Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

EXPERIMENTAL SUBSTANTIATION OF APPLYING ELECTRET-THERMAL ANALYSIS METHOD FOR STUDYING PUMPKIN OIL

Abstract

The article deals with the concept of pumpkin oil being a healthy food. Using modern physical research methods helps to obtain new data on foodstuff properties. The author proposes to include the electret-thermal analysis method in the nomenclature of research methods for pumpkin oil properties evaluation. Pumpkin oil is a liquid dielectric substance being characterized by thermally stimulated currents when heating as it was experimentally established. Depolarization processes in oil samples can result from destructing coordinated structures, namely associates, which are formed by triglycerides of saturated and unsaturated fatty acids.

About the Author

Zh. V. Kadolich
Учреждение образования «Белорусский торгово-экономический университет потребительской кооперации»
Belarus


References

1. Евтеева, Н. М. Изучение стабильности тыквенного масла при хранении / Н. М. Евтеева // Масложировая промышленность. - 2012. - № 4. - С. 20-23.

2. ыквенное масло: черное золото // Масложировая промышленность. - 2008. - № 6. - С. 27-28.

3. Справочник химика: в 7 т. / под ред. Б. П. Никольского. - Т.2. - Л.: Химия, 1971. - 1168 с.

4. Экспериментальное обоснование выбора идентификационного признака пальмовых масел / Ж.В. Кадолич [и др.] // Приборы и методы измерений. - 2015. - №1 (10). - С. 99-103.

5. Кадолич, Ж.В. Тенденции производства и контроля качества растительных масел / Ж.В. Кадолич, С.В. Зотов, Е.А. Цветкова // Пищевая промышленность: наука и технологии. - 2013. -№2. - Т. 20. - С.74-78.

6. Рапсовое масло: значимость на рынке Беларуси, основные свойства и перспективный метод исследования / Ж.В. Кадолич [и др.] // Вестник Могилевского государственного университета продовольствия. - 2015. - №1 (18). - С. 50-55.

7. Кадолич, Ж. В. Анализ качественного состава оливкового масла методом электретно-термического анализа / Ж. В. Кадолич // Вестник Казанского технологического университета. - 2017. - № 3 (20). - С. 160-163.

8. Пластмассы и пленки полимерные. Методы определения поверхностных зарядов электретов: ГОСТ 25209-82.- Введ. 01.01.82.- М.: Госкомитет СССР по стандартам, 1982. -12 с.

9. Крючкова, А. Двигатель 2017-го / А. Крючкова // АиФ в Белоруссии. - 2017. - 21 февр. - С.6.


Review

For citations:


Kadolich Zh.V. EXPERIMENTAL SUBSTANTIATION OF APPLYING ELECTRET-THERMAL ANALYSIS METHOD FOR STUDYING PUMPKIN OIL. Food Industry: Science and Technology. 2017;(3):102-108. (In Russ.)

Views: 141


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)