Theoretical foundations of improving the quality and efficiency of the process of fine grinding of meat raw materials on emulsifiers
https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-45-55
Abstract
Grinding of various materials is carried out in various ways: cutting, crushing, sawing, breaking, hitting. In the technological equipment of meat processing plants, grinding is achieved by a combination of several types of mechanical action. Each type of grinding is characterized by an average particle size, while large, medium, fine, fine, ultrafine (colloidal grinding) grinding is used. A block diagram of meat and meat products grinding has been compiled, which reveals the essence of the processes taking place and serves as the basis for justifying the improvement and creation of new working bodies of machines for more efficient meat grinding. The basic laws of the sliding cutting process are described, a mathematical model of the movement of meat raw materials in cylindrical channels of the knife grate is constructed. Analytical equations are obtained to determine the duration of grinding from the volume of finished products. A mathematical model of the knife grid of the emulsifier with a concentric arrangement of holes has been developed. The model allows you to get the same throughput capacity of the working surface of the grid in the horizontal plane. This model uses the regularities of the theory of preferred numbers.
About the Authors
V. Ya. GrudanovBelarus
Grudanov Vladimir Yakovlevich — D.Sc. (Engineering), Professor, Professor of the Department of Technology and technical support of the processing of agricultural products.
Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk
A. A. Brench
Belarus
Brench Andrey Alexandrovich — PhD (Engineering), Assistant Professor of the Department of Technology and technical support of the processing of agricultural products.
Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk
A. B. Torgan
Belarus
Torhan Anna Borisovna — PhD (Engineering), Assistant Professor of the Department of Technology and technical support of the processing of agricultural products.
Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk
I. E. Datsuk
Belarus
Datsuk Igor Evgenyevich — Senior Lecturer of of the Department of Technology and technical support of the processing of agricultural products.
Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk
S. A. Zelenko
Belarus
Zelenko Sergey Anatolyevich — Senior Lecturer of the Department of Technology and technical support of the processing of agricultural products.
Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk
V. V. Vasilevskaya
Belarus
Vasilevskay Valentina Vladimirovna — Senior Lecturer of the Department of Technology and technical support of the processing of agricultural products.
Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk
References
1. Адрианов, А. С. Литые решетки к волчкам с отверстиями малого диаметра / А.С. Адрианов, Г.А. Мартынов. — М.: ЦНИИТЭИмясомолпром, 1980. — С.19–22.
2. Машины и аппараты пищевых производств: учебник для ВУЗов. Книга 2. Том 2 / С.Т. Антипов, В.Я. Груданов, И.Т. Кретов, А.Н. Остриков, В.А. Панфилов, О.А. Ураков, В.А. Шаршунов; под ред. В.А. Панфилова и В.Я. Груданова — Минск: БГАТУ, 2008. — 591 с.
3. Машины и аппараты пищевых производств: учебник для ВУЗов. Книга 3 / С.Т. Антипов, В.Я. Груданов, И.Т. Кретов, А.Н. Остриков, В.А. Панфилов, О.А. Ураков, В.А. Шаршунов; под ред. В.А. Панфилова и В.Я. Груданова — Минск: БГАТУ, 2008. — 620 с.
4. Бабиченко, Л. В. Основы технологии пищевых производств: учебник для мех. фак. торг. вузов / Л.В. Бабиченко. — 3-е изд., перераб. и доп. — М.: Экономика, 1983. — 216 с.
5. Машины и аппараты пищевых производств: учебник для ВУЗов. Книга 1/ С.Т. Антипов, В.Я. Груданов, И.Т. Кретов, А.Н. Остриков, В.А. Панфилов, О.А. Ураков, В.А. Шаршунов; под ред. В.А. Панфилова и В.Я. Груданова. — Минск: БГАТУ, 2007. — 420 с.
6. Антипов, С. Т. Машины и аппараты пищевых производств: учебник для ВУЗов. Книга 2. Том 1 / С.Т. Антипов, В.Я. Груданов, И.Т. Кретов, А.Н. Остриков, В.А. Панфилов, О.А. Ураков, В.А. Шаршунов; под ред. В.А. Панфилова и В.Я. Груданова — Минск: БГАТУ, 2008. — 580 с.
7. Технологическое оборудование мясокомбинатов / С. А. Бредихин [и др.]. — М.: Колосc, 1997. — 392 с.
8. Бренч, А. А. Разработка новых конструкций ножей для тонкого измельчения мясного сырья / А.А. Бренч, Л.Т. Ткачева, В.И. Никулин // Оборудование и технологии пищевых производств: тем. сб. науч. тр. / Донецк: ДонГУЭТ, 1999. — С. 108–112.
9. Быстров, С. А. Новая конструкция ножей для измельчения мяса на волчках / С.А. Быстров, В.А. Степанова // Мясная индустрия СССР. — 1976. — №6. — С. 18–19.
10. Генин, Э. С. Основные направления создания оборудования для мясной промышленности / Э.С. Генин // Мясная индустрия СССР. — 1987.– №6. — С. 1–4.
11. Горбатов, А. В. Влияние некоторых технологических факторов на реологические свойства колбасного фарша и готовых изделий // А.В. Горбатов, В.Д. Косой, В.В. Елкин // Мясная индустрия СССР. — 1976. — №1. — С. 23–26.
12. Горбатов, А. В. Реология мясных и молочных продуктов / А.В. Горбатов. –М.: Пищевая промышленность, 1979. — 384 с.
13. Груданов, В. Я. Применение чисел Фибоначчи и Золотой пропорции в конструировании рабочих органов технологического оборудования / В.Я. Груданов, В.И. Иванцов // Тез. докл. 13-ой научно-техн. конференции «Научно-технический прогресс в пищевой промышленности». — Могилев: МТИ, 1993. — С 130.
14. Груданов, В. Я. Технологическое оборудование пищевых производств (лабораторный практикум): учебн. Пособие / В.Я. Груданов, И.М. Кирик; под. ред. В.Я. Груданова. — Мн.: Изд. Центр БГУ, 2005. — 205 с.
15. Даурский, А. Н. Резание пищевых материалов. Теория процесса, машины, интенсификация / А.Н. Даурский , Ю.А. Мачихин. — М.: Пищевая промышленность, 1980. — 240 с.
16. Иванцов, В. И. Совершенствование конструкций вращающихся ножей для измельчения продуктов / В.И. Иванцов // Тез. докл. международной научно-техн. конференции «Научно-технический прогресс в пищевой промышленности». — Могилев: МТИ, 1995. — С 64.
17. Ивашов, В. И. Технологическое оборудование предприятий мясной промышленности: учебное пособие: в 2 ч. / В.И. Ивашов.– СПб.: Гиорд, 2007. — Ч. 2: Оборудование для переработки мяса. — 464 с.
18. Изменение структурно-механических свойств фарша при механической обработке / В.М. Зацерковный [и др.] // Мясная индустрия СССР. — 1982.– №2. — С. 27 — 29.
19. Клименко, М. Н. Оценка качества среза пищевых продуктов / М.Н. Клименко, И.Н. Лебедев // Респ. межвед. науч.-техн. сб., 1983. — Вып. 29: Пищевая промышленность. — С. 25–27.
20. Кармас, Э. Технология колбасных изделий / Э. Кармас. — М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. — 215 с.
21. Касаткин, А. Г. Основные процессы и аппараты химической технологии / А.Г. Касаткин. — М.: Химия, 1973. — 762 с.
22. Косой, В. Д. Совершенствование производства колбас (теоретические основы, процессы, оборудование, технология, рецептура и контроль качества) / В.Д. Косой, В.П. Дорохов. — М.: ДеЛи принт, 2006. — 766 с.
Review
For citations:
Grudanov V.Ya., Brench A.A., Torgan A.B., Datsuk I.E., Zelenko S.A., Vasilevskaya V.V. Theoretical foundations of improving the quality and efficiency of the process of fine grinding of meat raw materials on emulsifiers. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(2):45-55. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-45-55