Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

MODIFICATION OF COLOR COOR CHITIN-GLUCAN COMPLEX IN THE FORMATION OF ITS AESTHETIC CHARACTERISTICS

Abstract

We have researched investigating the properties and composition of chitin-glucan complex, which had been isolated from the by-product of the production of citric acid Aspergillus niger L-4 on our developed technology.The pigment melanin causes the dark color of chitin-glucan complex.Color is one of the most important characteristics of food products, which is largely influenced by consumer preferences. For the formation of the aesthetic characteristics of the chitin-glucan complex had been put multivariate experiment to determine the parameters of the bleaching of chitin-glucan complex and varying its color painting.

About the Authors

A. Т. Klishanets
УО «Гродненский государственный университет имени Янки Купалы»
Belarus


T. Р. Trotskayа
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


A. V. Patsekha
УО «Гродненский государственный аграрный университет»
Belarus


References

1. Хитозан / К. Г. Скрябин, С. Н. Михайлов, В. П. Варламов; под ред. К. Г. Скрябина, С. Н. Михайлова, В. П. Варламова - М.: Центр «Биоинженерия» РАН, 2013. - 593 с.

2. Скрябин, К. Г. Хитин и хитозан: Получение, свойства, применение / К. Г. Скрябин, Г. А. Вихорева, В. П. Варламов; под ред. К. Г. Скрябина. - М. : Наука, 2002. - 368 с.

3. Хитин-глюкановые комплексы (физико-химические свойства и молекулярные характеристики) : учеб. пособие / И. И. Осовская [и др.] ; отв. ред. Г. М. Полторацкий ; М-во образования Рос. Федерации, С.-Петерб. Гос. тех. ун-т раст. полим. - СПб. : ГОУВПО СПбГТУРП, 2010. - 52 с.

4. Забелина, Н. А. Перспективы использования хитин-глюканового комплекса в производстве мясных продуктов / А. Н. Забелина // Научный журнал НИУ ИТМО. Сер. Процессы и аппараты пищевых производств. - 2008. - № 1. - С. 23-25.

5. Маслова, Г. В. Теоретические аспекты и технология получения хитина электрохимическим способом / Г. В. Маслова // Хитин. Хитозан. - 2010. - № 2. - С. 17 - 22.

6. Цветометрический метод контроля качества [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.znaytovar.ru/new119.html. - Дата доступа: 25.05.2015.

7. Формула цветового отличия [Электронный ресурс]. - Режим доступа: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%%D0%BE_%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%8F. - Дата доступа: 25.07.2016.


Review

For citations:


Klishanets A.Т., Trotskayа T.Р., Patsekha A.V. MODIFICATION OF COLOR COOR CHITIN-GLUCAN COMPLEX IN THE FORMATION OF ITS AESTHETIC CHARACTERISTICS. Food Industry: Science and Technology. 2016;(4):84-89. (In Russ.)

Views: 175


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)