Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Features of the structure of food consumption bу the population of the BaIkal region

Abstract

Over the past 30 years, the nutrition structure of the population of the Republic of Buryatia and the Irkutsk region, wblch are part of the Baikal region, has undergone significant trnnsformations. It has been established that nutrition in these regions is characterized bу а predorninance of carbohydrntes. Direct correlations between the gross regional product index and the consurnption ofbread products (Rs = 0.657; (0.30-1.27)) and potatoes (Rs = 0.641; (0,28 - 1,24)). At the same time, 41.0 to 43.0% ofthe population is affected bу this dependence.

About the Authors

I. Yu. Tarmaeva
Federal &search Centre of Nutritioп аnd Вiotechnology
Russian Federation

Tarmaeva Inna Yuryevna, Doctor of Medical Sciences, Professor

2/14 Ustinsky passage, Moscow, 109240



О. G. Bogdanova
East-Siberian lnstitute of Medical аnd Ecological &search
Russian Federation

Bogdanova Olga Georgievna, PhD (Medicine)

3 12a microdistrict, Angarsk, 665827



References

1. Хотимченко, С. А. Безопасность пищевой продукции: новые проблемы и пуrи решений / С.А. Хотимченко, В.В. Бессонов, О.В. БагрJПЩева, И.В. Гмошинский // Мелицина труда и экология человека.- 2015.- N•4.- С. 7-14.

2. Тутельян, В. А. Новые риски и угрозы в области обеспечения безопасности пищевой продукции/ В.А. Туrельян // Переработка молока.- 2021.- No8 (262).- С. 22-28.

3. Батурин, А. К. Структура питания населения России на рубеже ХХ и XXI столетий / А.К. Батурин, А.Н. Мартинчик, А. О. Камбаров 1/ Вопросы питания. - 2020. - No4 (89). - с. 60-70.

4. Nosratabadi, S. Social Capital Contributions to Food Security: А Comprehensive Literature Review 1 S. NosrataЬadi, N. Кhazami, М.В. AЬdallah, Z. I..ackner, S.S. Band, А. Mosavi, С. Mako // Foods.- 2020.- No9(11).- Р. 1650.

5. FAO, I., The State of Food Security and Nutrition in the World 2021, FAO. Retrieved from https:/ jpolicycommons.net/artifacts/1850 1 09/the-state-of-food -security-and-nutrition-in-theworld-2021/2596732

6. Тутельян, В. А. К 90-летию института питания: взгляд сквозь rоды / В.А. Тутельян // Вопросы питания. - 2020. - Т. 89. - No4. - С. 8-23.

7. Бурляева, Е. А. Изменение структуры питания населения России за 100 лет/ Е.А. Бурлвева, А. О. Камбаров, Д.Б. Никитюк // Клиническое питание и метаболизм. - 2020. - .l'f•l(1).- с. 17-26.


Review

For citations:


Tarmaeva I.Yu., Bogdanova О.G. Features of the structure of food consumption bу the population of the BaIkal region. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(2):40-42. (In Russ.)

Views: 152


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)