Influence of Mineral Raw Materials on Protein Digestibility and Structural and Mechanical Properties of Compound Feed for Trout
Abstract
In the article, the influence of the introduction of shungite and tripolite into the compound feed composition on the coefficient of visible protein digestibility by trout was studied. It was found that the highest coefficient of apparent digestibility of crude protein was noted when feeding trout with compound feed with 1.0% shungite in its composition, which amounted to 86.7%. The influence of shungite and tripoli on the structural and mechanical properties of mixed fodder, namely on the bulk density, swelling and hardness of the granules, has been studied. The introduction of tripoliin the amount of 2.0% leads to an increase in the bulk density and swelling of the feed compared to the control variant by 10.8% and 41.6%, respectively. It has been established that the bulk density and swelling of mixed fodder when shungite is applied at a dosage of 0.8 and 1.0% increases the bulk density by 5.1 % compared to the control variant. The influence of the introduction of tripoli and shungite on the hardness of the obtained granules was studied under the same conditions for the production of compound feed. It has been established that with the introduction of tripoli into the compound feed, its hardness increases by more than 2 times in comparison with the control variant. When shungiteis introduced into mixed fodder, the hardness of the granule is at the level with the control variant.
About the Authors
Zh. V. KoshakBelarus
Koshak Zhanna Viktorovna, PhD (Engineering), associate professor, head of the feed laboratory
22 Stebeneva St., 220024 Minsk
E. E. Rybkina
Belarus
Rybkina Evgeniya Evgenievna, Researcher, Feed Laboratory
22 Stebeneva St., 220024 Minsk
I. M Ribakov
Russian Federation
Ribakov Igor Melsovich, adviser to the company
20, lit. A, Aptekarskaya embankment, St. Petersburg
References
1. Агеец, В.Ю. Современное состояние и перспективы развития комбикормов для пресноводных рыб / В.Ю. Агеец, Ж.В. Кошак // Вопросы рыбного хозяйства Беларуси: сб. науч.тр. / под общ. ред. В.Ю. Агееца. - Минск, 2016.- Вып. 32. - С. 75-86.
2. Лапщкая, Л.Н. Питание и пищевые взаимоотношения молоди рыб / JI.H. Лапицкая // Изв. ВНИОРХ. — Т. XLV, 1988.
3. Руководство по технологии комбикормов, белково-витаминно-минеральных концентратов и премиксов: в 2 т. / под. ред. В.А. Афанасьева. — Воронеж, 2008. — Т. 1. — 196 с.
4. Мирзоева, Л.М. Производство и использование кормов для лососевых в Норвегии / Л.М. Мирзоева // Инф.пакет «Аквакультура». Корма и кормление рыб.- М.:ЦНИИТЭИРХ, 1995. — Вып. 1. — С.7-12.
5. Frensel, Е. UntersuchungenuberdenMineralstoff-BedartvonRegenbogen-Forellen (Salmogairdneri,R.)/ Е. Frensel, Е. Pfeffer // Arch. Tieremahr. — 1982. — 32, №1. — С.1-8.
6. Цирулъская, З.И Включение в корма микроэлементов для улучшения роста / З.И. Цирульская, В.Д. Люк- шина // Сб. науч. тр. НИИ оз. и реч. рыб. х-ва. — Л., 1981. — №176. — С. 151-154.
7. Абросимова, НА. Потребность молоди осетровых в некоторых макроэлементах и витаминах / Н.А. Абросимова // Тез. докл. науч.-практ. конф. «Пробл. иперсп. Разваквакульт. В России». — Краснодар, 2001. — С.131-132.
8. Запорожец, Г. В. Влияние добавок кобальта и марганца в корма на некоторые биологические показатели искусственно выращиваемой молоди тихоокеанских лососей / Г.В. Запорожец // Корма и методы кормления марикультуры. — 1988. — С.145-152.
9. Фисинин, В. Шунгит в рационе кур-несушек / В. Фисинин, И. Егоров, Т. Егорова, А. Шевяков, А. Болгов, Н. Лери // Комбикорма. - 2016. -№2,- С. 64-66.
10. В Петрозаводске разрабатывают рецептуру отечественного комбикорма для форели [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://minobmauki.gov.ru/press-center/news/novosti-podvedomstvennykh-uchrezhdeniy/53866/. — Дата доступа: 29.04.2023.
11. Голушко, В.М. Трепел месторождения «Стальное» Хотимского района Могилевской области в кормлении сельскохозяйственных животных / В.М. Голушко А.И. Козинец, С.А. Линкевич [и др.] — РУП «Научнопрактический центр Национальной академии наук Беларуси по животноводству», Жодино, 2013, —12 с.
12. Трепел месторождения «Стальное» Хотимского района Могилевской области в кормлении молодняка крупного рогатого скота [Текст] / В.М. Голушко, А.И. Козинец, С.А. Линкевич, М.А. Надаринская, О.Г. Голушко, Т.Г. Козинец, А.В. Голушко // Весщ Нацыянальнай акадэмй навук Беларусь Серыя аграрных навук.- 2013. - №3. - С. 94 - 100.
13. Орлов, И. А. О перспективах использования трепела в рыбном хозяйстве / И. А. Орлов, Н. Н. Гадлев- ская // Переработка и управление качеством сельскохозяйственной продукции: сборник статей III Международной научно-практической конференции, Минск, 23-24 марта 2017 г. — Минск: БГАТУ, 2017, —С. 321-323.
14. Вик, Г. Управление плавучестью кормов для аквакультуры / Г. Вик, Д. Кернс, Е. Булах // Комбикорма. — 2016. -№3 - С. 30-33.
15. Агеец, В. Ю. Проблемы и перспективы производства биологически полноценных комбикормов для рыб в Республике Беларусь / В.Ю. Агеец, Ж.В. Кошак, А.Э. Кошак // Вести Национальной академии наук Беларуси. Серия аграрных наук. — 2017. - №2. — С. 91-99.
16. Скляров, В. Я. Корма и кормление рыб в аквакультуре / В.Я. Скляров. — М.: ВНИРО, 2008. — 150 с.
17. Васильева, Л. М. Кормление осетровых рыб в индустриальной аквакультуре /Л.М. Васильева, С.В. Пономарев, Н.В. СудаковаУ/Астрахань: ИПК «Волга», 2000. — 24 с.
18. Steffens, W. Grundlagen der Fischemahrung. VEB Gustav Fischer Verlag / W SteffensB Jena, 1985. 226 s.
19. Сергеева, H.T. К вопросу о минеральном составе корма РГМ-5В для форели, выращиваемой в установке с замкнутым водоснабжением // Вопросы физиологии и биохимии питания рыб: Сб. науч. тр. М.: ВНИИПРХ, 1987. — Выл. 52. -С. 18-28.
20. Щербина, М.А. Переваримость и эффективность использования питательных веществ искусственных кормов у карпа / М. А. Щербина. — М.: Пищевая промышленность. — 1973. — 130 с.
21. Щербина, М.А. Кормление рыб в пресноводной аквакультуре / М.А. Щербина, Е.А. Гамыгин / М.А. Щербина, Е.А. Гамыгин. — М.: Издательство ВНИРО. — 2006. — С. 300-305.
22. Щербина, М. А. Кормление рыб в пресноводной аквакультуре / М. А.Щербина, Е. А. Гамыгин. — Москва: Сельскохозяйственные технологии, 2015. — 292 с.
23. Титарев, Е. Ф. Состояние и научно-технический уровень форелеводства / Е.Ф. Титарев // Избранные труды ВНИИПРХ. — 2002,- Т. III. — С. 142-147.
24. Пономарев, С. В. Биологические основы разведения осетровых и лососевых рыб на интенсивной основе / С. В. Пономарев, Е. Н. Пономарева. — Астрахань: АГТУ, 2003. — 255 С.
Review
For citations:
Koshak Zh.V., Rybkina E.E., Ribakov I.M. Influence of Mineral Raw Materials on Protein Digestibility and Structural and Mechanical Properties of Compound Feed for Trout. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(4):35-43. (In Russ.)