Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

HYDRODYNAMIC HEATING OF LIQUID

Abstract

The article describes theoretical studies of fluid motion in a hydrodynamic heater used to prepare and improve the quality of drinking water. Established: the principle of the device is based on the conversion of mechanical energy, supplied to the rotor, into the energy of the vortex motion of the liquid. The basic dissipation of energy in the device takes place in the region of the side gap, and the heat release in it can be increased by increasing the circumferential speed of the rotor blades and the flow of liquid in the working cavity.

About the Authors

Z. V. Lovkis
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


S. I. Korzan
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


References

1. Краснова, А.Ю. Совершенствование процесса пастеризации молока в установке с гидродинамическим нагревателем : дис. … канд. техн. наук : 05.20.01 / А. Ю. Краснова. Зерноград, 2008. -185 с.

2. Ашуралиев, Э.С. Обоснование параметров и повышение эффективности функционирования гидродинамического нагревателя жидкости сельскохозяйственного назначения : дис. … канд. техн. наук : 05.20.01 / Э. С. Ашуралиев. Ростов-на-Дону, 2002. - 165 с.

3. Лебедько, Д.А. Обоснование процесса работы и параметров установки для пастеризации молока гидродинамическим воздействием в условиях АПК : дис. … канд. техн. наук : 05.20.01 / Д. А. Лебедько. Зерноград, 2017. - 167 с.

4. Гидравлический привод / Б.А. Гавриленко [и др.]. - М.:Машиностроение, 1968. - 503 с.

5. Гидравлика, гидравлические машины и гидроприводы:Учеб.пособ для машиностроительных вузов / Т. М. Башта [и др.]. - М., Машиностроение, 1982. - 423 с.

6. Устройство для нагрева жидкости : пат. 1324620 СССР : МКИ А23С3/033 / В.Е. Заушицин, В.И. Фомин, Ю.А. Фаянс, Г.И. Проценко,Л.Н. Кривцов, М. И. Мучник; дата публ.: 23.07.87.

7. Кук, Г.А. Пастеризация молока / Г.А. Кук. - М.: Пищепромиздат, 1951.- 239 с.


Review

For citations:


Lovkis Z.V., Korzan S.I. HYDRODYNAMIC HEATING OF LIQUID. Food Industry: Science and Technology. 2017;(3):73-79. (In Russ.)

Views: 185


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)