Сonsumer properties of herbal drinks
https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-88-96
Abstract
One of the main trends in the consumer food market is the growth in the consumption of plant- based products. A large share is made up of drinks, often called vegetable «milk». These lactose-free drinks are a substitute for traditional cow’s milk and are becoming an increasingly popular consumer product as many consumers are lactose-intolerant, dieting or health-conscious.
The article presents the results of a scoring of the quality of nine samples of vegetable drinks from retail outlets in Minsk. As a result of the work carried out by the commission of tasters-evaluators, indicators of consumer properties of new types of herbal drinks were developed. On the basis of marketing research, consumer preferences have been studied and coefficients of significance of indicators for assessing the quality of drinks have been determined. Using the developed scoring scale, the quality of nine samples of herbal drinks was assessed, as a result of which a sample was determined that scored the maximum number of points and can be chosen as the base one when determining the quality level.
About the Authors
A. N. LilishentsevaBelarus
Lilishentseva Anna Nikolaevna — PhD (Technical), assistant professor, head of the Department of Commodity Food Science
7 Sverdlova st., 220030, Minsk
T. A. Chernyshova
Belarus
Chernyshova Tatyana Alexandrovna — student of the department of Commodity Science and Expertise of Goods
7 Sverdlova St., 220030, Minsk
N. V. Komarova
Belarus
Komarova Natalia Viktorovna — PhD (Technical), the head of the Republican control and testing complex for foodstuffs quality and safety
29 Kozlova str., 220037, Minsk
References
1. Самофалова, Л.А. Растительная основа для получения функциональных напитков и молокосодержащих продуктов/ Л.А. Самофалова, Л.А., А. П. Симоненкова, Е. В. Климова, О. В. Сафронова // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2008. –№ 11. — С. 19.
2. Локтев, К. Tренд на здоровое питание: какую стратегию выбрать производителю [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.nielsen.com/ru. — Дата доступа: 14.11.2021.
3. Исследование белорусского рынка продуктов здорового питания в 2020 г. [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://t-laboratory.com/. — Дата доступа: 14.11.2021.
4. Как развивается рынок растительных аналогов молока [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://milknews.ru/. — Дата доступа:10.11.2021.
5. Способ получения растительного молока / Нгуен Ван Ань, В. И. Дейнека, Л.А. Дейнека; пат. 2756071/ Патентообладатели: федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего образования «Белгородский государственный национальный исследовательский университет» (НИУ «БелГУ»), Ханойский педагогический университет 2. — № 2021103148; заявл. 10.02.21; опубл. 27.09.21.
6. Способ получения растительного молока из семян конопли: пат. 2185069/ заявитель: Л. А. Самофалова. заявл. 15.05.00; опубл.29.12.2005, Российская Федерация, МКИ А 23 С 11/00, 11/10.
7. Способ получения растительного молока из зерновых и/или бобовых культур и орехов: пат. RU2333657С2 / заявитель: Довгань В.В. заявл. 29.12.2005; опубл.20.09.2008.
8. Способ получения растительного продукта «Росток» / Л. А. Самофалова, Н. Е. Павловская, Е. В. Климова, Р. В. Климов; пат. 2256378/ заявитель и патентообладатель: Орловский государственный технический университет. — № 2004106176/13; заявл. 02.03.04; опубл. 20.07.05, Бюл. № 20. Российская Федерация, МКИ А 23 L 1/10. 1/172.
9. Способ получения растительного молока из семян амаранта / Н.А. Поткин/ пат. 2329653 С1/ патентообладатель: Н.А. Поткин — №2007104852/13; заявл.08.02.07; опубл. 27.08.08.
10. Способ получения растительного молока из семян льна/ И.Э.Миневич, А.Л. Григорьева / пат. 2 333 656 C1/ патентообладатель: Государственное научное учреждение Всероссийский научноисследовательский, проектно-технологический институт механизации льноводства Россельхозакадемии. — № 2007107240/13; заявл.26.02.07; опубл. 20.09.08.
11. Лилишенцева, А. Н. Формирование потребительских свойств новых пищевых продуктов/ А.Н. Лилишенцева, Н.В. Комарова // Наука, питание и здоровье: сборник научных трудов III международного конгресса в 2 ч; под общ. ред. З.В. Ловкиса / Науч.-практ.центр Нац. акад. наук Беларуси по продовольствию, 24– 25 июня 2021 г. — Ч.1. . — Минск: Беларуская навука, 2021. С. 345—350.
12. Amarasiri, W.A. Coconut fats / W.A. Amarasiri A.S. Dissanayake. // Ceylon Med. J. — 2006. — № 51. — С. 47–51.
13. Ankush Nikam. Dairy Alternatives Market Poised to Register 7.1 % CAGR through 2022 [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.lanews.org/. — Дата доступа: 18.11.2021.
14. Capulso, S. Studies on the isolation and functional characteristics of protein from coconut skim milk / S. Capulso, A. Gonzales, V. Celestino // Philippine Journal of Science. — 2011. — № 110. — С. 25.
15. Elaine Watson. What’s the size of the ‘plant-based’ food and beverage prize? [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.foodnavigator-usa.com. — Дата доступа: 03.12.2021.
16. Categorization of Coconut Milk Products by Their Sensory Characteristics / Saowapark Wattanapahu [et. al.] // Kasetsart J. (Nat. Sci.). — 2012. — № 46. — С. 944–954.
17. Technavio. Global Packaged Coconut Milk Market 2018-2022 // New Product Launches to Promote Growth. — 2018. — С. 10–15.
Review
For citations:
Lilishentseva A.N., Chernyshova T.A., Komarova N.V. Сonsumer properties of herbal drinks. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(1):88-96. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-88-96