Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

QUALITY OF SHEEFISH (STENODUS LEUCICHTHYS NELMA (PALLAS)), LIQUIDED IN THE LOWS OF THE AREA OF THE YENISEI RIVER, AS ASSESSED UNDER THE FOOD VALUE CRITERIA

Abstract

The Broughted results of the biochemical studies in sample of the product, got from sheefish (Stenodus leucichthys nelma (Pallas)), dwelling in lower reached of the pool r. Enisey. The content of a wide range of biologically active substances, including the macro-and micronutrients, fatty acids, amino acids and vitamins.
Determined the nutritional value of meat sheefish in accordance with generally accepted its components: energy value, bioavailability, biological efficiency, physiological value.

About the Author

A. A. Gnedov
УО «Витебская ордена «Знак Почета» государственная академия ветеринарной медицины»
Belarus


References

1. Берг, Л.С.Рыбы пресных вод СССР и сопредельных стран / Л.С. Берг. - М. Л.: Изд-во АН СССР. - 1948. - Ч. 1. - 466 с.

2. Подлесный, А.В. Рыбы Енисея, условия их обитания и использование / А.В. Подлесный // Изв. ВНИОРХ. - 1958. -Т. 44. - С. 97-178.

3. Шевченко, В.В. Товароведение и экспертиза потребительских товаров: Учебник/ В.В. Шевченко, И.А. Ермилова, А.А. Вытовтов и др.; под ред. В.В. Шевченко - М.: Инфра-М, 2006.-544с.

4. ГОСТ 1368-2003 Рыба. Длина и масса.

5. ГОСТ 31339-2006 Рыба, нерыбные объекты и продукция из них. Правила приемки и методы отбора проб.

6. ГОСТ 7631-2008 Рыба, нерыбные объекты и продукция из них. Методы определения органолептических и физических показателей.

7. ГОСТ Р 52421-2005 Рыба, морепродукты и продукция из них. Метод определения массовой доли белка, жира, воды, фосфора, кальция и золы.

8. Плохинский, Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников / Н. А. Плохинский. - М.: Колос, 1969. - 255 с.

9. Покровский, А.А. Роль биохимии в развитии науки о питании. Некоторые закономерности ассимиляции пищевых веществ на уровне клетки и целостного организма / А.А. Покровский // М. Наука. - 1974. - 89 с.

10. Моисеев, П. А. Ихтиология / П. А. Моисеев, Н. А. Азизова, И.И. Куранова. - М.: Легкая и пищевая промышленность. - 1981. - 383 с.

11. Родина, Т. Г. Справочник по товароведению продовольственных товаров / Т. Г. Родина. - М.: Колос С. - 2003. - 608 с.


Review

For citations:


Gnedov A.A. QUALITY OF SHEEFISH (STENODUS LEUCICHTHYS NELMA (PALLAS)), LIQUIDED IN THE LOWS OF THE AREA OF THE YENISEI RIVER, AS ASSESSED UNDER THE FOOD VALUE CRITERIA. Food Industry: Science and Technology. 2017;(3):60-66. (In Russ.)

Views: 169


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)