OPTIMIZATION OF ETHANOL BIOSYNTHESIS IN THE TECHNOLOGY OF OBTAINING GRAIN DISTILLATES
Abstract
In the course of the experimental work, the grain mash was investigated, optimization of the fermentation process was carried out during the production of grain distillates, an analysis was made of the physicochemical parameters of the grain mash produced in the optimized conditions of the fermentation process.
Conducting optimization of the fermentation process allowed to select the dosages of the enzyme preparation glucoamylase and the initial concentration of yeast cells to ensure the maximum level of accumulation of ethyl alcohol during fermentation of highly concentrated wort during the production of grain distillates.
About the Authors
T. M. TananaikoBelarus
A. A. Pushkar
Belarus
V. I. Solovei
Belarus
References
1. Комбинированная технология глубокой переработки зернового сырья в спиртовом производстве / М.В.Амелякина [и др.] //Ликероводочное производство и виноделие. - 2013. - № 3-4. -С. 13-17.
2. Исследование реологических характеристик замесов для оценки действия ферментных препаратов с термостабильной а-амилазой / Е.М. Максимова[и др.]//Хранение и переработка сельхозсырья. - 2001. - № 1. - С. 22- 25.
3. Максимова, Е.М.Механические и биотехнологические способы выделения фракций некрахмальных полисахаридов зерна, перерабатываемого в этанол / Е.М.Максимова, Л.Н.Крикунова,Е.М. Мельников //Известия вузов. Пищевая технология. - 2001. - № 1. - С. 34- 36.
4. Сравнительная характеристика способов получения сусла для производства зерновых дистиллятов / Л. А. Оганесянц [и др.] // Пиво и напитки. - 2014. - №3. - С. 44-47.
5. Оганесянц, Л. А. Влияние вида сырья на процесс сбраживания сусла для производства зерновых дистиллятов / Л. А. Оганесянц, Л. Н. Крикунова, В. А. Песчанская // Пиво и напитки. - 2014. - №4. - С. 22-25.
Review
For citations:
Tananaiko T.M., Pushkar A.A., Solovei V.I. OPTIMIZATION OF ETHANOL BIOSYNTHESIS IN THE TECHNOLOGY OF OBTAINING GRAIN DISTILLATES. Food Industry: Science and Technology. 2017;(4):25-33. (In Russ.)