Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

ECONOMY FOOD: SCIENTIFIC THEORY AND PRACTICAL RECOMMENDATIONS FORM AN EFFECTIVE NATIONAL FOOD SYSTEM

Abstract

The article deals with the theoretical and practical aspects of the economy as a power sphere of economics that studies the ways and directions of reducing the uncertainty distribution of limited resources and scarce food by finding and selecting the best ways of their production. The basic principles of an effective national food system and its current trends change. A new approach to the study of modern economics power not as the food chain, as well as a network, in the center of which is the consumer.

About the Authors

V. G. Gusakov
Президиум Национальной академии наук Беларуси
Belarus


A. V. Pilipuk
ГП «Институт системных исследований в АПК Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


References

1. Продовольственная безопасность: термины и понятия: энцикл. справ. / В.Г. Гусаков [и др.]. - Минск: Белорус. наука, 2008. - 535 с.

2. Положение о Межведомственном координационном совете по проблемам питания при Национальной академии наук Беларуси. Утверждено Приказом Председателя Президиума Национальной академии наук Беларуси № 17 от 10.02.2014 г.

3. Шутова, О. Кулінарні дискурси білоруського націоналізму: Про «справжню білоруську кухню» та «картоплеїдів» / О. Шутова // Схід-Захід: іст.-культ. зб. Вип. 16-17. Нео-анти-колоніалізм vs нео-імперіалізм: релевантність постколоніального дискурсу на пострадянському просторі / за ред. Г. Грінченко, Т. Дзядевич; Східний інститут українознавства ім. Ковальських та ін. - Харкив: «НТМТ», [Электронный ресурс]. - 2013.- Режим доступа: http://www.shutova.com/pdf/Shutova-cuisine-Belarus-nationalism.pdf. - Дата доступа: 11.05.2016.

4. Концепция Государственной политики в области здорового питания населения Республики Беларусь на период до 2020 года.- Минск: РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук по продовольствию», 2015 -13 с.

5. Устав (Конституция) Всемирной организации здравоохранения. Принят Международной конференцией здравоохранения, от 22 июля 1946 г. с поправками 1977, 1984, 1994, 2005 г. [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://apps.who.int/gb/bd/PDF/bd47/RU/constitution-ru.pdf. - Дата доступа: 04.11.15.

6. Веселов, Ю. В. Повседневные практики питания / Ю.В. Веселов // Социологические исследования. - 2015. - № 1. - С. 95-104. Эл. Ресурс http://socis.isras.ru/files/File/2015/2015_1/Veselov.pdf дата доступа 13.08.15.

7. Kinsey, J.D. The New Food Economy: Consumers, Farms, Pharms, and Science / J.D. Kinsey // American Journal of Agricultural Economics. [Электронный ресурс]. - 2001. - N. 5 - P. 1115-1130. - Режим доступа http://www-management.wharton.upenn.edu/raff/documents/Jean%20Kinsey%20EOI%20background%20reading%20No.%202.pdf. - Дата доступа: 14.08.2015 г.

8. Thompson, A. Recent Trends in the World Food Economy / A. Thomson, M. Metz // Глава в книге. [Электронный ресурс] Implications of Economic Policy for Food Security: A Training Manual. - Rome: FAO, 1999. - Режим доступа: http://www.fao.org/docrep/004/x3936e/X3936E03.htm#recent. - Дата доступа: 20.11.2015.

9. Де Шутер, О. О праве на питание / О. Де Шуттер. Доклад, представленный Совету по правам человека в соответствии с резолюцией 13/4 Совета 26 Декабря 2011 г. A/HRC/19/59 [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.ohchr.org/Documents/HRBodies/HRCouncil/RegularSession/Session19/A-HRC-19-59_ru.pdf. - Дата доступа: 10.10.2015.

10. Продовольственная безопасность Республики Беларусь. Мониторинг-2012: в условиях развития процессов глобализации и региональной интеграции / В.Г. Гусаков [и др.]. - Минск: Институт системных исследований в АПК НАН Беларуси, 2012. - 211 с.

11. Пилипук, А.В. Институциональная модель национальной продовольственной конкурентоспособности / А.В. Пилипук, М.И. Запольский, Ф.И. Субоч // Весцi НАН Беларусi. Сер.агр.навук. - 2012. - № 2. - С. 20-28.

12. Пилипук, А.В. Организация фирменных торгово-сбытовых систем в агропромышленном комплексе Беларуси / А.В. Пилипук; под ред. В.Г. Гусакова. - Минск: Ин-т системных исследований в АПК НАН Беларуси, 2011. - 178 с.

13. ВОЗ. 57 сессия. Глобальная стратегия в области режима питания, физической активности и здоровья. Доклад секретариата. А57/9 - 17 апреля 2004 г. [Электронный ресурс]. - 2004. - Режим доступа: http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA57/A57_9-ru.pdf. - Дата доступа: 01.11.2015.

14. Choices International Foundation // The Choices Programme [Электронный ресурс] - 2016. - Режим доступа: http://www.choicesprogramme.org/. - Дата доступа: 11.05.2016.

15. Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health // World Health Organization. [Электронный ресурс]. - 2004. - Режим доступа:http://www.who.int/dietphysicalactivity/strategy/eb11344/strategy_english_web.pdf. - Дата доступа: 11.05.2016.

16. Орье, Ф. Маркетинг пищевых продуктов / Ф. Орье, Л. Сирьё, пер. с фр. - Санкт-Петербург: ИД Профессия, 2014. - 328 с.

17. Vartanian, L.R. Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis / L.R. Vartanian and oth. // American Journal of Public Health. - 2007. - vol. 97. - No. 4. - pp. 667-675.

18. Круглый стол «Конкуренция - противоречивый идеал» // Современная конкуренция. - 2011. - № 1 (25). - С. 31-54.


Review

For citations:


Gusakov V.G., Pilipuk A.V. ECONOMY FOOD: SCIENTIFIC THEORY AND PRACTICAL RECOMMENDATIONS FORM AN EFFECTIVE NATIONAL FOOD SYSTEM. Food Industry: Science and Technology. 2016;(4):3-12. (In Russ.)

Views: 154


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)