Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

CHARACTERISTICS OF RAW MATERIAL AND WASTE IN POTATOES OF PROCESSING INDUSTRYOF THE REPUBLIC OF BELARUS

Abstract

The composition of potatoes, processed by starch plants for 2006-2016, averaged over the main indicators, was established. The requirements for potatoes necessary for obtaining high-quality products and reducing the amount of waste generated are specified. The amount and aggregate state of waste generated during the processing of potatoes for starch and potato products is established. The technological schemes for the utilization of potato waste, as well as the results of studies of the physicochemical parameters, nutrition and energy value of the potato dry pulp are presented.

About the Authors

A. V. Kulikou
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


О. M. Kulikova
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


References

1. Денщиков, М.Т. Отходы пищевой промышленности и их использование / М. Т. Денщиков. - М.: Пищепромиздат, 1963 г. - 162 с.

2. Воротеницкая, С.Л. Комплексное использование сырья и отходов в пищевой промышленности / С.Л.Воротеницкая, Б.И. Суменков, А.Б.Шахов // Консервная промышленность. - 1974. - №10. - С. 5-8.

3. Куликов, А.В. К анализу вопроса отходообразования в крахмальном производстве / А.В. Куликов, М.П. Шабета // Пищевая промышленность: наука и технологии. - 2010. - № 2. - С. 39-44.

4. Трегубов, Н.Н. Технология крахмала / Н.Н. Трегубов, А.А.Милютин. - М.: Пищевая промышленность, 1965. - 410 с.

5. О картофеле, который мы перерабатываем / М.П. Шабета [и др.] // - Картофелеводство. - 2008. - Т.15.- С.358.

6. Гусев, С.А. Хранение картофеля / С.А. Гусев, Л.В. Метлицкий. - М.: Колос, 1982. - 223 с.

7. Куликов, А. В. Анализ отходообразования при паровом способе очистки картофеля / А.В.Куликов, М.П. Шабета// Инновационные технологии в пищевой промышленности: тез.докл. IXМеждунар. науч.-практ. конф., 8-9 октября 2010 г. / РУП «НПЦ НАН Беларуси по продовольствию». - Минск, 2010. - С. 173-175.

8. Ловкис, З.В. Анализ отходообразования при механическом способе очистки картофеля / З.В. Ловкис, А.В. Куликов // Доклады НАН Беларуси. - 2017. - Том 61, №2. - С.114-120.


Review

For citations:


Kulikou A.V., Kulikova О.M. CHARACTERISTICS OF RAW MATERIAL AND WASTE IN POTATOES OF PROCESSING INDUSTRYOF THE REPUBLIC OF BELARUS. Food Industry: Science and Technology. 2017;(3):31-36. (In Russ.)

Views: 154


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)