Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

BINDING OF HEAVY METAL IONS BY MEANS OF FUNCTIONAL PREBIOTIC POWDERS

Abstract

Native pectin of powder interacting with heavy metals ions forms an insoluble complex and it is output from the human body. This article presents the results of studies of binding heavy metal ions functional prebiotic powder to determine their radioprotective properties compared with pure pectin. As a result of studies (for the first time) was identified high complexing properties of prebiotic vegetable powders.

About the Author

Zh. O. Petrova
Институт технической теплофизики Национальной академии наук Украины
Ukraine


References

1. Зайцев, А. Н. Медико-биологические требования к качеству сырья и продуктов / А. Н. Зайцев, // Пищевая пром.-ть, 1990. - № 6. - С. 4 - 5.

2. Chesson, A. Dietary fiber in A.M.Stephen Food Hydrocolloids and their Applications / A. Chesson // New York: Marcell Deccer, Inc., 1995. - 575 - 576.

3. Livesey, G. Nutritional aspects of difficult-to-digest carbohydrates / G. Livesey, G. Philips, P. Williams& D. Wedlock (eds.) // Gums and Stabillisers for the Food Industry 7. - New York: IRL Press, 1994. - P. 169 - 186.

4. Кочетков, А. А. Классификация и применение пектинов / А. А. Кочетков, А. Ю. Колеснов // Пищевая пром-ть, 1995. - №9. - С. 28 - 29.

5. Зайко, Г. М. Получение очищещенного пектина для использования в лечебных и профилактических целях / Г. М. Зайко, Тамова М. Ю. // Известия вузов. Пищевая технология, 1998. - №1. - С. 13 - 19.

6. Фанг-Юнг, А. Ф. Использование яблочного пектина для профилактических продуктов / А. Ф. Фанг-Юнг, Ф. И. Каменская, С. Д. Давыдова, С. Н. Бирюкова, Э. С. Иванова // Известия вузов. Пищевая технология, 1978. - №3. - С. 79 - 81.

7. Бухтоярова, З. Т. Разработка рецептур пастилы с пектином и β-каротином / З. Т. Бухтоярова, Г. М. Зайко, М. Ю. Тамова // Известие вузов. Пищевая технология, 1993. - № 3-4. - С. 58 - 60.

8. Петрова, Ж. О. Спосіб одержання пребіотичного порошку з яблук та кабачків / Петрова Ж. О., Снєжкін Ю. Ф., Пазюк В. М., Гетманюк К. М. Патент на винахід № 109360 МПК А23L 1/20; № а 2014 06139, Заявл.04.06.2014, видан 10.08.2015; Бюл. № 15.

9. Птичкин, И. И. Пищевые полисахариды: структурные уровни и функциональность / Птичкин И. И., Птичкина Н. М. // ГУП «Типография №6» - Саратов, 2012.- 96с.

10. Krusen B. Recovery of inulin from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) in the small intestine of man / Bach Krusen KE, Hessov I.// Br J Nutr 1995; 74: 101 - 113.


Review

For citations:


Petrova Zh.O. BINDING OF HEAVY METAL IONS BY MEANS OF FUNCTIONAL PREBIOTIC POWDERS. Food Industry: Science and Technology. 2017;(1):17-21. (In Russ.)

Views: 167


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)