Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

TECHNOLOGY AND EQUIPMENT PROTOTYPE ON PROCESSING POSTSPIRIT BARDS WITH RECEIVING fodder concentrate of yeast

Abstract

Purpose - technology development and prototyping equipment to process distillery stillage and getting protein and protein-carbohydrate feed products, yeast feed concentrate output of 50 kg/h of finished product. Of the seven strains studied-producing microbial protein was evidence-based selection of the producer, are most biosynthetic activity and deeply dispose of organic compounds contained in the filtrate bards, while COD is reduced by 7 times. Producer strain is not pathogenic or toxic and can be used in the microbiological production. The technology and prototypes of equipment: wet grinding mill, spiral heat exchanger, air-lift fermenters I and II stages of cultivation, drying, equipment for the packaging of products. According to the developed technology will feed concentrate with protein 47,0-55,0 %.

About the Authors

Z. V. Lovkis
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


A. A. Pushkar
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


L. G. Sergeenko
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


A. A. Shepshelev
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


D. A. Zaichenko
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


N. N. Yakimovich
ГНУ «Институт физико-органической химии Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


A. A. Bildyukevich
ГНУ «Институт физико-органической химии Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


References

1. Поляков, В. А. Технология комплексной переработки зернового сырья на спирт и концентрированные продукты / В. А. Поляков, В. П. Леденев // Тезисы доклада на научно-практической конференции «Современные ресурсо- и энергосберегающие технологии в спиртовой и ликеро-водочной промышленности». - Казань, 2000. - С. 13.

2. Теоретические и практические аспекты развития спиртовой, ликероводочной, ферментной, дрожжевой и уксусной отраслей промышленности / ВНИИПБТ; под ред. В. А. Полякова, Л.В. Римарева. - М.: ВНИИПБТ, 2011. - 298 с.

3. Солодовникова, Н. В. Некоторые пути повышения эффективности спиртового производства / Н. В. Солодовникова, Н. Н. Симонова, М. К. Герасимов // Тезисы доклада на научно-практической конференции «Современные ресурсо- и энергосберегающие технологии в спиртовой и ликеро-водочной промышленности». - Казань, 2000. - С. 22.

4. Информационно-аналитический портал Союзного государства / Научно-техническая программа Союзного государства «Повышение эффективности пищевых производств за счет переработки их отходов на основе прогрессивных технологий и техники» (2010-2012 гг.) («Отходы») [Электронный ресурс]. - Режим доступа : http://www.soyuz.by/ru/?guid=117058. - Дата доступа: 06.02.2012.


Review

For citations:


Lovkis Z.V., Pushkar A.A., Sergeenko L.G., Shepshelev A.A., Zaichenko D.A., Yakimovich N.N., Bildyukevich A.A. TECHNOLOGY AND EQUIPMENT PROTOTYPE ON PROCESSING POSTSPIRIT BARDS WITH RECEIVING fodder concentrate of yeast. Food Industry: Science and Technology. 2013;(1):10-16. (In Russ.)

Views: 135


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)