TECHNOLOGICAL APPROACHES FOR FOOD FORTIFICATION VITAMIN D
Abstract
About the Authors
T. P. TrotskayaBelarus
A. S. Kuchar
Belarus
References
1. Мойсеенок, А.Г.D-витаминный дефицит в питании населения и возможности его предупреждения / А.Г.Мойсеенок, О.В. Шуляковская, О.С. Воронцова// Вопросы питания. -2014. -Т.83, №3. -С.30-31.
2. Мойсеенок, Е.А. Гигиеническая оценка обеспеченности микронутриентами организма женщин репродуктивного возраста: автореф.дис. …канд.мед.наук: 14.02.01 / Е.А. Мойсеенок; РУП «Научно-практический центр гигиены». - Минск, 2015. -24 с.
3. Ritu, G.Fortification of foods with vitamin D in India / G.Ritu, A. Gupta//J.Nutr.- 2014. -№ 6.-S. 3601-3623.
4. Calvo, M.S.Vitamin D fortification in the United States and Canada: Current status and data needs / M.S.Calvo, S.J.Whiting, C.N.Barton // J.Clin. Nutr.- 2004. - V. 80.-P.1710-1716.
5. Fortification of dairy products with vitamin D3/ I. Leskauskaite [et. al.] //International J of Dairy Technology.- 2015.- № 69(2). - Р. 563-569.
6. Bread fortified with cholecalciferol increases the serum 25-hydroxyvitamin D concentration in women as effectively as a cholecalciferol supplement / A.M.Natri[et. al.] //J.Nutr. - 2006. - V.136.-P. 123-127.
7. 25-hydroxyvitamin D3 affects vitamin D status similar to vitamin D3 in pigs-but the meat produced has a lower content of vitamin D/ J.Jakobsen[et. al.]// Br. J. Nutr. - 2007. - V.98. -Р. 908-913.
8. Three different levels of dietary vitamin D3 fed to first-feeding fry of Atlantic salmon (Salmosalar L.): Effect on growth, mortality, calcium content and bone formation / I.E.Graff[et. al.]//Aquac.Nutr. - 2002.- V.8.-Р. 103-111.
9. Effect of vitamin D2- and D3-enriched diets on egg vitamin D content, production, and bird condition during an entire production perio/P.Mattila[et. al.]//Poult. Sci.- 2004. - V.83. -Р. 433-440.
10. The Potential role of vitamin D enhanced foods in improving vitamin D status / L.O'Mahony// J Nutr. - 2011. - V.3. -Р. 1023-1041.
11. Fortification basics. OilsandMargarine [Электронныйресурс] / Режимдоступа: https://dsm.com/content/dam/dsm/nip/en_US/documents/oils. -Датадоступа:21.05.2016.
12. Шуляковская, О.В.Исследование содержания витаминаД в продуктах питания методом высокоэффективной жидкостной хроматографии / О.В. Шуляковская,О.С. Воронцова, А.Г. Мойсеенок // Піўевая промышленность: наука и технологии. -2014. -№4(26). -С.66-73.
13. Спиричев, В.Б. Научная концепция «D3+12 витаминов» - эффективный путь обогащения пищевых продуктов / В.Б. Спиричев, Л. Н. Шатнюк // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. -2013.- № 1.- С. 24-32.
Review
For citations:
Trotskaya T.P., Kuchar A.S. TECHNOLOGICAL APPROACHES FOR FOOD FORTIFICATION VITAMIN D. Food Industry: Science and Technology. 2016;(4):63-68. (In Russ.)