Influence of meteorological conditions of the year on changes in the chemical composition of linseed seeds
Abstract
One of the priorities of the policy of any state is to ensure a high quality of life for the population. Flax seeds and their derivatives can be used as a functional ingredient in fortified foods. The article analyzes the change in the chemical composition of linseed seeds depending on the meteorological conditions of the cultivation period. Thus, in the seeds of the 2021 crop, a lower oil content and a higher protein content were noted — 33.4 and 22.3%, respectively. The study of the fatty acid composition revealed an increase in the content of stearic (from 3.0% to 3.8%), oleic (from 12.4% to 18.7%) and linoleic (from 15.6% to 18.5%) acids in oil of all studied varieties of the 2021 harvest with a decrease in the content of a-linolenic acid (from 63.7% to 53.6%). Stable over the years of the study, strong direct correlations were noted between the content of linoleic and palmitic acids (r=0.801), reverse — between the content of linoleic and a-linolenic acids (r=-0.970). According to the results of two years of research, varieties with consistently high levels of oil content and a-linolenic acid — Salyut, and the content of protein, fiber and a-linolenic acid — Bonus were selected.
About the Authors
M. E. MaslinskayaBelarus
Maslinskaya Marharyta E., PhD (Agricultural), Scientific Secretary
27 Central Str., Ystye, 211003
I. M. Pochitskaya
Belarus
Pochitskaya Irina M., Doctor of Technical Sciences, Leading Researcher — Head of the Research Group of the Republican Control and Testing Complex for the (Duality and Safety of Food Products
29 Kozlova str., 220037
N. V. Komarova
Belarus
Komarova Natalia V., PhD (Technical), Deputy General Director for Research and Quality
29, Kozlova str., 220037, Minsk
References
1. Колотов, А.П. Перспективы выращивания льна масличного в условиях Свердловской области / А.П. Колотов// Нива Урала. — 2011. — №3. — С. 22-23.
2. Миневич, И.Э. Функциональная значимость семян льна и практика их использования в пищевых технологиях / И.Э. Миневич // Health, Food & Biotechnology. — 2019. — 1(2). С.97-120.
3. Косых, Л.А. Лен масличный — культура пищевого использования (обзор) / Л.А. Косых // Аграрная наука. — 2021 г. — №353 (10). — С.56-59.
4. Ludvicova, М. Transgenic flax/linseed (Linum usitatissimum L.) — expectation and reality / M. Ludvicova, M.Griga // Czech J. Genet. Plant Breed. — 2015. — Vol. 51. — P. 123-141.
5. Елисеев, С.Л. Формирование элементов продуктивности растений льна масличного сорта Уральский в условиях Среднего Предуралья / С.Л. Елисеев, Е.А. Ренев, Е.В Бояршинова., Д.Н. Прянишников // Вестник НГАУ. — 2022. — №1 (62). — С. 14-22.
6. Лучкина, Т.Н. Оценка пластичности льна масличного / Т.Н. Лучкина, Е.В. Картамышева, Л.П. Збраи- лова // Евразийский союз ученых (ЕСУ). 2018. — № 11 (56). — С. 13-17.
7. Остриков, А.Н. Исследование жирнокислотного и витаминного состава льняного масла холодного отжима / А.Н. Остриков, Н.Л. Клейменова, И.Н. Болгова, М.В. Копылов, Е.Ю. Желтоухова // Пищевая промышленность. — 2020. — № 8. — С. 52-55.
8. Воловик, B.T. Сравнение жирнокислотного состава различных пищевых масел / В.Т. Воловик, Т.В. Леонидова, Л.М. Коровина, Н.А. Блохина, Н.П. Касарина // Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. — 2019. — № 5. — С. 147-152.
9. Льон олшний: бюлопя, сорта, технологш вирощування / А. В. Чехов, О. М. Лапа, Л. Ю. Мнценко, I. О. Полякова. — Киш: Ушверсал-Друк, 2007. — 56 с.
10. Косых, Л.А. Зависимость продуктивности сортов льна масличного от метеорологических условий Самарской области / Л.А. Косых // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. Сельскохозяйственные науки. — 2022 г. — Т.1. — №2. — С.3-8.
11. Маслинская М.Е. Характеристика сортов льна масличного белорусской селекции по морфологическим и физическим признакам, органолептическим свойствам / М.Е. Маслинская // Земледелие и селекция в Беларуси: сборник научных трудов. Выпуск 58. — 2022 г. — С. 437-446.
12. Goyal A., Sharma V., Upadhyay N. et al. Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & mod-em functional food// Journal ofFood Science and Technology. 2014. №51 (9). P. 1633-1653.
13. Jhala A.J., Hall L.M. Flax (Linum usitatissimum L.): current uses and fixture applications // Aus-tralian Journal of Basic and Applied Sciences. 2010. №4 (9). P. 4304—4312.
14. Косых, Л.А. Влияние агрометеорологических условий Среднего Поволжья на формирование продуктивности льна масличного / Л.А. Косых, А.В. Казарина // Вестник КрасГУ. — 2020. — №11. — С.45-54.
15. Маслинская, М.Е. Изучение физических показателей и биохимического состава семян белорусских сортов льна масличного / М.Е. Маслинская, И.М. Почицкая, Н.В. Комарова // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2022. — Т.15. — №2 (56). — С. 26-35.
16. Федорова, Т.Ц. Семена масличного льна — источник белка при производстве рыбных полуфабрикатов / Т.Ц. Федорова, Ю.Ю. Забалуева, И.В. Хамаганова // Ползуновский вестник. — 2017. — №2. —
17. Султаева, Н.Л. Исследование свойств семян льна и разработка на их основе технологии хлебобулочных изделий / Н.Л. Султаева, В.С. Перминова // Интернет-журнал «Науковедение». — 2015. — №1. — Том 7. Режим доступа: http://naukovedenie.ru/PDF/145TVN115.pdf.
18. Воронова, H. С. Исследование белков семян льна как полноценных и необходимых для здоровья человека / H. С. Воронова, Л. С. Бередина // Молодой ученый. — 2015. — № 14 (94). — С. 144-147.
19. Носевич М. А. Элементы структуры урожая и семенная продуктивность льна масличного сорта Уральский в условиях Ленинградской области / М.А. Носевич // Технические культуры. Научный сельскохозяйственный журнал. — 2022. — 4(2). — С.3-10. DOI: 10.54016/SVITOK.2023.74.91.001.
20. Галицкий, Д.Н. Зависимость накопления масла и жирнокислотного состава от условий окружающей среды в семенах льна масличного в южной лесостепи Омской области / Д.Н. Галицкий, В.П. Шама- нин // Омский научный вестник. — 2014. — №2 (134) — С. 169-173.
21. Белопухов, С.Л. Изменение химического состава льна и технической конопли в зависимости от зоны выращивания / С.Л. Белопухов, Р.Ф. Байбеков, И.И. Дмитриевская // Научный альманах. — 2019. — №7-1(57). —С. 206-208.
22. Бегалина, А.А. Качественные показатели льна масличного сортов китайской селекции в условиях сухостепной зоны Северного Казахстана / А.А. Бегалина, А.А. Байтеленова, Yu Fu Wang, Г.А. Кипшак- баева, А.А. Тлеппаева // Вестник науки Казахского агротехнического университета им. С.Сейфуллина (междисциплинарный). — 2021. — №3 (ПО). — С.30-39.
23. Методические указания по изучению коллекции льна (Linum usitatissimum L.) / под ред. канд. с.-х. наук Н.К. Лемешева. — Ленинград, 1988. — 29 с.
24. Методические указания по селекции льна-долгунца / под ред. доктора с.-х. наук В.Ф. Козловской. — Москва, 2004. — 43 с.
25. Организационно-технологические нормативы возделывания кормовых и технических культур: сб. отраслевых регламентов / Нац. Акад. наук Беларуси, Науч. практ. Центр Нац. акад. наук Беларуси по земледелию; рук. разраб.: Ф.И. Привалов [и др.]; под общ. ред. В.Г. Гусакова, Ф.И. Привалова. Минск: Беларус. Навука, 2012. 469 с.
26. Агрометеорологический бюллетень / ГУ «Республиканский гидрометеорологический центр по гидрометеорологии, контролю радиактавного загрязнения и мониторингу окружающей среды»; редактор О.М. Клинцевич, начальник Т.С. Гомонова, 2020-2021 гг. — (Обзорная информация / Министерство природных ресурсов и охраны окружающей среды Республики Беларусь).
27. ГОСТ 10857-64. Семена масличные. Методы определения масличноста. М.: Стандартанформ, 2010. 6 с.
28. ГОСТ 13496.2-91. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Метод определения сырой клетчатки. М.: Союзсельхозхимия, 1992. 6 с.
29. ГОСТ 26312.5-84. Крупа. Методы определения зольности. М.: Стандартанформ, 2010. 4 с.
30. ГОСТ 10846-91. Зерно и продукты его переработки. Методы определения белка. М.: Стандартанформ, 2010. 4c.
Review
For citations:
Maslinskaya M.E., Pochitskaya I.M., Komarova N.V. Influence of meteorological conditions of the year on changes in the chemical composition of linseed seeds. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(3):11-18. (In Russ.)