Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Research on new potato varieties from belarus breeding for the production of crispy potatoes

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-15-20

Abstract

The morphological and biochemical qualities of new potato varieties of Belarusian selection for suitability for the production of crispy potato have been studied. The influence of the content of dry substances and reducing sugars on indicators of the quality of the finished product has been studied.

About the Authors

А. M. Mazur
Belarusian State Agrarian Technical University
Belarus

Mazur Anatoly Makarovich — doctor of Technical Sciences, Professor of the chair of technologies and technical support of agricultural products processing of the educational establishment

Independence Avenue, 99, 220023



E. V. Tarazevich
Belarusian State Agrarian Technical University
Belarus

Tarazevich Elena Vasilyevna — doctor of Agricultural Science, Professor of the chair of technology and technical support of agro-processing of agricultural products of educational establishment

Independence Avenue, 99, 220023, Minsk



V. V. Vasilevskaya
Belarusian State Agrarian Technical University
Belarus

Vasilevskaya Valentina Vladimirovna — senior lecturer of the chair of technology and technical support of agricultural products processing

Independence Avenue, 99, 220023, Minsk



N. N. Petushev
RUE "Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus"
Belarus

Petushev Nikolai Nikolaevich — PhD (Technical), Head of the Technology Department of root crop products

Kozlova str., 29, 220037, Minsk

 



References

1. Картофелеводство : сб. науч. тр. / РУП «Науч.-практ. центр НАН Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству» ; редкол.: С.А. Турко (гл. ред.) [и др.]. — Минск, 2017. — Т. 25. — С. 5–12.

2. Мазур, А. М. Научно-практические основы технологии сухого картофельного пюре / А. М. Мазур // Вестник Могилевского государственного университет продовольствия. — 2013. — №1 (14). — С. 8–13.

3. Сорта картофеля белорусской селекции. Каталог / В. Л. Маханько [и др.]. — Минск: РУП «Научно-практический центр НАН Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству». — 2018. — С. 55.

4. Симаков, Е. А. Перспективы селекции сортов картофеля для диетического питания /А. Е. Симаков, И. М. Яшина // Картофелеводство: сб. науч. тр. /РУП «Науч.-практ. центр НАН Беларуси по картофелеводству и плодоовщеводству». — Минск, 2012. — Т. 14. — С. 304–316.

5. Мазур, А. М. Исследование качества сырья для производства хрустящего картофеля / А.М. Мазур, Т.В., Прохорцева, М.Ф. Бань // Вестник Могилевского государственного университет продовольствия. — 2012. — №2 (13). — С. 71–75.

6. Мазур, А. М. Повышение эффективности технологических процессов производства хрустящего картофеля / А. М. Мазур, Т. В. Прохорцева // Материалы V Международной научно-практической конференции. — Пятигорск, 2012. — С. 233–236.


Review

For citations:


Mazur А.M., Tarazevich E.V., Vasilevskaya V.V., Petushev N.N. Research on new potato varieties from belarus breeding for the production of crispy potatoes. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(1):15-20. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-15-20

Views: 226


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)