Preview

Пищевая промышленность: наука и технологии

Расширенный поиск

Роль пребиотических пищевых волокон в питании

Полный текст:

Аннотация

Пищевые волокна имеют важное значение для здоровья. Увеличение потребления пищевых волокон ведет к уменьшению числа сердечно-сосудистых заболеваний, снижению веса, и самое главное - улучшению работы желудочно-кишечного тракта. Пребиотики - это класс пищевых волокон, которые избирательно стимулируют рост и биологическую активность представителей защитной микрофлоры кишечника человека, способствуют поддержанию ее нормального состава и биологической активности. Несмотря на то, что все пребиотики являются пищевыми волокнами, не все волокна являются пребиотическими. Пребиотики представляют собой в основном углеводные соединения, в основном олигосахариды, которые, не перевариваются в тонком кишечнике человека и достигают толстой кишки, где они ферментируются микрофлорой. По данным многочисленных исследований установлено, что такие вещества как инулин и олигофруктоза, лактулоза и резистентный крахмал соответствуют всем аспектам определения пребиотика, включая стимуляцию роста бифидобактерий. Другие изолированные углеводы и содержащие углеводы продукты питания, включая галактоолигосахариды, трансгалактоолигосахариды, полидекстрозу, декстрин пшеницы, аравийскую камедь, также оказывают пребиотическое действие.

Об авторах

А. И. Tолчикова
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Беларусь

Tолчикова Анастасия Игоревна — аспирант отдела питания

ул. Козлова, 29, 220037, г. Минск



А. А. Журня
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Беларусь

Журня Анна Александровна — научный сотрудник отдела питания

ул. Козлова, 29, 220037, г. Минск



В. В. Шилов
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Беларусь

Шилов Валерий Викентьевич — кандидат биологических наук, начальник отдела питания

ул. Козлова, 29, 220037, г. Минск



Список литературы

1. Slavin, J.L. Dietary fiber: Classification, chemical analyses, and food sources. J. Am. Diet. Assoc. 1987, no 87, P. 1164-1171.

2. Gibson, G.R. Dietary modulation of the human colonic microbiota: Introducing the concept of prebiotics / G.R. Gibson, M.B. Roberfroid // J. Nutr. 1995, no 125, P. 1401-1412.

3. Gibson, G.R. Dietary prebiotics: Current status and newdefinition. Food Sci. Technol. Bull. Funct. Foods 2010, no 7, P. 1-19.

4. Cummings, J.H. The control and consequences of bacterial fermentation in the human colon / J.H. Cummings, G.T. Macfarlane // J. Appl. Bacteriol. 1991, no 70, P. 443-459.

5. Gordon J.I., Ley R.E., Wilson R., Mardis E., Xu J., Fraser C.M., Relman D.A. Extending our view of self: The Human Gut Microbiome Initiative (HGMI). Available online: http://www.genome.gov/Pages/Research/Sequencing/SeqProposals/HGMISeq.pdf (accessed on 8 October 2011).

6. Lupton, J.R. Microbial degradation products influence colon cancer risk: The butyrate controversy. J. Nutr. 2004, no 134, P. 479-482.

7. DeFillippo, F.C. Impact of diet in shaping gut microbiota revealed by a comparative study in children from Europe and rural Africa. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2010, no 107, pp. 14691-14696. Nutrients 2013, no 5, 1432 p.

8. Meyer, K.A. Carbohydrates, dietary fiber, and incident type 2 diabetes in older women. Am. J. Clin. Nutr. 2000, no 71, P. 921-830.

9. Biorklund, M. Changes in serum lipids and postprandial glucose and insulin concentrations after consumption of beverages with beta-glucans from oats or barley: A randomized dose controlled trial. Eur. J. Clin. Nutr. 2005, no 59, P. 1272-1281.

10. Nazare, J.A. Impact of a resistant dextrin with a prolonged oxidation pattern on day-long ghrelin profile. J. Am. Coll. Nutr. 2011, no 30, P. 63-72.

11. Mathern, J.R. Effect of fennugreek fiber on satiety, blood glucose and insulin response and energy intake in obese subjects. Phytother. Res. 2009, no 23, P. 1543-1548.

12. Calame, W. Gum arabic establishes prebiotic functionality in healthy human volunteers in a dose-dependent manner. Br. J. Nutr. 2008, no 100, P. 1269-1275.

13. Hengst, C. Effects of polydextrose supplementation on different faecal parameters in healthy volunteers. Int. J. Food Sci. Nutr. 2009, no 60, P. 96-105.

14. Lefranc-Millot, C. Impact of a resistant dextrin on intestinal ecology: How altering the digestive ecosystem with NUTRIOSE, a soluble fiber with prebiotic properties, may be beneficial for health. J. Int. Med. Res. 2012, no 40, P. 211-224.

15. Eli, M. Evaluation of prebiotic potential of refined psyllium (Plantago ovata) fiber in healthy women. J. Clin. Gastroenterol. 2008, no 42, pp. 174-176. Nutrients 2013, no 5, 1434 p.

16. Watson, D. Selective carbohydrate utilization by lactobacilli and bifidobacteria. J. Appl. Microbiol. 2012, doi:10.1111/jam.12105.

17. Saavedra, J.M. Human studies with probiotics and prebiotics: Clinical implications / J.M. Saavedra, A. Tschernia // Br. J. Nutr. 2002, no 87, P. 241-246.

18. Parisi, G.C. High-fiber diet supplementation in patients with irritable bowel syndrome (IBS): A multicenter, randomized, open trial comparison between wheat bran diet and partially hydrolyzed guar gum (PHGG). Dig. Dis. Sci. 2002, no 47, P. 1697-1704.

19. Chuang, S.C. Fiber intake and total and cause-specific mortality in the European prospective investigation into Cancer and Nutrition cohort. Am. J. Clin. Nutr. 2012, no 96, P. 164-174.

20. Cummings, J.H. A study of fructo oligosaccharides in the prevention of travellers‘diarrhoea. Aliment. Pharmacol. Ther. 2001, no 15, P. 1139-1145.

21. Drakoularakou, A. A double-blind, placebo-controlled, randomized human study assessing the capacity of a novel galacto-oligosaccharide mixture in reducing travellers‘diarrhoea. Eur. J. Clin. Nutr. 2010, no 64, P. 146-152.

22. Konikoff, M.R. Role of fecal calprotectin as a biomarker of intestinal inflammation in inflammatory bowel disease / M.R. Konikoff, L.A. Denson // Inflamm. Bowel. Dis. 2006, no 12, P. 524-534.

23. Silk, D.B. Clinical trial: The effects ofa trans-galactooligosaccharide prebiotic on faecal microbiota and symptoms in irritable bowel syndrome. Aliment. Pharmacol. Ther. 2009, no 29, P. 508-518.

24. Abrams, S.A. A combination of prebiotic short- and long-chain inulin-type fructans enhances calcium absorption and bone mineralization in young adolescents. Am. J. Clin. Nutr. 2005, no 82, P. 471-476.

25. Martin, B.R. Fructo-oligosaccharides and calcium absorption and retention in adolescent girls. J. Am. Coll. Nutr. 2010, no 29, P. 382-386.

26. Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids; National Academies Press: Washington, DC, USA, 2002.

27. Forcheron, F. Long-term administration of inulin-type fructans has no significant lipid-lowering effect in normolipidemic humans / F. Forcheron, M. Beylot // Metabolism 2007, no 56, P. 1093-1098.

28. Ley, R.E. Obesity alters gut microbial ecology. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2005, 102, P. 11070-11075.

29. Turnbaugh, P.J. A core gut microbiome in obese and lean twins / P.J. Turnbaugh, J.P. Affourtit et al. // Nature 2009, no 457, P. 480-484.

30. Parnell, J.A. Weight loss during oligofructose supplementation is associated with decreased ghrelin and increased peptide YY in overweight and obese adults / J.A. Parnell, R.A. Reimer // Am. J. Clin. Nutr. 2009, no 89, P. 1751-1759.

31. Cani, P.D. Gut microbiota fermentation of prebiotics increases satietogenic and incretin gut peptide production with consequences for appetite sensation and glucose response after a meal. Am. J. Clin. Nutr. 2009, no 90, P. 1236-1243.

32. Hess, J.R. Effects of short-chain fructooligosaccharides on satiety responses in healthy men and women. Appetite 2011, no 56, P. 128-134.


Для цитирования:


Tолчикова А.И., Журня А.А., Шилов В.В. Роль пребиотических пищевых волокон в питании. Пищевая промышленность: наука и технологии. 2018;11(1):20-28.

For citation:


Tolchikova A.I., Zhurnia H.A., Shylau V.V. The role of prebiotic food fibers in nutrition. Food Industry: Science and Technology. 2018;11(1):20-28. (In Russ.)

Просмотров: 39


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)