Modern Trends in the Development of Waste-Free Technologies at Agricultural Industrial Processing Enterprises
Abstract
The article gives scientific, technical and economic aspects and main directions, as well as principles in the creation of non-waste production. Measures have been developed to organize non-waste production. A classification of wastes and a quantitative criterion in determining the non- wasteness of the technological process are proposed. Measures for the organization of non-waste production in the sugar and starch industries are considered.
About the Authors
A. M. MazurBelarus
Mazur Anatoliy Makarovich, Doctor of Technical Sciences, Professor Department of Technology and Mechanization of Livestock Husbandry and Agricultural Products Processing
99, Independence Ave., 220012, Minsk
E. V. Tarazevich
Belarus
Tarazevich Elena Vasilievna, Doctor of Agricultural Sciences, Professor Department of Technology and Mechanization of Livestock Husbandry and Agricultural Products Processing
99, Independence Ave., 220012, Minsk
N. N. Petyushev
Belarus
Petyushev Nikolai Nikolaevich, PhD (Engineering), Head of the Department of Technologies for Products from Root and Tuber Crop
Kozlova St., 29, 220037, Minsk
References
1. Арсенеева, Т. П. Безотходные технологии отрасли. Учебно-методическое пособие / Т.П. Арсенеева. — СПб.: Университет ИТМО. — 2011. — 55 с.
2. Биотехнология / под ред. А.А. Баева. — М.: Наука, 1984. — 309 с.
3. Биотехнология: теория и практика / Н.В. Загорский, [и др.]. — М.: Изд. Оникс, 2009. — 296 с.
4. Биопрепараты: Сельское хозяйство. Экология. Практика применения. — М.: «Эм-кооперация», 2008, —296 с.
5. Жакова, К. И. Современные тенденции развития технологий пищевых производств / К. И. Жакова, Н. П. Миронова // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2022. — Т.15, №3 (57). — С. 6-13.
6. Комаров, В. И. Количественная оценка технологических процессов по степеням малой безотходности / В. И. Комаров, Т. А. Мануйлова // Пищевая промышленность. -1995. — №3. — С. 19-26.
7. Картофель и картофелепродукты: наука и технология / 3. В. Ловкие [и др.]. — Минск: Белорусская наука, 2008. — 537 с.
8. Личко, Н. М. Технология переработки продукции растениеводства / Н.М. Личко. — М.: КолосС, 2000, —218 с.
9. Мазур, А. М. Основные факторы, влияющие на выбор технологии производства крахмала из картофеля / А. М. Мазур // Агропанорама. — 2019. — №2. — С.27-29.
10. Мазур, А. М. Исследование безотходной технологии переработки картофеля на крахмал / А. М. Мазур, Е. В. Таразевич // Агропанорама. — 2023. — №1. — С. 11-15.
11. Неверова, О. А. Пищевая биотехнология продуктов из сырья растительного происхождения / О. А. Неверова, Г. А. Гореликова. — М.: Сибирское университетское издательство, 2007. — 416 с.
12. Степановой. Утилизация отходов агропромышленного комплекса / И. Степанова // Агропанорама. — 2019,—№2, —С. 7-11.
13. Сельскохозяйственная биотехнология / под ред. В. С. Шевелухи. — М.: Высшая школа, 2003. — 469 с.
Review
For citations:
Mazur A.M., Tarazevich E.V., Petyushev N.N. Modern Trends in the Development of Waste-Free Technologies at Agricultural Industrial Processing Enterprises. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(4):30-34. (In Russ.)