Silver carp fish — raw material for the production of essential low-calorie food products
https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-31-36
Abstract
The paper presents brief biological characteristics of the main objects of pond farming of carp, white silver carp, mottled silver carp and their interspecific hybrids. The food value and chemical composition of the fathead meat and its use as the main raw material in the production of essential low-calorie foodstuffs are given.
About the Authors
E. V. TarazevichBelarus
Tarazevich Elena Vasilyevna — doctor of Agricultural Science, Professor of the chair of technology and technical support of agroprocessing of agricultural products
Independence Avenue, 99, 220023, Minsk
V. V. Vasilevskaya
Belarus
Vasilevskaya Valentina Vladimirovna — senior lecturer of the chair of technology and technical support of agricultural products processing
Independence Avenue, 99, 220023, Minsk
A. V. Murog
Belarus
Murog Anton Vladimirovich — student
Independence Avenue, 99, 220023
References
1. Пищевые продукты функциональные. Термины и определения : СТБ 1818-2007. — Введ.: 01.07.2008.– Минск: Госстандарт, 2007. — 5 с.
2. Агеец, В. Ю. Актуальность направлений научных исследований в соответствии с потребностями рыбоводства и предпочтениями населения в рыбе. / В.Ю. Агеец [и др.] // Вопросы рыбного хозяйства Беларуси : сб. науч. трудов.– Минск , 2018. — Выпуск 34. — С. 15-23.
3. Рыбы : популярный энциклопедический справочник / В. А. Безденежных ; ред. П. И. Жуков. — Минск : Белорусская советская энциклопедия, 1989. — 310 с.
4. Гричик, В. В. Животный мир Беларуси. Позвоночные : учебное пособие для студентов высших учебных заведений по биологическим специальностям / В.В. Гричик, Л. Д. Бурко. — Минск : БГУ, 2013 . — 399 с.
5. Калорийность толстолобик. Химический состав и пищевая ценность [Электронный ресурс]. — Режим доступа : https://kuhniug.ru/svojstva-produktov/kalorijnost-tolstolobika-zharenogo.html. — Дата доступа : 13.12.2021.
6. Технология функциональных продуктов питания : учеб. пособие для СПО /под общ. ред. Л. В. Донченко. — 2-е изд., испр. и доп. — М. : Издательство Юрайт, 2018. — 176 с.
7. Разработать и освоить технологию производства низкокалорийных продуктов питания из плодово-ягодного и овощного сырья с повышенным содержанием эссенциальных ингредиентов.: отчет по НИР(осн.) / УО «БГАТУ» ; рук. темы М.А. Прищепов., Расолько Л.А. — Мн., 2012. — 30-34 с. — № ГР 20120191.
Review
For citations:
Tarazevich E.V., Vasilevskaya V.V., Murog A.V. Silver carp fish — raw material for the production of essential low-calorie food products. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(1):31-36. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-31-36