lncreasing the nutritional value of canned desserts using sprouted grain
Abstract
The article presents the results of the development of new types of canned desserts using sprouted wheat and buckwheat grains as а source ofvegetaЬie protein, carbohydтates and dietary fiber. Optimum ratios of gernrinated grains, fruit and other components have been inves:tigated, in connection with this the ratios of recipe components of canned desserts have been established, at which end products will have high organoleptic characteristics. The objects of the research were model samples of desserts with sea buckthorn or Ыackcurrant and sprouted grain. Research on raw materia.ls became the basis for designing formulations and developing technology for obtaining new types of canned products, in which components mutually complement each other Ьу valuaЬle nutrients. Ву mass concentration of functional ingredients such as vitamins В,, В,, Е, 13 -carotene and dietary fiber, desserts can refer to functional products.
About the Authors
А. V. AkulichBelarus
Akulich Alexander Vasilyevich, Doctor of Technical Sciences, Professor, Honored Inventor of the Repuhlic of Belarus, Vice-Rector for Scientific Work
3 SchmidtAv, 212027, Mogilev
М. L. Zenkova
Belarus
Zenkova Maria Leonidovna, PhD Technology, Associate Professor, Doctoral Technology, Associate Professor, Doctoral; Associate Professor of commodity science and expertise of products
26 Partizansky Av., 220070, Мinsk
References
1. Зенькова, М Л. Матричное планирование пищевых продуктов с применением QFD-методологии // Экономический рост Республики Беларусь: глобализация, иннавацианность, устойчивость: материалы XV Междунар. науч.-практ. конф., Минск, 19-20 мая 2022 г./ Белорусский государственный экономический ун-т; редкол.: А. В. Егоров (отв. ред.) [и др.]. - Минск: БГЭУ, 2022. - С. 262-263.
2. Синха, Н. К Настольная книга производители и переработчика плодоовощной продукции / Н.К. Синха, И.Г. Хью (ред.). - Пер. с англ. - СПб.: Профессия, 2013. - 896 с.
3. Шелегова, Н. А. Обеспечение прав потребителей и товароведческая экспертиза в административном процессе / Н. А. Шелегова // Вестник Могилевского института МВД Республики Беларусь. - .N!! 2. - 2022. - С.4-11.
4. ГОСТ ISO 5492-2014 Органолептический анализ. Словарь. М.: Стандартинформ, 2015.- 62 с.
5. ГОСТ 28322-2014 Продукты переработки фруктов, овощей и грибов. Термины и определения. М.: Стандартинформ, 2014. - 11 с.
6. Исследование нутриентного профиля пророщеиного зерна мягкой пшеницы, выращенной в Беларуси / М.Л. Зенькова, А. В. Акулич, Л.А. Мельникова [и др.] // Хранение и переработка сельхозсырья.- 2020.- .N!!3.- С. 58-66. https://doi.org/10.36107 jspfp.2020.339
7. Zenkuva, М. Вioactivated buckwheat in terms of its nutritional value / М. Zenkova // Food Science and Technology. - 2021. - Vol 15, iss. 2. - Р. 4-10. https:/fdoi.org/10.15673/fst.v15i2.2030
8. Тимофеева, В.Н. Использование перспективноrо сырья для производства продуктов профилактическоrо назначения 1 В.Н. Тимофеева, М.Л. Зенькова// Хранение и переработка селъхозсырья.- 2006.- N•9.- С. 66-68.
9. ГОСТ Р 54059-2010 Продукты пищевые функцио:н:алъные. Ингредиенты пищевые функциональные. Классификация и общие требования. М.: Стандартинформ, 2011. - 8 с.
Review
For citations:
Akulich А.V., Zenkova М.L. lncreasing the nutritional value of canned desserts using sprouted grain. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(2):85-92. (In Russ.)