Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

BIOTECHNOLOGY OF A LOW-LACTOSE PRODUCT ON MILK BASE

Abstract

The results of studies on the use of β-galactosidase for hydrolysis of lactose in milk are presented with a view to its further use for the production of a fermented milk product. The selection of the component composition of the formulations is substantiated, these ensuring high biological value of the product. Experimental data on the change in carbohydrate content when using various starter preparations are given. It is shown that a complex of biotechnological methods provides the reduction in the lactose content to 1 g per 100 g of the final product.

About the Authors

L. A. Moiseeva
Институт продовольственных ресурсов НААН
Ukraine


I. O. Romanchuk
Институт продовольственных ресурсов НААН
Ukraine


T. V. Rudakova
Институт продовольственных ресурсов НААН
Ukraine


References

1. Heyman, M.B. Lactose intolerance in infants, children and adolescents / M. B.Heyman// Pediatrics. - 2006. - Vol.118 (30). - P.1279-86.

2. Арсеньева, Т.П.Исследование и разработка низколактозных кисломолочных напитков лечебно-профилактического назначения/ Т. П. Арсеньева// Научный журнал НИУ ИТМО. - 2010. - №2. - С.4-5.

3. Мельникова, Е. И. Разработка рецептуры низкокалорийного мороженого с функциональными ингредиентами/Е. И.Мельникова,Е. Е.Попова, Е. Б.Станиславская // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. - 2012. - № 5- 6. -С.48-50.

4. Недоризанюк, О.П. Применение ферментативного гидролиза лактозы в производстве напитков из сыворотки / О.П. Недоризанюк, И.О. Романчук // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья: сб. науч. тр. / Минск. РУП «Институт мясо-молочной промышленности»; редкол.: А.В. Мелещеня (гл. ред.) [ и др.]. - Минск. - 2014. - Вып. 8. -С. 110 - 116.

5. Высокоэффективная жидкостная хроматография в биохимии / Г. Бауэр[и др.]; под ред. И. В. Березина ; пер. с англ. А. П. Синицына. - М. : Мир, 1988. - 687с.


Review

For citations:


Moiseeva L.A., Romanchuk I.O., Rudakova T.V. BIOTECHNOLOGY OF A LOW-LACTOSE PRODUCT ON MILK BASE. Food Industry: Science and Technology. 2017;(4):42-46. (In Russ.)

Views: 191


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)