Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Application of membrane processes in starch production

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-61-66

Abstract

The article describes the relevance of the use of membrane processes in the starch branch of the Republic of Belarus, and also recommends certain membrane methods for use at various stages of production. It has been established that one of the most important issues in the industry today is to improve the quality indicators of starch corn syrup produced by RUPE «Exon-Glucose». The results of studies of the process of electrodialysis purification of syrups and molasses are described, on the basis of which the degree of their demineralization increases, and also the color is improved.

About the Authors

A. А. Shepshelev
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food"
Belarus

Shepshelev Alexander Anatolyevich — PhD (Technical), deputy general director for research

Kozlova str., 29, 220037, Minsk



А. V. Kulikou
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food"
Belarus

Kulikov Aleksey Valentinovich — PhD (Technical), head of the sector of new technologies and equipment

Kozlova str., 29, 220037, Minsk



N. N. Petyushev
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food"
Belarus

Petyushev Nikolay Nikolaevich — PhD (Technical), head of the technology department for root and tuber products and new technology

Kozlova str., 29, 220037, Minsk



А. A. Litvinchuk
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food"
Belarus

Litvinchuk Alexander Arkadevich — PhD (Technical), senior researcher of the sector of new technologies and equipment

Kozlova str., 29, 220037, Minsk



А. S. Danilyuk
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food"
Belarus

Danilyuk Aleksandr Sergeyevich — researcher of the sector of new technologies and equipment

Kozlova str., 29, 220037, Minsk



D. A. Zaichenko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food"
Belarus

Zaichenko Dmitry Alexandrovich — PhD (Technical), deputy general director for innovative work - head of the department of new technologies and equipment

Kozlova str., 29, 220037, Minsk



References

1. Бугаенко, И. Ф. Принципы эффективного сахарного производства / И.Ф. Бугаенко. — М.: ООО «Инмашпроект», 2003. — 285 с.

2. Изучение параметров, влияющих на коагуляцию белка картофельного сока [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://cyberleninka.ru/article/n/izuchenie-parametrov-vliyayuschih-nakoagulyatsiyu-belka-kartofelnogo-soka/viewer. — Дата доступа: 21.06.2021 г.

3. Методы электромембранного разделения растворов [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.tstu.ru/book/elib/pdf/2007/k_Lazarev1.pdf — Дата доступа: 21.06.2021.

4. Оптимизация процесса фильтрации картофельного сока с применением керамических мембран [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://cyberleninka.ru/article/n/optimizatsiya-protsessafiltratsii-kartofelnogo-soka-s-primeneniem-keramicheskih-membran — Дата доступа: 21.06.2021.

5. Применение метода электродиализа для разделения амилозы и амилопектина картофельного крахмала [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://cyberleninka.ru/article/n/primeneniemetoda-elektrodializa-dlya-razdeleniya-amilozy-i-amilopektina-kartofelnogo-krahmala — Дата доступа: 21.06.2021.

6. Ягофаров, Д. Ш. Применение метода электродиализа для разделения амилозы и амилопектина картофельного крахмала / Д.Ш. Ягофаров, А.Ш. Закирова // Вестник Казанского технологического университета. — 2013. — № 4. — С. 209–214.

7. Хачатрян, Л. Р. Исследование технологических режимов работы мембранного аппарата при концентрировании крахмального молока / Л.Р. Хачатрян, Р.В. Котляров, Б.А. Лобасенко // Техника и технология пищевых производств — 2015. — № 3. — Т. 36. — С. 92–96.

8. Experiences with a Reverse Osmosis Pilot Plant for the Concentration of Potato Fruit Water in the Potato Starch Industry [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/ abs/10.1002/star.19970490906 — Дата доступа: 21.06.2021.

9. Cancino, B. Corn starch waste treatment with membrane technologies: pilot test/ Cancino B., Rossier F., Orellana C. // Desalination — 2006 — V. 200, №1–3. — Р. 750–751.

10. Ruffer, H. Experiences with reverse osmosis plant for the concentration of potato fruit water in the potato starch industry / Ruffer H., Kremser U., Seecamp M. // Starch Starke, 1997. — P.49.

11. Harmen, J. Zwijneberg. Native protein recovery from potato fruit juice by ulrafiltration / Harmen J. Zwijneberg., Antoine J.B. Kempeman // Desalination. — 2002. — №144. — P. 331–334.

12. Обесцвечивание фильтрованных сиропов при производстве патоки [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://mppnik.ru/publ/986-obescvechivanie-filtrovannyh-siropov-pri-proizvodstvepatoki.html — Дата доступа: 02.09.2021.

13. Дымар, О. В. Изучение взаимосвязи скорости деминерализации кислой сыворотки от изменения напряжения процесса. / О.В. Дымар, М.Р. Яковлева, А. Меркель // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2019. — № 3. — C. 74–79.

14. Никулина, О. К. Коррекция минерального состава полупродуктов сахарного производства / О.К. Никулина, М.Р. Яковлева, О.В. Колоскова, О.В. Дымар // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2020. — № 2. — C. 27–35.


Review

For citations:


Shepshelev A.А., Kulikou А.V., Petyushev N.N., Litvinchuk А.A., Danilyuk А.S., Zaichenko D.A. Application of membrane processes in starch production. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(1):61-66. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-61-66

Views: 227


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)