Social and personnel policy of a food processing enterprise during the development period
https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-6-10
Abstract
During the period of development of the enterprise, setting up production of new products, it is very important to achieve maximum economic results not to miss the social issues and the process of personnel management of the enterprise. The article develops and presents in a concentrated form a block diagram of the creation and development of the social and personnel policy of the enterprise. Taking into account external and internal factors, the economic situation and the current legislation, the financial situation and the availability of labor resources, a socio-personnel policy is presented, which is based on the economy and income of the enterprise, measures that ensure vital activity and social protection, is able to form a personnel potential that will allow implementing the conceived plans for modernization and innovative development of the enterprise.
About the Author
Z. V. LovkisBelarus
Lovkis Zenon Valentinovich — Honored Science Worker of the Republic of Belarus, Academician of the National Academy of Sciences of Belarus, Doctor of Engineering sciences, Professor, Chief Researcher of the Administration.
29 Kozlova str., 220037, Minsk
References
1. Гусаков, В. Г. Конкурентоустойчивое развитие производства продуктов здорового питания в предприятиях пищевой промышленности Беларуси / В. Г. Гусаков, А. В. Пилипук ; Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси. — Минск: Беларуская навука, 2018. — 367 с.
2. Ловкис, З. В. Инновационная система национальной продовольственной конкурентоустойчивости: теория, методология и практика / З. В. Ловкис, Ф. И. Субоч, Е. З. Ловкис; Национальная академия наук Беларуси, Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию. — Минск: ИВЦ Минфина, 2021. — 384 с.
3. Захарова, С. В. Некоторые аспекты механизма управления конкурентоустойчивостью предприятия // Вестник Саратовского государственного социально-экономического университета. – 2006. — №13 (2). — С. 27–30.
4. Стратегия повышения качества и безопасности пищевой продукции Республики Беларусь до 2030 года / З.В. Ловкис, Е.М. Моргунова, Е.З. Ловкис // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2017. — №1(35). — С. 8–17.
5. Управление конкурентоспособностью предприятия: учебное пособие / С.М. Клименко [и др.]. — К.: КНЭУ, 2006. — 527 с.
6. Ловкис, З. В. Инновационное развитие пищевой промышленности: аспекты теории и практики / 3. В. Ловкис, Ф. И. Субоч, Е.З. Ловкис. – Минск: ИВЦ Минфина, 2019. — 530 с.
7. Кузнецова, Е. В. Системный подход к управлению информационными ресурсами и потоками на предприятии / Е. В. Кузнецова // Вестник Брянского государственного технического университета. — 2016. — №5 (53). – С. 209–214.
8. Лихошерстов, Е. С. Социальная политика предприятия и факторы, на нее влияющие / Е. С. Лихошерстов // Вестник Белгородского университета кооперации, экономики и права. — 2011. — №1(37). — С. 313–316.
9. Зеленцов, А. Б. Факторы эффективности кадровой политики организации / А.Б. Зеленцов // Вестник университета. — 2014. — №6 . — С. 177–179.
10. Управление социальным развитием организации: теория и практика: учебное пособие / Н.Н. Богдан, М.Г. Масилова. — Владивосток: Изд-во ВГУЭС, 2015. — 284 с.
11. Одегов, Ю. Внутренний рынок труда в системе социально-трудовых отношений / Ю. Одегов // Вопросы экономики. — 2004. — №3. — С. 105–114.
12. Караганова, М. В. Система социальной защиты в Европе: модели, измерение перспективы / М.В. Караганова // Труд за рубежом. — 2008. — №2. — С. 103–122.
Review
For citations:
Lovkis Z.V. Social and personnel policy of a food processing enterprise during the development period. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(2):6-10. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-6-10