Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

MODERN KINDS OF FOOD PACKAGING

Abstract

Development of new polymer materials made in view of the properties of food products, the nature of their use, a method of implementation, storage and transportation characteristics. Polymeric materials used in the food industry must meet sanitary requirements, caused by contact of these materials with food not modify the organoleptic properties of the products (flavor, odor, color), contain no components which may be extracted in food environments or react with them. Progressive forms of food packaging are "active", biodegradable, 3-D packaging, packaging-сontroller, packaging with antimicrobial protection.

About the Authors

A. N. Lilishenceva
Учреждение образования «Белорусский государственный экономический университет»
Belarus


M. Y. Bojko
Учреждение образования «Белорусский государственный экономический университет»
Belarus


References

1. Упаковка. Термины и определения: ГОСТ 17527. - Введ. 01.01.1975. - Минск: Гос. совет по стандартизации, метрологии и сертификации: Белорус.гос. ин-т стандартизации и сертификации, 2014. - 28 с.

2. Букин, А. А. Тара и ее производство / А. А. Букин - Часть 2. - Тамбов: ТГТУ, 2008. - 80 с.

3. Ефремов, Н.Ф. Тара и её производство / Н.Ф. Ефремов. - М.; МГУП, 2001. - 312 с.

4. Раувендаль, К. М.Выявление и устранение проблем в экструзии. / К.М. Раувендаль, Е. ПиларНорьега. - 2-е издание, 2011 - 368 с.

5. Гуль, В. Е. Плёночные полимерные материалы для упаковки пищевых продуктов / В.Е. Гуль, О.Н. Беляцкая. - М.: Пищевая промышленность. - 1968. - 278 с.

6. Технический регламент Таможенного союза 005/2011 «О безопасности упаковки».

7. Сидоренко, С.А. Влияние упаковочных материалов на качество пищевой продукции / С.А. Сидоренко, И.А. Дудло // Известия Вузов. Пищевая технология. - 2004. - № 1. - С. 112-113.

8. Кербер, М.Л.Полимерные композиционные материалы. Структура. Свойства. Технологии / М.Л.Кербер. - СПб.: «Профессия», 2011. - 500 с.

9. Букин, А. А. Тара и ее производство / А.А. Букин. - Тамбов: ТГТУ, 2008. - 80 с.

10. Коснырёва, Л. М. Потребительская тара: конспект лекций / Коснырева Л. М.- РЭУ им. Г. В. Плеханова, 2011. - 157 с.

11. Экология. Отходы. Мусор. Выбросы. Утилизация. Переработка мусора: WebDigest [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.new-garbage.com/?id=7699&page=1&part=all&action=1010&day=16&month=9&year=2004. Дата доступа: 20.03.2017.

12. Брукс, Д.Производство упаковки из ПЭТ: учеб.пособие / Д. Брукс - М.: Колос, 2011. - 368 с.

13. Уилки, Ч. Поливинилхлорид / Ч. Уилки. - СПб.: Профессия, 2007. - 800 с.

14. Коваленко, О. О новом межгосударственном стандарте «Упаковка потребительская полимерная» / О. Коваленко, М. Молодиченко. - М.: Тара и упаковка. - 2015. - 68 с.


Review

For citations:


Lilishenceva A.N., Bojko M.Y. MODERN KINDS OF FOOD PACKAGING. Food Industry: Science and Technology. 2017;(4):82-88. (In Russ.)

Views: 285


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)