Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

DEVELOPMENT OF RESOURCE-SAVING TECHNOLOGY AND PRODUCTION OF THE PROTOTYPE OF THE EQUIPMENT, ALLOWING TO REDUCE THE EXIT POSTSPIRIT BARDS FOR PLANT WITH A PRODUCTIVITY OF 1000 DECALITRES/DAY

Abstract

The purpose of this work was carrying out researches, development of resource-saving technology and production of a prototype of the equipment, allowing to reduce an exit post spirit bards for plant with a productivity of 1000 decalitres/day. The developed resource-saving production technology of ethyl alcohol from starch-containing raw materials is introduced on MUIE "Mankovichi", based on processing of the high-concentrated mash, allowing most effectively to use biopolymers of grain raw materials and an entered range of fermentativny preparations. Introduction of the developed technology and prototype of the equipment increases efficiency of spirit production as at the expense of decrease for 20-30% of the general energy consumption, reduction for 25-30% of an exit postspirit bards.

About the Authors

A. A. Shepshelev
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


D. A. Zaychenko
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


L. G. Sergeenko
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


A. A. Pushkar
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


V. N. Anikeev
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


A. A. Sadouski
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


References

1. Информационно-аналитический портал Союзного государства / Научно-техническая программа Союзного государства «Повышение эффективности пищевых производств за счет переработки их отходов на основе прогрессивных технологий и техники» (2010-2012 гг.) («Отходы») [Электронный ресурс]. - Режим доступа : http://www.soyuz.by/ru/?guid=117058. - Дата доступа: 06.02.2012.

2. Тананайко, Т. М. Оптимизация режимов механико-ферментативной обработки ржаного сусла повышенных концентраций / Т. М. Тананайко, Л. Г. Сергеенко, В. Н. Аникеев // Материалы XI Международной научно-практической конференции «Инновационные технологии в пищевой промышленности», г. Минск, 3-4 октября 2012 г. - Минск, 2011. - С. 19-21.

3. Тананайко, Т. М. Оптимизация процесса сбраживания ржаного сусла с повышенной концентрацией сухих веществ / Т. М. Тананайко, В. И. Соловей, В. Н. Аникеев // Материалы XI Международной научно-практической конференции «Инновационные технологии в пищевой промышленности», г. Минск, 3-4 октября 2012 г. - Минск, 2011.- С. 21-25.


Review

For citations:


Shepshelev A.A., Zaychenko D.A., Sergeenko L.G., Pushkar A.A., Anikeev V.N., Sadouski A.A. DEVELOPMENT OF RESOURCE-SAVING TECHNOLOGY AND PRODUCTION OF THE PROTOTYPE OF THE EQUIPMENT, ALLOWING TO REDUCE THE EXIT POSTSPIRIT BARDS FOR PLANT WITH A PRODUCTIVITY OF 1000 DECALITRES/DAY. Food Industry: Science and Technology. 2013;(1):16-23. (In Russ.)

Views: 124


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)