Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

INVESTIGATION OF CONSUMER PROPERTIES AND CHEMICAL COMPOSITION OF APPLE GROWING IN CLIMATE CONDITIONS OF THE REPUBLIC OF BELARUS

Abstract

The results of a study of consumer properties of 16 varieties of yab-lok are presented. The aim of the work was to study the component composition of apples, forming organoleptic and nutritional qualities, to select varieties with the best consumer properties. 48 volatile compounds were detected and identified. It was established that esters were the most important class of compounds that characterize their aroma. The study of the content of the main quality indicators made it possible to identify varieties of apples with the best consumer properties.

About the Authors

I. M. Pachitskaya
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


A. P. Laktionova
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


N. V. Komarova
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


References

1. Volatiles Profile of Red Apple from Marche Region (Italy) / D. Fraternale, D. Ricci, G.Flamini, G.Giomaro // Records of natural products. - 2011. - No. 5(3). - P. 202-207.

2. Причко, Т.Г. Технические и биохимические особенности плодов новых перспективных сортов яблони как сырьё для переработки / Т.Г. Причко, Л.Д. Чалая // Научные труды СКЗНИИСиВ. - 2014. - № 5. - С. 190-195.

3. Седов, Е.Н. Селекция яблони на улучшение биохимического состава плодов / Е.Н. Седов, М.А. Макаркина, З.М. Серова // Сельскохозяйственная биология. - 2011. - № 1. - С. 76-84.

4. Причко, Т.Г. Технические и биохимические показатели плодов перспективных сортов яблони, выращенных в условиях юга России/ Т.Г. Причко, Л.Д. Чалая, Т.Л. Смелик // Плодоводство и виноградоводство Юга России. - 2015. - № 35(05). - С. 190-195.

5. Седов, Е.Н. Характеристика генофонда яблони по биохимическим и технологическим качествам плодов / Е.Н. Седов, М.А. Макаркина, Н.С. Левгерова // Вестник ОрелГАУ. - 2007. - №3. - С. 20-25.

6. Туткин, Г.А. Биохимическая оценка плодов иммунных к параше сортов яблони в зависимости от подвоя / Г.А. Туткин, М.А. Макаркина // Вестник ОрёлГАУ. - 2009. - №3. - С. 38 - 40.

7. Макарова, Н.В. Использование летних сортов яблок в качестве антиоксидантов / Н.В. Макарова, Д.Ф. Валиулина, В.В. Бахарев // Техника и технология пищевых производств. - 2012. - №2.

8. Макаркина, М.А. Лучшие сорта яблони селекции ВНИИСПК по биохимическому составу плодов / М.А. Макаркина, Е.Н. Седов// Современное садоводство. - 2014. - №4. - С. 5 - 10.

9. Об утверждении Санитарных норм, правил и гигиенических нормативов «Требования к потреблению пищевых веществ и энергии для различных групп населения Республики Беларусь: постановление министерства здравоохранения Республики Беларусь, 14 марта 2011 г., №16 // База нормативных правовых актов. - 2011. - №16. - 127/20692.

10. Химический состав яблок при некорневых подкормках минеральными удобрениями и биостимулятором роста эдагум / Ю.В. Трунов[ и др.] // Сельскохозяйственная биология. - 2012. - № 1. - С. 93-97.


Review

For citations:


Pachitskaya I.M., Laktionova A.P., Komarova N.V. INVESTIGATION OF CONSUMER PROPERTIES AND CHEMICAL COMPOSITION OF APPLE GROWING IN CLIMATE CONDITIONS OF THE REPUBLIC OF BELARUS. Food Industry: Science and Technology. 2017;(4):60-68. (In Russ.)

Views: 205


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)