Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Study of physical indicators and biochemical composition of seeds of belarusian linseed varietie

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-26-35

Abstract

Under field conditions on the experimental fields of the RUE “Institute of Flax” 10 varieties of linseed of Belarusian selection were studied: Salyut, Brestsky, Opus, Ilim, Focus, Vizier, Alliance, Dar, Slavyanin, Bonus. The duration of the growing season was 80-86 days, plant height - 46.9-60.1 cm, technical length - 30.7-46.9 cm, number of capsules - 13.4-15.3 pieces, number of seeds in a capsule - 59.1-105.2 pieces, weight of seeds per plant - 0.342-0.600 g, weight of 1000 seeds 4.88-6.67 g, yild 79.1-117.9 g/m2. The study of the biochemical composition included the determination of such indicators as the content of oil, its fatty acid composition, the content of proteins, cellulose, ash content, vitamin B1, the mineral composition of seeds and was carried out at the Republican Control and Testing Complex for the Quality and Safety of Food Products of the Unitary Enterprise «The scientific and practical centre for foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus». The oil content was 29.2-44.8%, the protein content was 19.80-21.72%, the cellulose content was 26-33.3%, the ash content was 3.087-4.164%, the amount of vitamin B1 was 0.43-0.70 mg. /100g. The composition of fatty acids of linseed oil of the studied varieties is dominated by α-linolenic (51.4-66.6%), linoleic (12.9-25.9%) and oleic (11.1-13.9%). The seeds of the studied varieties are characterized by a high content of such essential amino acids as isoleucine (5.3-8.1 mg/100 g), valine (6.7-9.4 mg/100 g), methionine (8.4-10.1 mg/100 g), phenylalanine (14.9-18.4 mg/100 g), leucine (14.2-18 mg/100 g). According to the mineral composition, flax seeds are close to the seeds of grain crops. The main elements are potassium, phosphorus, magnesium, calcium, iron, sodium. The mass fraction of potassium was 10000.0-11500.0 mg/ kg, phosphorus - 6935.0-9045.0 mg/kg, magnesium - 2590.0-2810.0 mg/kg, calcium - 1790.0-2345.0 mg/kg. Thus, the chemical composition of the seeds of the studied linseed varieties is characterized by a high concentration of physiologically active components, essential structures necessary for the functioning of organs and systems, and the seeds are a valuable component for various processing industries, including food.

About the Authors

M. E. Maslinskaya
RUE Flax Institute
Belarus

Maslinskaya Marharyta Evgenievna –PhD (Agricultural), Scientific Secretary.

27 Central Str., Ystye, 211003



I. M. Pochitskaya
RUE Scientific and Practical Center for Foodstuffs, National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Pochitskaya Iryna Mikhailovna — PhD (Agricultural), leading researcher — head of the research group of the Republican control and testing complex for foodstuffs quality and safety.

29, Kozlova str., 220037, Minsk



N. V. Komarova
RUE Scientific and Practical Center for Foodstuffs, National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Komarova Natalia Viktorovna — PhD (Technical), the head of the Republican control and testing complex for foodstuffs quality and safety.

29 Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Бобков, В. А. Технология мучных смесей для продуктов функционального назначения: диссертация ... кандидата технических наук: 05.18.01 / Бобков Владимир Александрович. Москва, 2009. — 184 с.

2. Технология функциональных продуктов питания: учеб. пособие для СПО / под общ. ред. Л. В. Донченко. — 2-е изд., испр. и доп. — М.: Издательство Юрайт, 2018. — 176 с.

3. Clydesdale, F. Functional foods: Opportunities and challenges. / F. Clydesdale // Food technology magazine. — 2004. - Volume 58, No. 12.

4. Конева, С.И. Особенности использования продуктов переработки семян льна при производстве хлебобулочных изделий / С.И. Конева // Ползуновский вестник. — 2016 г. — №3. — С. 35–38.

5. Усеня, Ю. С. Использование биопотенциала семян льна для создания пищевых концентратов функционального назначения / Ю. С. Усеня, Л. В. Филатова, М. Ю. Уложинова // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2017. — №2. — С. 53–59.

6. Миневич, И. Э. Функциональная значимость семян льна и практика их использования в пищевых технологиях / И. Э. Миневич // Health, Food & Biotechnology. — 2019. — № 1. — https://doi.org/10.36107/hfb.2019.i2.s224/

7. Еникеева, А. Р. Эколого-экономические аспекты глубокой переработки льна /А.Р. Еникеева, А.В. Артемов // Дизайн и технологии. — 2009. — №14(56). — С. 69–77.

8. El-Beltagi, H. S. Evaluation of fatty acids profile and the content of some secondary metabolites in seeds of different flax cultivars (Linum usitatissimum) / El-Beltagi, H.S., Salama, Z.A., El-Harir, D.M. // General and Applied Plant Physiology. — 2007. — Vol. 33. — Р. 187–202.

9. Nagaraj, G. Linseed. In: Oil Seeds, Properties, Processing, Products and Procedures. / Linseed G. Nagaraj // New India Publishing Agency, New Delhi, India. — 2009. – Р. 123.

10. Wang, B. Effect of Moisture Content on the Physical Properties of Fibered Flaxseed / B. Wang, D. Li, L. J. Wang, Z.G. Huang, L. Zhang, X.D. Chen, Z.H. Mao // International Journal of Food Engineering. — 2007. — №3(5). — Р. 1–11.

11. Zhang, Z. S. Ultrasound-assisted extraction of oil from flaxseed / Z. S. Zhang, L. J. Wang, D. Li, S.S. Jiao, X.D. Chen, Z.H. Mao // Separation and Purification Technology. –2008. — №62. — P. 192–198.

12. Goyal, A. Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food / A. Goyal, V. Sharma, N. Upadhyay, S. Gill, and M. Sihag, J. // Food Sci. Technol. — 2014. — Vol. 51, no. 9. — Р. 1633-1653. doi:10.1007/s13197-013-1247-9

13. Heller, K. Yields of linseed cultivar Bukoz in organic and conventional farming / Heller K., Wielgusz K. // J. Res. Appl. Agric. Eng. — 2011. — 56(3). — Р. 138–142.

14. Zaj c, T. Determinant of linseed (Linum usitatissimum L.) yield and its nutritional and medicinal importance / T. Zaj c, A. Oleksy, B. Kulig, A. Klimek // Acta Sci. Pol., Agric. — 2010. — 9(2). — Р. 47–63.

15. Тырлова, О. Ю. Разработка технологии безглютеновых полуфабрикатов в тесте с использованием полуобезжиренной льняной муки: диссертация … кандидата технических наук. — Санкт-Петербург, 2018. — 142 с.

16. Hunter, J. E. N-3 fatty acids from vegetable oils. / J.E. Hunter // Am. J. Clin. Nutr. — 1990. — № 51(5). — Р. 809–814.

17. Fataneh, P. K. Influence of different levels of nitrogen, phosphorus and potassium on yield and yield components of flax seed oil (Linum usitatissimum L.) variety Lirina / P.K. Fataneh, I. Hamid, M. Majid, O. Hussein // J. Med. Plants Res. — 2012. — № 6(6). — Р. 1050-1054. doi: 10.5897/JMPR11.1194

18. Cunnane, S. C. High α-linolenic acid flaxseed (Linum usitatissimum): Some nutritional properties in humans / S.C. Cunnane, S. Ganguli, C. Menard // British Journal of Nutrition. — 1993. — 69 (2). — Р. 443–453.

19. Heller, K. The cultivation of linseed by ecological methods / K. Heller, A. Andruszewska, K. Wielgusz // J. Res. Appl. Agric. Eng. — 2010. — 55(3). — Р. 112–116.

20. Ganorkar, P. M. Flaxseed — a nutritional punch / P.M. Ganorkar, R.K. Jain // Int. Food Res. J. — 2013. — 20(2). — Р. 519–525.

21. Государственный реестр сортов / Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь, Государственное учреждение «Государственная инспекция по испытанию и охране сортов растений». — Минск: Информационно-вычислительный центр Национального статистического комитета Республики Беларусь, 2021. — 279 с.

22. Методические указания по изучению коллекции льна (Linum usitatissimum L.); под ред. канд. с.-х. наук Н.К. Лемешева. — Ленинград, 1988. — 29 с.

23. Методические указания по селекции льна-долгунца; под ред. доктора с.-х. наук В.Ф. Козловской. — Москва, 2004. — 43 с.

24. McDaniel, J. Benefitial n-3 polyunsaturated fatty acid levels and n-6:n-3 ratios after 4-week EPA + DHA supplementation associated with reduced / J. McDaniel, E. Ickes, C. Holloman // CRP: a pilot study in healthy young adults. Modern Research in Inflammation. — 2013. — 2 (4). — Р. 59–68. http://dx.doi.org/10.4236/mri.2013.24008

25. Simopoulos, AP. The importance of a balanced ω-6 to ω-3 ratio in the prevention and management of obesity / AP. Simopoulos, JJ. DiNicolantonio // Open Heart. — 2016;3:e000385. doi: 10.1136/openhrt-2015-000385

26. Воронова, Н. С. Исследование белков льна как полноценных и необходимых для здоровья человека / Н. С. Воронова, Л. С. Бередина // Молодой ученый. — №14 (94). — 2015. — С. 144–146.

27. Поляков, В. А. Изучение белкового комплекса семян льна / В. А. Поляков, А. Н. Левчук, В. А. Лях // Вісник Запорізького національного університету. — 2011. — №2. — С.23–28.

28. Миневич, И. Э. Влияние ИК-облучения на биологическую ценность семян льна / И. Э. Миневич, И. В. Ущаповский // Аграрная наука. — 2020. — №343 (11). — С. 134–136.

29. Мартинчик, А. Н. Пищевая ценность и функциональные свойства семян льна / А. Н. Мартинчик, А. К. Батурин, В. В. Зубцов, В. Ю. Малофеев // Вопросы питания. — 2012. — №3. — С. 3–8.

30. Фитохимический анализ: учеб. пособие / Н. В. Кудашкина, С. Р. Хасанова, C.А. Мещерякова. — Уфа: ФГБОУ ВО БГМУ Минздрава России, 2019. — 193 с.

31. Ковтунова, Н. А. Современная оценка питательности кормов сорговых культур / Н. А. Ковтунова, В. В. Ковтунов, С. И. Горпиниченко, Н.И. Сарычева // Научный журнал КубГАУ. — 2016. — №123(09). — С. 1–10.


Review

For citations:


Maslinskaya M.E., Pochitskaya I.M., Komarova N.V. Study of physical indicators and biochemical composition of seeds of belarusian linseed varietie. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(2):26-35. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-26-35

Views: 288


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)