Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Study of drinking water enriched with oxygen under various storage conditions

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2021-14-4(54)-70-75

Abstract

The article presents studies to establish the preferred storage conditions for drinking water enriched with oxygen and to determine the dynamics of changes in the content of dissolved oxygen in drinking water. The dynamics of changes in the content of dissolved oxygen in drinking water in PET bottles, depending on the storage conditions, and the dynamics of changes in the content of dissolved oxygen in drinking water with free access of air have been determined. It was found that the content of dissolved oxygen in drinking water in a 0.5 L PET bottle, when it is reopened after 24 hours, decreases by 11 ± 2 mg.

About the Authors

S. I. Korzan
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Korzan Sergey Ivanovich — Candidate of Technical Sciences, Senior Researcher — Head of the Quality and Packaging Group the department of certification, metrology and quality system 

29 Kozlova str., 220037, Minsk



Z. V. Lovkis
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Lovkis Zenon Valentinovich — Honored Science Worker of the Republic of Belarus, Academician of the National Academy of Sciences of Belarus, Doctor of Engineering sciences, Professor

29 Kozlova str., 220037, Minsk, Republic of Belarus



A. A. Sadovskiy
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Sadovsky Alexander Alexandrovich — Candidate of Technical Sciences, head of the department of certification, metrology and quality system 

29 Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Зайцева, Н. В. Спросите у доктора / Н. В. Зайцева // Alter Vita. — 2009. — № 7. — С. 8.

2. Корзан, С. И. Разработка технологии обогащения воды кислородом / С.И. Корзан, З.В. Ловкис // Наука, питание и здоровье : материалы II Международного конгресса, Минск, 3 — 4 октября 2019 г. / Нац. акад. наук Беларуси, РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию» ; редкол.: З. В. Ловкис [и др.]. — Минск, 2019. — С. 433–438.

3. Исследование функциональности воды, обогащенной кислородом, в условиях клиники / З.В. Ловкис [и др.] // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2020. — Т. 13, № 1. — С. 34–45.

4. Марков, А. А. Разработка и научное обеспечение системы процессов насыщения воды кислородом : дис. … канд. техн. наук : 05.18.12 / А. А. Марков. — Воронеж, 2013. — 192 л.

5. Аристова, Н. А. Физические методы получения экологически чистой активированной воды / Н.А. Аристова, И.М. Пискарев, В.А. Ушканов. — М. : МГУ им. М.В. Ломоносова, 2009. — 86 с. — (Препринт / НИИЯФ МГУ № 2009-12/856).

6. Учебное пособие для студентов заочного отделения факультета водоснабжение и водоотведение : учеб. пособие / под ред. Ю. В. Воронова [и др.]. — М.: Ассоциации строительных вузов, 2008. — 488 с.

7. Об утверждении Санитарных норм и правил «Требования к микроклимату рабочих мест в производственных и офисных помещениях», Гигиенического норматива «Показатели микроклимата производственных и офисных помещений» и признании утратившим силу постановления Главного государственного санитарного врача Республики Беларусь от 25 марта 1999 г. № 12 [Электронный ресурс] : постановление Министерства здравоохранения Республики Беларусь, 30 апр. 2013 г., № 33 // Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь. — Режим доступа: https://pravo.by/document/guid=12551&p0=W21327576p&p1=1. — Дата доступа: 30.06.2021.


Review

For citations:


Korzan S.I., Lovkis Z.V., Sadovskiy A.A. Study of drinking water enriched with oxygen under various storage conditions. Food Industry: Science and Technology. 2021;14(4):70-75. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2021-14-4(54)-70-75

Views: 186


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)