенова, И. Н. Ким, С. А. Бредихин.- М.: Колос, 2001.- 208с.

2. Курко, В.И. Химия копчения / В.И. Курко. - М.: Пищ. промышленность, 1969. -343 с.

3. Проскура, Ю.Д.Регулирование влажности опилок в коптильных цехах рыбокомбинатов/ Ю.Д. Проскура, И.Н. Ким // Технический листок ОНТИ ЦПКТБ ВРПО «Дальрыба». - Владивосток:ОНТИ ЦПКТБ ВРПО «Дальрыба», 1983. - 4 с.

4. Остриков, А.Н. Смеси древесных пород для получения коптильногодыма/ А.Н. Остриков, Н.Ю. Черноусова//Рыбная промышленность. - 2009. -№1. - С.40-42.

5. Курко, В.И. Методы исследования процесса копчения и копченых продуктов / В.И. Курко. -М.: Пищ. промышленность, 1977. - 193 с.


Review

For citations:


Lovkis Z.V., Bubyr I.V. STUDY OF QUALITY CHARACTERISTICS OF WOOD SMOKE FRUIT TREES. Food Industry: Science and Technology. 2016;(3):30-36. (In Russ.)

Views: 152


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)